Kust küll leida metsmaasikaid?

Kristina Traks
, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Metsmaasikad.
Metsmaasikad. Foto: Elmo Riig / Sakala

Iti ja Kusti läksid metsmaasikale. Nad sattusid nii suurele maasikavälule, et kaotasid ajataju ning läksid korjates aina sügavamale metsa, kuni eksisid. Kuidas küll ise leida sellist metsmaasikakohta, kus Nukitsamehe filmi tuntud avamotiivi kombel võiks kaotada aja- ja ruumitaju?

Mäletan lapsepõlvest, et metsmaasikate ümber hõljus alati teatav salapära. Neid marju leiti alati vähe - nii vähe, et jätkus vaid lastele. Mu ema käis mõnikord linna lähedal ühes nn maasikakohas neid eksootilisi marju korjamas ja harva, kui ta naasis terve liitriga. Vaid üks kord juhtus nii, et metsmaasikaid jätkus isegi talveks moosi keetmiseks. Tõsi, moosi sai vaid ühe pooleliitrise purgi jagu ja seda ei raisatud mitte lihtsalt tavalise pudru peale, vaid ainult pannkookidele. Muidugi arvasin ma kaua aastaid, et selline maasikavälu, kus korjaja võib marju korjates lausa ära eksida, saab eksisteerida vaid Nukitsamehe lastejutus, mitte aga päriselt.

Tegelikkus on see, et metsmaasikaid on päris lihtne leida. Ja ma ei räägi praegu kraavipervedelt nende ükshaaval noppimisest, vaid ikka neist päris-päris maasikaraiesmikest. Sellistest, kuhu võid minna ämbriga ja unustadagi end korjama. Olen aastate jooksul teinud palju tähelepanekuid ning leidnud hulgaliselt just taolisi maasikakohti. Neidsamu eksootilisi ja müstilisi metsmaasikaid.

Foto: Jaanus Lensment
Foto: Jaanus Lensment Foto: Jaanus Lensment / Postimees

Nüüd kohe on käes aeg, kui metsaservad ja raiesmikud hakkavad punetama magusatest metsmaasikatest. Aga kuidas siis leida endale see parim maasikakoht? Siin on mõned lihtsad juhised, mida järgides on ise väga harva saagita jäänud:

  • Unusta teeäärte kammimine, sul on vaja raiesmikku! Hea, kui seal oleks kasvanud lehtpuud, sest siis sobib pinnas tõenäoliselt ka maasikale. Männiraiesmikud on liiga kuivad, sinna üldjuhul maasikas ei tule. Samas ei tohi pinnas olla ka liiga niiske ega madal ehk ka endistesse madalatesse kuusikutesse ei taha maasikas kasvama tulla. 
  • Vaata ringi paar aasta vanustel raiesmikel. Nendel, mis on jõudnud end juba parandada metsateoga seotud pinnasekahjustusest, kuid kus ei ole veel hakanud laiutama põõsarinne. Liigu raiesmikul ettevaatlikult, et sa ei tallaks ära seal tärkavaid noori puid. 
  • Parimad maasikad valmivad lõunapäikesele avatud nõlval.
  • Loodus muutub pidevalt ja kui sa ühel aastal leidsidki selle õige maasikaraiesmiku, siis paari aasta pärast võtab seal võimust põõsarinne (näiteks metsvaarikad) ning maasikad kaovad. On aeg vaadata ringi uue maasikavälu järgi. 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles