Kui napsitad, siis kergemalt: kokteilinippe kaalulangetajale

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Alkohol ja kaalust alla võtmine ei sobi hästi kokku. Alkohoolsetes jookides võib olla peidus väga palju kaloreid, suhkrut ja isegi soola. Kui oled ise baarmen, saad napsitamise kahjulikku mõju oma vöökohale mõnevõrra vähendada.

Greatist jagab nippe, kuidas pisut terviseteadlikumate kokteilidega oma sõpradele muljet avaldada. 

Liigse suhkru vältimiseks kasuta kokteilides ainult värskelt pressitud või 100-protsendilist puuviljamahla. See ei tähenda siiski, et puuviljamahl oleks ideaalne - kui võimalik, lahjenda seda veega, et kalorikogust piirata.

Mineraalvee asemel kasuta kokteilide segamiseks soodavett, mis sisaldab vähem soola ja teisi lisaaineid. Kui retsepti järgi tuleb kokteili segada limonaadi, eelista dieetlimonaadi või hoopis ise tehtud naturaalset limonaadi, et saaksid taas suhkrukogusel silma peal hoida. 

Tee ise lihtne siirup meebaasil, mis on küll suhkrurikas, ent tervisele kasulikum kui poest ostetud valmissiirup. Peale selle, et saad suhkrukogust paremini jälgida, sisaldab mesi teadupoolest ka palju antioksüdante, mis on tervisele kasulikud. Kui kokteili jaoks on vaja siirupit, sega ½ spl mett ¾ spl leige veega.

Suhkru ja maitsestatud siirupi asemel võid kasutada ka tavalisi puuvilju. Joogi maitse on küll teine, kuid puuviljades palju kasulikke kiudaineid, naturaalseid suhkruid ja vitamiine.

Eelista heledat alkoholi tumedale. See on lihtne põhimõte, mis tuleb järgmisel päeval kasuks, sest tumedamad joogis sisaldavad enamasti aromaatseid ühendeid, mis võimendavad pohmelli.

Ühe kokteili puhul piirdu ühe pitsi jagu kange alkoholiga. Pitsis (44 ml) kanges alkoholis - viinas, viskis, džinnis ja rummis - on umbes 105 kilokalorit. Segukokteilid, milles on kasutatud erinevaid alkohoolseid jooke, võivad olla väga kaloririkkad.

Jälgi koguseid. «Vedelate kalorite» tarbimisel on väga lihtne üle piiri minna, sest esiteks kaob vintis peaga taju oma keha üle, teiseks ei ole täiskõhutunnet, mis annaks märku liialdamisest. Enne napsitamist mõtle läbi, mitu jooki jood ja kasuta kokteilide tegemiseks samas suuruses klaase. 

Vali toitainerikkad koostisosad. Väärt koostisosad on näiteks ingver, kohv ja sidrun. Kuigi miski ei kaalu üles alkoholi kahjuliku mõju, on need tervise seisukohalt väärt toiduained. Kohviga ei tasu siiski liiale minna, sest nii alkohol kui kofeiin viivad kehast vee välja ja hommikune pohmell võib seega rängemalt tabada. Piirdu õhtu jooksul ühe tassitäie kohviga. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles