Erinevate lillede üllatavaid tähendusi

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui Inglismaal kingiti 19. sajandil kellelegi roose, polnud sugugi tegemist pelgalt lille kinkimisega. Roosil oli väga täpne tähendus ja kõik teadsid seda. 

Good Housekeeping tõi välja mõned lilled ja nende üllatavad tähendused.

Kameelia – 19. sajandil armastati väga neid silmatorkavaid ja rikkalikke lilleõisi. Kameelia tähenduseks oli «minu saatus on sinu käes».

Kameelia (Scanpix).
Kameelia (Scanpix). Foto: SCANPIX

Lilla hüatsint – arvati, et lilla hüatsindi tähenduseks võib olla «palun andesta mulle».

Hüatsint (Scanpix).
Hüatsint (Scanpix). Foto: SCANPIX

Nelk – nendel lilledel pole kuigi hea maine, aga kui tahad nelke kinkida, vali valged («armas ja meeldiv») või roosad («ma ei unusta sind kunagi»). Kahevärviliste nelkide tähenduseks arvatakse olevat «ma ei saa ilma sinuta olla» ja kollased nelgid väljendavad põlgust.

Nelk (Scanpix).
Nelk (Scanpix). Foto: SCANPIX

Anemoon – see lill on oma nime saanud Kreeka sõna järgi «anemos», mis tähendab tuult ja viitab sellele, et antud lille eluiga on üsna lühike. Anemoonide tähenduseks arvatakse olevat «mahajäetud» või «hüljatud».

Anemoon (Scanpix).
Anemoon (Scanpix). Foto: SCANPIX

Kummel – kuigi kummeliteed soovitatakse juua lõõgastumiseks ja rahunemiseks, tähendasid 19. sajandil kummeliõied «ebaõnne energiat».

Kummel (Scanpix).
Kummel (Scanpix). Foto: SCANPIX

Rododendron – 19. sajandil arvati, et nende lillede tähenduseks võiks olla «ole ettevaatlik» ja see on ka üsna paslik, kuna rododendronid on mürgised.

Rododendron (Scanpix).
Rododendron (Scanpix). Foto: SCANPIX

Päevalill – legendide järgi oli nii, et kui Hispaania avastajad kunagi ammu Ameerikasse jõudsid, arvasid nad, et päevalilled on tehtud ehtsast kullast. Loomulikult nad eksisid ja sellest tuleneb ka päevalille tähendus: «võlts rikkus».

Päevalilled (Scanpix).
Päevalilled (Scanpix). Foto: SCANPIX

Raudürt – need pisikesed lillad õiekesed tähendavad «palveta minu eest».

Raudürt (Scanpix).
Raudürt (Scanpix). Foto: SCANPIX

Roos – rooside kinkimine on läbi aegade väga populaarne olnud ja rooside tähendus sõltub lillede värvist. Tumepunane roos – «alateadlik armastus»; roosa roos – «ideaalne õnn»; valge roos – «armastus»; kollane roos – «vähenenud armastus, armukadedus».

Roosid (Scanpix).
Roosid (Scanpix). Foto: SCANPIX

Tulp – kevadel kingitakse palju tulpe. Kui soovid väljendada oma armastust, vali punased tulbid; kui soovid teisele inimesele teada anda, et oled lootusetult armunud, vali kollased tulbid. Ülejäänud värvitoonidega annad teisele märku, et tal on ilusad silmad.

Tulbid (Scanpix).
Tulbid (Scanpix). Foto: SCANPIX
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles