Levinud terviseprobleem, mis suurendab nurisünnituse tõenäosust

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kurb fakt on see, et kõik rasedused ei kulge plaanipäraselt ja nii mõnelgi on nurisünnitus. USA terviseinstituudi järgi esineb nurisünnitus lausa 15-20 protsendil naistel, kes on oma rasedusest teadlikud.

Hiljutine uurimus aga näitas, et suurem risk nurisünnitusele on nendel naistel, kellel on endometrioos, vahendab Women's Health Magazine. Isegi kui selle haiguse nimi ei ole väga tuttav, siis see on suhteliselt levinud haigus, mille puhul emakaõõnt vooderdava limaskesta taoline kude paikneb kolletena väljaspool emakat. See mõjutab rohkem kui 170 miljonit naist üle maailma.

Rahvusvahelises uuringus 15 000 naisega selgus, et endometerioosiga naistel on oluliselt suurem risk, et raseduse algfaasis esineb probleeme. Neil oli lausa 76 protsenti suurem tõenäosus nurisünnitusele ja ligi kolm korda suurem tõenäosus emakavälisele rasedusele. Lisaks võib endometerioosi all kannatavatel naistel olla probleem viljastumisega.

California günekoloog Susan Lin ütleb, et ta ei olnud tulemustest üllatunud. «Endometrioos võib kaasa tuua emaka ja munajuhade kahjustumise, mis omakorda viib rasedusaegsete probleemideni. » Kuid tuleb märkida, et siiski on selle haiguse all kannatavatel naistel võimalik sünnitada terve laps. Selleks, et endometrioosiga kaasnevaid riske vähendada, soovitab Lin kindlasti rääkida oma arstile sellest probleemist, lasta enne rasestumist oma munajuhasid kontrollida ning enda eest hoolitseda – tervislikult toituda ja piisavalt puhata. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles