Põnevaid fakte flirtimise kohta

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Mis võib olla veel hirmutavam, kui rääkida inimesega, kellesse sa oled kergelt armunud? Õnneks on teadlased flirtimist lähemalt uurinud ja teinud kindlaks, millised võtted töötavad ja millised mitte.

1. Ka paarisuhtes olevad inimesed peaksid flirtima

Flirtimist – nagu ka Tinderit, kasse ja üksinda suremist – seostatakse tavaliselt vallaliste inimestega, kirjutab Business Insider. Aga ka paarisuhtes olevad inimesed võiksid flirtida. Kentucky ülikooli teadlane Brandi Frisby analüüsis 164 abielupaari ja täheldas, et enamiku jaoks tähendas flirtimine intiimsuse hoidmist ja suurendamist. Frisby märkis, et abielupaarid flirtivad tihtipeale selleks, et «luua partneriga privaatne maailm».

2. Inimesed flirdivad kuuel erineval põhjusel

Põhja-Illinoisis asuva ülikooli professor David Dryden Henningsen on kindlaks teinud, et inimesed flirdivad tavaliselt kuuel erineval põhjusel:

  • seks: üritatakse partnerit endaga voodisse meelitada;
  • lõbu: flirtimine kui sport;
  • avastamisrõõm: tahetakse tunda, kuidas on suhtes olla;
  • suhtealane: soovitakse suurendada intiimsust suhtes;
  • enesehinnang: soovitakse suurendada oma enesehinnangut;
  • omakasu: soovitakse teiselt inimeselt midagi saada.

Uuringu raames palus Henningsen 101 naisel ja 99 mehel kirjutada üles väljamõeldud flirtivaid vestlusi mehe ja naise vahel, seejärel märkida, mis võib olla kõnelejate ajendiks. Mehi ajendas tavaliselt seks, naisi pigem suhte intiimsemaks muutmine.

3. Mõned vestluse alustamiseks kasutatavad laused on paremad kui teised

Alaska ülikooli psühholoog Chris L. Kleinke küsitles 600 inimest, et hinnata kolme erineva vestluse alustamise mooduse tõhusust. Kolm varianti olid:

  • «külgelöömislaused» stiilis «kas sa saaksid mulle oma telefoninumbrit laenata, sest ma kaotasin enda oma ära»;
  • neutraalsed küsimused nagu «mida sa arvad sellest bändist?» või «millise meeskonna poolt sa oled?»;
  • otsekohesed lähenemised - «sa oled armas, kas ma tohin sulle joogi osta?».

Sugude vahel jagunesid vastused üsna võrdselt: kui mehed eelistasid pigem otsekohest lähenemist, meeldisid naistele rohkem neutraalsed küsimused. Üksikud vastajad tunnistasid, et neile meeldivad külgelöömislaused.

4. Mehed kipuvad valesti mõistma seda, kui huvitatud võivad naised olla

Mitmed uuringud on näidanud, et heteroseksuaalsete inimese puhul kipuvad mehed arvama, et naiste huvi meeste vastu on tegelikust suurem. Naised kipuvad aga meeste seksuaalset huvi alahindama.

5. Kõige atraktiivsemad isikuomadused sõltuvad inimese soost

2011. aastal British Columbia ülikoolis tehtud uuringust selgus, et meeste ja naiste eelistused näoilmete osas on väga erinevad. Teadlased näitasid 1041 inimesele fotosid erinevate näoilmetega ja tuvastasid järgmised asjad:

  • Õnn ja rõõm on naiste puhul üheks atraktiivsemaks näoilmeks, kuid meeste puhul oli see viimaste seas;
  • Uhkus on meeste puhul üheks atraktiivsemaks näoilmeks, kuid naiste puhul on see viimaste seas.

6. Peenetundelisusega võib kaugele jõuda

New Mexico ülikooli psühholoog Steven W. Gangestad ütles hiljuti antud intervjuus, et flirtimine on «läbirääkimiste protsess», mis leiab aset mõni hetk pärast esialgset meeldimist. See on peenetundeline viis, kuidas n-ö vett proovida. Gangestad ütles, et palju parem on see, kui paljastada oma positiivseid tundeid väikestes doosides ja saada seda samas koguses tagasi.

7. Silmsidest on tõesti abi

Teisele inimesele sügavalt silma vaatamine omab suurt mõju. Ühe uuringu raames palusid teadlased teha vastassoost osalejatel kolme asja: 1) vaadata partnerile silma; 2) vaadata partneri käsi; 3) lugeda, mitu korda partner silmi pilgutas. Sel ajal, kui mõlemad pidid teineteisele silma vaatama, valdasid osalejaid positiivsemad emotsioonid kui ülejäänud ülesannete ajal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles