Suhtes lõksus

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Inimesed on oma loomuselt sotsiaalsed olendid, kes ihaldavad teiste seltsi, heaolu, õnne ja enesetoestust. Kogu ülejäänud maailmaga suheldes valime välja mõned üksikud, kellega suhteid luua ja oma elu jagada. Mõnikord kannavad need otsingud vilja, teinekord mitte. 

Inimesed ei ole alati arukad, sest enamasti kuulatakse rohkem oma sisetunnet kui mõistust. Sellest ka nii palju eksimusi, kirjutab Psychology Today.

Suhte moodustamiseks on peale esmase valiku vaja veel palju muudki. Alguses ilusana näiv suhe võib edasi arenedes muutuda tormiliseks - tõusud ja mõõnad suhtes on ootuspärased ning nendeks tuleb nagunii valmis olla. Aga kui kriisid venivad pikemaks või neil ei tundugi lõppu tulevat, kasvab ka ärevus ja vastumeelsus partneri suhtes, mis paneb lõpuks mõtlema, kas suhe ongi üldse õige.

Suhtes on ikka kaks osapoolt. Terves suhtes valitseb tasakaal ja sellesse panustab nii üks kui teine. Kui tunned end suhtes üksildasena või eelistaksid suhtes olemise asemel üksi olla, on teil ilmselgelt probleeme. Probleemid võivad väljenduda väga erineval moel sõltuvalt teie iseloomust, elamistingimustest ja suhte kestusest. Tead, et suhe on halb, kui:

  • Suhe teeb sind õnnetuks ja mõjub väsitavalt.
  • Tunned end õnnelikumana partnerist eemal olles.
  • Sa räägiks nagu seinaga.
  • Tunned, et partner on kontrolliv ja üleolev.
  • Tunned, et suhe piirab ja lämmatab sind.
  • Kogu oma vaba aja veedad suhte pärast muretsedes.
  • Sul ei ole häält, sõnaõigust või muid õigusi.
  • Tunned, et sind ei hinnata piisavalt.
  • Igas olukorras jääd lõpuks sina süüdi.
  • Sul ei jää aega sõprade või pere - eelkõige aga iseenda - jaoks.
  • Suhtes tunned end võrdväärse partneri asemel pigem üksikvanemana.
  • Partner on sind teiste ees avalikult alandanud ja solvanud.
  • Sind on petetud, ähvardatud või väärkoheldud vähemalt ühe korra suhte jooksul.

Kuidas aru saada, et suhe on ohus? Ole aus ja hinda oma suhet. Kas see teeb sind õnnelikuks või on lihtsalt mingi elustiili säilitamiseks? Või veel hullem, kas sa pelgalt talud seda? Kas oled mõnikord tundnud, et oled otsekui aheldatud oma partneri külge, ta manipuleerib sinuga, on jätnud sind hooletusse või teeb sulle liiga? Kas see olukord on parandamatu? Kas oled valmis edasi liikuma, et leida paremaid võimalusi?

Kui sa oled oma suhte pärast sisimas õnnetu, aga ei suuda sellest millegipärast lahti saada, siis paratamatult tunned lõpuks, et oled lõksus. Olgem ausad - kui teid ei seo just mingi juriidiline dokument või kultuurilised normid, mis piiraks su valikuvabadust, ei pea sa kelleltki luba küsima, et ära minna. Tead isegi, et väärid paremat ja su enesehinnang on maast madalam, aga pole siiani suutnud seda sammu ette võtta. 

Sageli tunnevad inimesed, et on suhtesse liiga palju investeerinud selleks, et lasta sellel puruneda. Nii hoitaksegi meeleheitlikult kinni suhtest, mis sisuliselt enam ei toimi. Aga miks? Kõike suhtesse panustatud aega, vaeva ja vahendeid ei ole ju nagunii võimalik taastada. Milleks siis aheldada iseennast uppuva laeva külge, kui oleks võimalus sellelt maha hüpata?

Enamasti leiavad inimesed enda õigustamiseks suure hulga vabandusi. Mis iganes see ka on, millega sa ennast või teisi oma otsusega veenda üritad, tegelikkuses lihtsalt kardad. Alateadlikult kardad seda teist elu, mida sa pole kunagi elanudki. See on hirm muutuste, tundmatuse ja ebakindluse ees, mis sind tagasi hoiab: hirm üksi jäämise ees; hirm, et sa ei saa üksi hakkama; hirm majanduslike raskuste eest; hirm jääda mugavustest ilma; hirm suure tüli või häbi ees; hirm, et sa ei suuda uut suhet luua jne.

Kõik algab enesekindluse taastamisest

Tegelikkuses ei ole sa tõenäoliselt nii abitu kui praegu arvad. Probleemsetes suhtes on tavapärane, et «ohvri» enesehinnang on väga madal. Kui sa olid juba varemgi pigem ebakindel inimene, on väga tõenäoline, et suhte mõjul on su enesekindlus hääbunud pea olematuks. Madal enesehinnang tekitabki ahistavat lõksus olemise tunnet, mistõttu ootad tegevusetult «paremaid aegu». 

Seega, kui soovid oma elu muuta, on esmalt hädavajalik tõsta enesekindlust, et sa ei näeks end alatasa kannataja rollis. Muide, ka uuringud on näidanud, et enesekindlad inimesed on üldiselt oma suhetega rohkem rahul. Sa pead leidma sisimas jõudu ja väge, et endaga vaeva näha. Mitte keegi teine ei saa sind õnnelikuks teha, see on su oma kätes.

Kriitiline viga sellise muutuse puhul on liiga pikalt ootamine. Mida rohkem aega raiskad, seda raskemaks selle endale teed. Kui arvad, et oled valmis, siis oledki valmis! Täiuslikku hetke elu muutmiseks ei ole olemas. Alati on mingeid takistusi, väljakutseid ja ebameeldivaid olusid. Mida kaugemale sa lähed, seda tugevama end tunned.

Kui oled oma enesekindluse üles leidnud, oledki muutuseks valmis. Aga et ka soovitud tulemuseni jõuda, on sul vaja motivatsiooni, et selle nimel vaeva näha. Mõtle läbi, mida sa oma suhte juures muuta tahad ja kuhu sa muutuse lõpuks välja tahad jõuda. 

Mõtle täpselt läbi, mida saa saavutada tahad. Mida sa oma suhtega teha tahad ja mis on su lõplik eesmärk? Ole täpne. «Ma tahan lihtsalt õnnelik olla» on liiga üldine. Sa pead oma lõpueesmärgi selgelt sõnastama, sest muidu ei ole sul piisavalt motivatsiooni ja pühendumist, et oma tahe läbi suruda.

Mõtle läbi, mis sind eesmärgi saavutamisel takistab. Kes või mis on sul eesmärgi saavutamisel tee peal ees? Kas need takistused on välised või pigem sisemised? Kas sa saad neid kontrollida või vähemalt mõjutada, või ei saa sa nende vastu tõepoolest mitte kui midagi teha? Näiteks ei saa sa muuta või mõjutada abielueelset lepingut, aga sa saad vähendada hirmu majanduslike raskuste ees, kui otsid omale töö või parema töö.

Mõtle inimestele, keda su muutus mõjutab. Selle sammuga pead endale selgeks tegema, kuidas sinu elumuutus võiks teistele mõjuda. Kahtlemata mõjutab see sind ja su partnerit. Enamasti on aga keegi veel, kelle elu võib seejärel kuidagi muutuda, näiteks lapsed või teie vanemad. Selleks, et võimalikest takistustest paremini üle saada, pead need esmalt välja selgitama ja neid mõistma. 

Otsi teisi võimalusi. Kas tahad oma suhet parandada või seda lõpetada? Kas tahad hoopis ise muutuda? Kuidas sa seda teed ja kuidas selle tulemusel suhe muutub? Millised oleks su käigud ja tulemused ühe või teise valiku puhul? Igaks juhuks võiks sul olla tagavaraplaan, kui peaksid ümber mõtlema. See kuulub üldiselt iga tõhusa muutuse - nii planeerimise kui elluviimise - juurde.

Tegutse sihikindlalt. Nüüdseks oled täiesti teadlik, mida pead oma soovitud eesmärgi saavutamiseks tegema. Seega saad välja mõelda plaani, et jõuda, kuhu soovid. Kui kõik on läbi mõeldud, oled muutuse algatamiseks valmis. 

Arvesta kohe, et sul võib ette tulla palju takistusi, aga kui sa jääd endale kindlaks, oled positiivne ja keskendud lõpptulemusele, jõuad ka lõpuks sinna, kuhu jõuda tahad. Elu on liiga lühike selleks, et leppida õnnetu suhtega. Kui suhe mõjub kurnavalt ja sa ei saa sellest jõudu juurde, mõtle oma soovid ja prioriteedid läbi ning vajadusel muuda oma elu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles