15 mõtet, mida võiks 30. eluaastates vältida

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Arvatakse, et kui inimene on ületanud 30. eluaasta künnise, laseb ta end käest. Kehakaal hakkab tõusma, unistused ununema ja kirg elu vastu kaduma. Kõigi puhul see muidugi nii ei ole ja need, kes on lootust kaotamas, peaksid teadma, et asjadel ei pea sugugi laskma seda rada pidi kulgeda.

Lifehack tõi välja 15 mõtet, mida võiks 30. eluaastates vältida ja mis aitavad elu paremaks muuta.

1. Ära arva, et sa tead kõigest kõike. Nüüdisaegne haridussüsteem võib paljudele jätta mulje, et õppimine leiab aset ainult koolis. Aga see, kui oled keskkooli lõpetanud ja võib-olla ka ülikoolikraadi omandanud, ei tähenda, et sa ei peaks enam maailma kohta midagi õppima. Sind ümbritseb tohutul hulgal informatsiooni ja hoolimata sellest, kui kõvasti sa pingutad, ei suuda sa kogu infot endasse ammutada. Sa ei tea kõike ja see on normaalne. Teadmatus ongi see, mis paneb meid muudkui avastama ja uusi asju kogema.

2. Ära tee tööd, mida sa vihkad. Pole oluline, kui suuri summasid sa teenid, millised on tööandja poolt pakutavad boonused või kui kaua sa oled samas kohas töötanud – kui sa vihkad oma tööd, ei paranda miski su meeleolu. Sa ei pea kohe lahkumisavaldust sisse andma, aga ära tee järgmised 30 aastat seda sama tööd. Töökoha või isegi karjääriraja vahetamine on täiesti tavaline tegevus ja kõigil on lubatud seda teha. Pikas perspektiivis on palju parem teenida väiksemat palka meeldiva töö eest, kui piinata end suure palgatšeki nimel.

3. Ära ole tugitoolisportlane. Kontoritöö, televiisori vaatamine ja üleüldine laiskus tingivad selle, et me veedame suure osa oma elust istudes. Pärast kahekümnendat eluaastat võib ainevahetus muutuda loiumaks, mistõttu on raske oma endist figuuri hoida. Pole vahet, kas oled alles 30-aastaseks saamas või selle piiri juba ületanud, hoolitse oma tervise eest. Väga kerge on leida ettekäändeid, miks mitte süüa juurvilju või miks mitte teha trenni, aga kui sa muutud ülekaaluliseks ja sul on raske trepist üles kõndida, siis saad süüdistada vaid iseennast.

4. Ära loobu oma unistustest. 30. sünnipäev ei tähenda seda, et sa oled liiga vana, et oma unistusi ellu viia. Levinud väärarvamus on see, et ainult noored inimesed on võimelised imelisi asju looma ja maailma muutma. Tõsiasi on aga see, et paljud keskealised inimesed muudavad maailma iga päev. Vanusega kaasnevad kogemused ja mõistlikkus, mistõttu julgeb üha enam inimesi oma unistusi taga ajada ja teha seda, mida nad on alati teha soovinud.

5. Ära tõrju oma perekonda ja sõpru eemale. Aastate jooksul võib juhtuda, et me suhtleme oma perega üha harvemini, kuna inimestel on pidevalt kiire ja kokkusaamisi toimub järjest vähem. Kui sina oled praegu 30. aastane, siis ilmselt on su vanemad 50-60. eluaastate ringis. Elu võib igal hetkel otsa saada ja üks põhilisi asju, mida inimesed elu lõpus kahetsevad, on see, et nad ei veetnud perega piisavalt palju aega. Ainuke viis, kuidas seda muuta, on ise olles see, kes alati ühendust võtab ja peresidemeid hoiab.

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Foto: SCANPIX

6. Ära arva, et su parimad aastad on juba möödas. Ilmselt veetsid kahekümnendad eluaastad pidutsedes ja elu nautides, mistõttu tundusid need aastad olevat eriti lõbusad. Millegipärast kinnitavad paljud endale pärast 30. sünnipäeva, et need lõbusad ajad on nüüd minevik. See ei pea sugugi nii olema. Ainuke koht, kus see mõte vastab tõele, on sinu enda peas. Kui sa ise usud, et parimad aastad on möödas, siis nii see ongi. Aga kui keskendud hetke nautimisele, siis ilmselt on su parimad aastad alles ees.

7. Ära kuluta rohkem, kui teenid. Finantsnõustajad soovitavad juba nooruses hakata raha säästma, et tulevik oleks muretu. Selleks, et raha säästa, ei saa seda aga hullumeelselt kulutada. Naised on tihtipeale süüdi selles, et nad soetavad asju, mis parandavad ajutiselt meeleolu, kuid mida neil tegelikult pole vaja. Kahekümneselt võib ette tulla, et kulutame pidutsemisele ja rõivastele, kuid tegelikult võiks iga kuu kindla summa kõrvale panna. Seda tasuks jätkata ka pärast kolmekümneseks saamist.

8. Lase lahti negatiivsetest tunnetest. Viha pidamine teeb kõige rohkem kahju sulle endale. Negatiivsed tunded tekitavad sinu ümber negatiivse energiavälja, mis hakkab ajapikku su tervist mõjutama. Mida kõvemini ja kauem sa negatiivseid tundeid alla surud, seda suuremat kahju need sulle teevad. 

9. Ära hoia kinni sellest inimesest, kes sa olid keskkoolis. See on lihtne nende jaoks, kel polnud keskkoolis palju sõpru ja kes ei nautinud keskkoolis käimist, aga need, kes olid kooli ajal väga populaarsed, võivad keskkooli taga igatseda. Tegelikult ei hooli keegi sellest, mida sa keskkoolis tegid, pigem huvitab inimesi see, mida sa edasi kavatsed teha. Minevikus elamine ei mõju kellelegi hästi. Muuda oma fookust ja keskendu mineviku asemel hoopis tulevikule ning sellele, milliseks inimeseks sa soovid areneda. 

10. Ära ole ühes kohas liiga kaua. Selle asemel, et elada terve elu ühes linnaosas või linnas, vaheta aeg-ajalt elukohta. Mida kauem sa ootad kolimise ja reisimisega, seda raskem on sul seda teha, kuna ühel hetkel võib sul olla juba perekond, kes ei soovi elukohta muuta. Erinevate linnade «proovimisega» võiks algust teha juba enne 30. sünnipäeva, aga ka pärast seda pole hilja proovida.

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Foto: SCANPIX

11. Ära lange rutiini lõksu. Nooruses on elu pidevas muutumises, aga mida vanemaks sa saad, seda kergem on langeda rutiini lõksu: äratus, duši all käimine, tööle kiirustamine, kaheksa tundi kontoris, kojusõit, õhtusöök, telesaated ja magama. Mõned inimesed on sellise rutiini lõksus kuni pensionini. Rutiin pole iseenesest halb asi, osal inimestel aitab see paremini tegutseda, aga elu ei tohiks muutuda igavaks rutiiniks.

12. Ära avalda igal võimalusel oma arvamust. Igal inimesel on peaaegu iga asja kohta oma arvamus. Iseasi on see, kas arvamust tasub alati välja öelda. Arvamused ei tugine peaaegu kunagi faktidel, vaid pigem kuulujuttudel või kogemustel. Vali hoolikalt, milliseid arvamusi millises seltskonnas välja öelda.

13. Ära hooli sellest, mida teised mõtlevad. Kui teised ei hooli sinu arvamusest, siis ei peaks sina oma energiat kulutama ka teiste arvamusest hoolimisele. Inimeste loomuses on soov teistele meeldida, aga me ei peaks end teiste pärast muutma. 

14. Loobu halbadest harjumustest. Inimestel on halb komme teha oma kehaga asju, mis ei mõju kehale sugugi hästi. Töödeldud toiduained, suitsetamine, alkoholiga liialdamine, unepuudus ja paljud muud halvad harjumused teevad tervisele kõvasti liiga. Kahekümneselt on keha alles noor ja annab mõned asjad meile andeks, aga mida vanemaks me saame, seda rohkem tuleks oma tervisele tähelepanu pöörata.

15. Ära arva, et sa pead paikseks jääma ja pere looma. See, et sa saad vanemaks ja su sõpradel on pered, ei tähenda, et sina peaksid sama tegema. Kui sa tunned, et sina pole veel selliseks sammuks valmis, siis ei tasu kiirustada. Sina ei pea tegutsema nii, nagu teised eeldavad. Kui soovid karjääri vahetada, tee seda. Kui soovid töölt ära tulla ja ringi reisida, tee seda. Ükski seadus ei määra, millal me peaksime kodu ostma või pere looma, igaüks võib seda ise otsustada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles