Uuring: aktiivsed videomängud võivad olla väikelastele sama kasulikud kui õues mängimine

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Microsoft Xbox Kinect
Microsoft Xbox Kinect Foto: AP/Scanpix

Tennessee Ülikooli uurijad on kinnitanud seda, mida paljud lapsed juba isegi teavad - mõned videomängud võivad pakkuda väiksematele mängijatele füüsiliselt sama suurt koormust kui õuemängud.

Juttu pole muidugi paljude lemmikust Minecraftist, vaid aktiivsust nõudvatest mängudest, vahendab techcrunch.com.

Kolmenädalase perioodi kestel mängisid kõik uuringus osalenud lapsed nii aktiivset telekamängu kui juhendamata õuemänge. Iga mäng (nii toas kui õues) kestis 20 minutit, kusjuures lapsed võisid igal hetkel peatuda ja puhata. 

Õues mängimiseks oli lastel mänguväljak kahe muruplatsiga. Nad said ronida puu otsa, mängida hularõngastega, kiikuda, mängida erinevaid pallimänge ja teha kõike muud, mis on võimalik tavalisel mänguväljakul. 

Toas mängimiseks oli laste kasutada suur teler ja puldita Xbox 360 Kinect, millega mängimiseks tuleb kasutada oma keha, et liikumisandurid saaksid inimese luustikku jälgida. Mänguks valiti Kinect Adventures River Rush, mis nõuab kogu keha liikumist ja milleks pole vaja mingeid eelteadmisi või erilisi oskusi.

Laste puusadele kinnitatud andurite abil tuvastati aktiivse telekamängu ja õuemängu vahel suur erinevus - aktiivne telekamäng pakub võrreldes struktureerimata õuemänguga lastele suuremat füüsilist koormust.

Tennessee Ülikooli tervisliku toitumise ja aktiivsuse labori juhataja Hollie Raynori sõnul on nimetatud uuring senistest olulisem, sest aktiivsuse mõõtmiseks kasutati kaht väga täpset seadet. Varem pole väikelaste õues mängimist aktiivsete telekamängudega nii põhjalikult uuritud.

Energiline telekamäng võtab tõepoolest võhmale ja võib olla kasulikum kui õues tuiamine. Aktiivset telekamängu ei tohiks loomulikult segamini ajada diivanil istumist nõudvate mängude või tahvelarvutis lindude lennutamise mängudega samal ajal kui õues paistab päike. Viimasest pole kalorite põletamisel mingit abi ja võib teadupoolest kahjustada mudilaste tervist. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles