Uuring: juba pooleaastased beebid kasutavad nutiseadmeid

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ameerika teadlased on välja selgitanud, et kolmandik väikelapsi kasutavad nutitelefone ja tahvelarvuteid juba kuue kuu vanuselt. Nad omandavad selleks vajalikud oskused juba enne kõndima õppimist. 

Paljud pooleaastased beebid kasutavad aktiivselt erinevaid nutiseadmeid, mis omakorda kujundab märkimisväärset ohtu nende tervisele, kirjutab Genius Pregnancy. Einsteini tervishoiuvõrgustiku teadlased selgitasid välja, et iga seitsmes üheaastane väikelaps veedab vähemalt tund aega päevast erinevate nutirakendustega mängides. Uuringus osalesid 370 lapsevanemat, kellel oli kodus kuuekuune kuni neljaaastane laps. Nad pidid vastama küsimustikule, mis sisaldas erinevaid küsimusi nende laste harjumuste kohta.

Lapsevanematelt uuriti näiteks, kui vanalt puutus laps esimest korda telefonidega kokku ja kui tihti ta neid seadmeid kasutab. Tulemused üllatasid uuringu läbiviijaid väga: selgus, et 52 protsenti väikelastest vaatavad igapäevaselt telekat; 36 protsenti kasutavad aktiivselt nutitelefone; 24 protsenti oskavad telefoniga helistada; 15 protsenti kasutavad mobiilirakendusi ja 11 protsenti mängivad videomänge.

Kaheaastaseks saades kasutavad juba enamus lapsi aktiivselt nutitelefone ja tahvelarvuteid. 73 protsenti lapsevanematest lubavad oma lapsel rahus mängida erinevate nutirakendustega samal ajal kui nad ise majapidamistöid teevad. 65 protsenti täiskasvanutest usuvad, et lapsed on tänu erinevatele nutiseadmetele palju rahulikumad ja 29 protsenti leiavad, et need aitavad neil magama jääda.

Kahjuks ainult 30 protsenti lapsevanematest teadvustavad endale, et liigne nutiseadmete kasutamine võib avaldada väikelaste tervisele ja arengule halba mõju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles