Seksuaalse sisuga unenäod võivad paljastada nii mõndagi

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Psychology Today kirjutab, et seksuaalsed unenäod annavad hästi aimu inimese seksuaalsuse ja libiido kohta üldisemalt. Siit leiad mõningad põhjendused, miks üht või teist erutavat unes näed.

Juhuslikud või korduvad unenäod seksist võõrastega. Päeval nägid poes seksikat poemüüjat ja öösel vajud unenägudes tema embusse. Nädala pärast kohtad loengusaalis hurmavat lektorit ja juba on su öö jälle sisustatud. Sellised unenäod võõrastest või juhuslikest tuttavatest on enamasti libiido seisu väga heaks indikaatoriks - aju üritab sulle teada anda, et füüsilised vajadused on rahuldamata. Muide, mehed näevad seksuaalseid unenägusid võõrastest naistest sagedamini kui naised meestest.

Millistest seksuaalkogemustest sa und näed? Veelgi enam - kuidas erineb unes nähtav seksuaalne kogemus sellest, mida oled päriselus oma partneriga tavaliselt kogenud? Kas tunned, et sind erutab miski normist erinev või mõni uus liigutus? Kui see tundub ka päevasel ajal huvitav, tuleks oma suu lahti teha ja partneriga rääkida, kas võiksite proovida seda, mida uni sulle soovitas.

Suhtest laiemalt. Nägid seksuaalset unenägu, kuid meelde ei jäänud mitte niivõrd seks ise kui see, mida nägid enne ja pärast seda - romantiline õhtusöök või eelmäng diivanil, seksijärgne hellitamine, avameelne suhtlemine ja lähedus. Kõik see võib näidata, kuidas tahad, et sind koheldaks. Ehk tahad oma ellu rohkem lahkust ja hoolimist, suuremat selgust ja ausust. Võib ka olla, et uni näitab, milline sa ise tahaksid olla - enesekindlam, seiklusjanulisem. Mõtle sellele ja räägi oma kallimaga.

Unenägu endisest partnerist. Oled uue erutava partneriga mõned kuud koos olnud, ta on küll igati imeline, kuid unes kummitab sind seks eksiga. Unes olete te jälle lähedased, kuigi päriselt pole sa teda ammu näinud. Hommikul ei suuda sa mõista, miks näed unes endist kallimat, aga mitte uut. Probleem seisneb selles, et aju pole veel n-ö käike vahetanud. Seks uue inimesega vallandab ajus vanad neuropsühholoogilised mustrid, mis viivad sind uuesti minevikku. Aja jooksul kogud uusi mälestusi ja kogemusi ning kui aju on kohanenud, tulevad ka unenäod järgi.

Korduvad unenäod endisest partnerist. Iga kord, kui näed unes seksi, on sellega seotud ka su endine kallim ja unes on sel laiem taust - mängite läbi vana tüli, üks teist tahab suhet üles soojendada või avastad, et oled korraga seotud nii vana kui uue partneriga. Siin mängib seks vähem rolli ja tõenäolisemalt leinad oma vana suhet. Sul on temast raske lahti lasta ja hingehaavade paranemiseks võib kuluda aastaid. Võid avastada, et unenäod eksist hakkavad mõne vallandaja abil taas korduma. Näiteks kuuled, et tema ema suri ära ja näed teda jälle mitu korda järjest unes.

Kui tahad kaotusvalust ja hingepiinadest kiiremini üle saada, või kui märkad, et su unenäod keerlevad korduvate teemade ümber - näiteks süümepiinad ja kahetsus - võiks otsida võimalusi, kuidas saada lõpetatust. Ehk on abi sellest, kui saad eksile kirjutada? Seda kirja ei pruugi sa isegi ära saata, aga see aitab sul mõtteid koondada ja välja öelda asju, mis õigel ajal jäid ütlemata.  Kui oled eriti vapper ja arvad, et nii on sobiv, helista talle või lepi kokku näost-näkku kohtumine. Eesmärgiks on kõigest ütlemata sõnade väljaütlemine, mitte vanade haavade lahtikakkumine või vana armu ülessoojendamine.

Kui hakkad oma seksuaalsete unenägude peale sügavamalt mõtlema, võid avastada, et neis peitub teisigi vihjeid su reaalsete vajaduste või murede kohta, mis vajaksid rohkem tähelepanu. Samas ei tohiks unenäod muutuda kinnisideeks, ära mõtle liialt üle. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles