Kaalulangetamisel platoole jõudmine pole sugugi nii halb kui arvatakse

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ära anna alla.
Ära anna alla. Foto: Caro/ScanPix

Ütleme, et kaalud end aasta viimasel päeval ja su kehakaal on täpselt sama, mis aasta alguses, 1. jaanuaril. Kuidas sa end seepärast tunneksid?

Oleksid kurb või õnnelik?

Küllap muudab su suhtumist teadmine, et keskmiselt võtab inimene iga aasta juurde umbes pool kilo. Kui aastaga pole su kehakaal kerkinud, läheb sul tegelikult keskmisest palju paremini, kirjutab Hello Healthy.

Enamik inimestest langetab veidi kaalu ning kui jõuab platoole, annab peagi alla, sest tulemused ei tule nii kiiresti kui alguses. Enamik võtab siis ka kaotatud kaalu uuesti juurde, ehk veidi pealegi. Alglase tempo tõttu alla andmise fenomen on võrreldav liiklusummikutega - kui pead pärast väsitavat tööpäeva jääma teiste taha toppama, tekib tahtmine auto teeserva jätta ja jala koju minna. Mingit kasu sellest tegelikult poleks.

Ole valmis selleks, et kui tahad kaalu langetada, tuleb ette ka seisakuid. Juba see, et oled platoole jõudnud, näitab, et sa oled teinud edusamme! Seisakuajal on hea möödunud aja peale järele mõelda, sest ükski inimpingutus pole lineaarne. Ka uue keele õppimiseks, pilli mängimiseks, kirjutamisoskuse parandamiseks ja kõige muu sääraseks kulub palju aega. Edusammud tulevad lainetena - vahel on kergem, vahel raskem, vahel tuleb ette seisak, mil on tunne, et miski ei muutu. 

Kui jõuad treeningutega esimese seisakuni ja sooritus ei parane nii kiiresti kui alguses, võid endale õnne soovida! Sa ei ole enam algaja.

Sama kehtib ka kaalulangetuse puhul. Alguses langeb kaal kiiremini, sest sul on ka rohkem kaalu, mida kaotada. Mida lähemale jõuad oma eesmärgile, seda aeglasemaks tempo läheb. Seega pole see märk, et teeksid midagi valesti - see on märk, et teed kõike õigesti. See on märk, et oled täiesti normaalne ja oled oma kaalulangetusteel jõudnud punktini, kuhu jõuavad kõik teisedki. Platoo on justkui teetähis, mis annab märku, et liigud õiges suunas ja oled olnud väga tubli. 

Nüüd on kõik sinu enda kätes. Enamik inimestest tahab seisakusse sattudes alla anda, sest kaal ei lange nii kiiresti kui alguses. Kaal tuleb tagasi ja algselt paika pandud eesmärk jääb veelgi kaugemale. Platoo kuulub teekonna juurde ja see ei näita lõpptulemuse kohta veel midagi. Kas nüüd keerad otsa ringi ja lähed tagasi? Või kõnnid edasi?

Kui keskendud teele, mitte eesmärgile, on sul lihtsam endale kindlaks jääda, sest võtad juba alguses arvesse, et kaal ei lange ühtlases tempos. Jälgi oma treeninguid ja toitumist, tee väikeseid muudatusi. Liigu iga päev, tee regulaarselt trenni, mõne aja pärast hakkad jälle uusi muutusi nägema.

Enne kui märkad, on jälle vana-aastaõhtu. Keskmine inimene on selleks ajaks pool kilo juurde võtnud. Rangete dieetide katsetaja on tõenäoliselt juurde võtnud palju rohkem, sest tema kaal kõigub äärmustesse. Kui tahad keskmisest parem olla, jätka oma eesmärkide püüdmist sihikindlalt ja alla andmata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles