Nippe, kuidas kiirendada ainevahetust trenni tegemata

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tervise ja heaolu nimel on väga oluline end aeg-ajalt liigutada ning trenni teha, kuid treening pole kindlasti ainuke asi, mis aitab kaalust alla võtta. Lisaks treeningule on veel mitmeid viise ainevahetuse kiirendamiseks ja kehakaalu kontrollimiseks.

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Foto: SCANPIX
  • Joo vahetult pärast ärkamist kaks klaasi vett

Vesi aitab organismi ja ainevahetust üles äratada, kirjutab Daily Makeover. Vesi on kõige olulisem asi, mida keha vajab hea tervise ning heaolu jaoks, kuid väga paljud inimesed kannatavad iga päev vedelikupuuduse käes, kuna nad lihtsalt ei tarbi vett. Kui keha ei saa vett, muutume loiuks ja väsinuks.

  • Muretse omale laud, mille taga saad püsti seista

Kui sa ei plaani oma lauda välja vahetada, võid sülearvuti panna lihtsalt kõrgema tooli või aluse peale. Seismine on kehale kasulikum kui istumine, sest istudes ei kasuta me põhimõtteliselt ühtegi lihast. Seisma ei pea terve päeva – 1-2 tundi seismist on piisav, et ainevahetuse tööd kiirendada.

  • Muuda duši all olles vee temperatuuri

Alusta pesemist sooja veega ja umbes 2-3 minuti pärast muuda vee temperatuuri jahedamaks. Ole jaheda vee all umbes 30-45 sekundit. Kuigi see võib tunduda ebamugavana, aitab soe vesi veresooni lõdvestada ja jaheda vee toimel tõmbuvad need uuesti kokku. Selle tulemusel me magame paremini ja tänu paremale ööunele on meil järgmisel päeval rohkem energiat ning ainevahetus toimib tõhusamalt.

  • Söö vürtsikaid toite

Teadlased on kindlaks teinud, et vürtsikad toidud aitavad kaalu langetada ja mõjuvad ainevahetusele hästi. Näiteks Cayenne’i pipar parandab seedimist, vereringet ja tõstab energia taset. Lisaks on selles pipras C-vitamiini, A-vitamiini ja palju kasulikke mineraale.

  • Söö sellerit

Selleri seedimiseks kulutab keha rohkem kaloreid kui seller ise sisaldab. Näiteks ühes sellerivarres on umbes kuus kilokalorit, kuid kehal kulub nende töötlemiseks seitse kilokalorit. Seetõttu nimetatakse sellerit sageli negatiivsete kilokalorite toiduaineks.

  • Valmista süüa kookosõliga

Paljud tervisliku eluviisi pooldajad eelistavad kookosõli tavalisele õlile, kuna see on kasulik nii toiduainena kui ka näiteks kehakreemi asemel. Tuleb välja, et kookosõli mõjub hästi ka seedimisele, seega võib seda julgelt kasutada toiduvalmistamisel.

  • Lisa toidule kaneeli

Kaneel on tõhus ainevahetust kiirendav maitseaine. Kaneel ei tõsta veresuhkru taset, kuid aitab tasakaalustada energiataset. Kaneelist on abi ka siis, kui sind vaevavad kõhukrambid või iiveldus. Pane kaneeli hommikul näiteks röstsaiale või kohvi peale.

  • Söö greipi

​Greip sisaldab ensüümi, mis aitab rasvu põletada ja see on ka hea C- ja A-vitamiini allikas. Mõlemad vitamiinid parandavad naha tervist ja jumet ning aitavad ennetada tumedate silmaaluste teket. Greip mõjub imeliselt ka seedimisele: see aitab kehal lõhkuda valke, et keha saaks neid tõhusamalt kasutada. 

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Foto: SCANPIX
  • Söö küüslauku

Küüslauk on väga kasulik, kuna see aitab rasvu põletada ja kiirendab ainevahetust. Küüslauk aitab tasakaalustada veresuhkru taset ja tänu sellele on energia tase stabiilne. Samuti vähendab küüslauk isusid erinevate ebatervislike toitude järgi. Veel küüslaugu häid omadusi: see tugevdab immuunsussüsteemi, alandab vererõhku ja aitab ennetada vereklompide teket.

  • Joo rohelist teed

Rohelises tees on palju kasulikke toitaineid ja roheline tee kiirendab ka ainevahetust. Silmas tasuks aga pidada seda, et roheline tee sisaldab kofeiini. Kui sa oled kofeiini suhtes tundlik, siis tasuks rohelise tee tarbimist piirata.

  • Söö maitsestamata Kreeka jogurtit

Valgud ja kaltsium mõjuvad mõlemad ainevahetusele väga hästi. Kreeka jogurtis on kaks korda rohkem valke kui tavalises jogurtis ja see on väga hea kaltsiumiallikas. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles