Idee, kuhu suvel lastega Lõuna-Eestis minna: Nõiakaljud Apes

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nõiakaljud Apes
Nõiakaljud Apes Foto: Kristina Traks

Seekordse postituse pealkiri on eksitav, sest juttu tuleb hoopis Põhja-Lätis asuvast vaatamisväärsusest – ristsõnalinnas Apes asuvatest uhketest Nõiakaljudest. 

Ape on väike unine provintsilinnake Põhja-Lätis, vaid paar kilomeetrit Eesti piirist. Läbi Ape voolab Vaidva (läti keeli Vaidava) jõgi ning sellel jõel on eriti maalilised liivakivist kaldad. Midagi sarnast Taevaskojale, aga väiksemas mõõdus.

Ape koolimaja ja surnuaia vahel asuvad Nõiakaljud (Raganu Klintis). Roosat ja kollast värvi liivakivipaljand on 8-10 meetrit kõrge ja umbes 100 meetrit pikk. Selles leidub mitmeid salapäraseid koopaid ja urkeid. Kaljudest voolab välja ka mitu allikat, mida vanarahvas samuti nõidadega seostas. Üldse ei peetud sealkandis nõidadeks mitte konkreetseid inimesi, vaid pigem kurjasid vaimusid, kes koobastes elasid. Võib-olla loeb ka see, et kohe kaljude juures asub surnuaed… Lisaks on ümbruskonnas veel mitmeid kummalisi loodusobjekte nagu oksapidi kokku kasvanud Kaksikud Männid, Libahundi mänd jne. 

Samast Nõiakaljude juurest algab mõnus paarikilomeetrine matkarada, mis kulgeb mööda Vaidava äärt ja teeb ringi ümber surnuaia. Matkarada on suurepärases korras – hein niidetud, suurepäraselt tähistatud ja iga natukese maa tagant varustatud infotahvliga. Tõsi, need on küll vaid Läti keeles. Matkaraja tähistuseks on kohaselt luuad – teadagi, Nõidade maa.

Allikate juurest leiab matkaja sinna veevõtmiseks valmis pandud puhtad pudelid ja kruusid. Kes ära väsib, saab jalgu puhata, sest iga natukese maa tagant ääristavad rada ka pingid. Saab ka lõket teha, sest lõkkeplatse on Vaidva jõekäärudega kaasa keerutaval matkarajal mitu. Loomulikult ei puudu ka prügikastid ja «puutseed». 

Eesti poolt minnes on Nõiakaljud ja matkarada väga kergesti leitavad. Ape linn on imeväike ja kui oled linna peaaegu läbinud, osutavad lätikeelsed sildid «Vidusskolale» ja «Estradale». Sõida nende siltide juurde, pargi auto kooli juurde ning kohe kooli kõrvalt algabki nõidade maa. 

Otse vastu Eesti piiri Läti poolel Ape ja Alūksne piirkonnas asub Veclaicene maastikukaitseala, mis on loodud Põhja-Vidzeme iseloomulikku pärandkultuurmaastiku ja loodusväärtuste kaitseks. Siinset maastikku ilmestavad järsud nõlvad, sügavad orud ja hiiglaslikud puud. Käänuline Vaidava oma kõrgete liivakivi- ja dolomiidipaljanditega on paikkonnale väga iseloomulik. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles