Millised looduslikud vahendid aitavad naeratust valgemaks muuta?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Hammaste valgendamine võib olla üsna kulukas ettevõtmine, aga õnneks leidub mitmeid looduslikke vahendeid, mille abil saab naeratust kaunimaks muuta.

Daily Mail uuris hambaarst dr Uchenna Okoyelt, millised neist looduslikest vahenditest on tõhusad ja millised mitte.

Maasikad

foto:
foto: Foto: Toomas Huik

Väide: vajuta küps maasikas kahvliga katki, kanna maasikapüreed oma hambaharjale ja hõõru seda õrnalt oma hammastele. Umbes kahe nädala pärast peaksid märkama, et hammaste toon on muutunud heledamaks.

Hambaarsti arvamus: tõsi. Maasikates leidub erinevaid happeid: kui üks neist võib hammaste tugevat pealmist kihti nõrgemaks muuta, siis teise mõju pole sugugi nii karm. Ja mida küpsem on maasikas, seda suurem on kasuliku happe kogus. Vali kõige küpsemad maasikad ja hõõru nendega oma hambaid samamoodi nagu hõõruksid kehakoorijaga nahka. Kasulikud happed muudavad hambaid valgemaks, seega võib öelda, et maasikas on hea looduslik valgendaja.

Banaanikoor

foto: Scanpix
foto: Scanpix Foto: SCANPIX

Väide: banaanis on nii palju kaaliumit, magneesiumit ja mangaani, et need aitavad eemaldada hammastelt plekke. Koori banaan ära ja hõõru banaanikoore siseküljega oma hambaid umbes kaks minutit. Kolme nädala möödudes on hambad valgemad kui enne.

Arsti arvamus: tõsi, kuigi banaanikoorega hõõrumine ei paku sügavpuhastust. See aitab eemaldada pinnapealsemaid plekke.

Kookosõli

foto: Scanpix
foto: Scanpix Foto: SCANPIX

Väide: see on aastatuhandeid vana meetod – võta supilusikatäis kookosõli ja loputa sellega umbes 20 minutit suud. Tee seda igal hommikul. Kookosõli haarab väidetavalt endaga suust kaasa kõik bakterid, mis võiksid tekitada hambaauke või ebameeldivat hingeõhku. Seda meetodit pooldab näiteks Gwyneth Paltrow, kes on öelnud, et kookosõli valgendab hambaid ja muudab jume kaunimaks.

Arsti arvamus: vale. Puuduvad teaduslikud tõendid selle kohta, et õliga suu loputamine muudaks suu puhtamaks ja hambad valgemaks. Võimalik, et õliga loputades lagunevad mõned bakterid ära, aga ei saa väita, et õli aitab hambaid valgemaks muuta.

Sidrun

foto: Scanpix
foto: Scanpix Foto: SCANPIX

Väide: lõika igal hommikul sidruniviil ja ime seda paar minutit või loputa oma suud värskelt pressitud sidrunimahlaga. Sidrunis olevad happed aitavad vabaneda ka kõige tüütumatest mustuse osakestest, mis võivad hammaste vahel peituda.

Arsti arvamus: vale. Sidrun on niivõrd happeline, et see võib söövitada hambaemaili. Sidrunis on rohkem hapet kui äädikas ja hammaste puhastamise asemel võib sidrunimahl hambaid rikkuda. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles