Viis erutavat kogemust, millest ei tohiks ükski eestlane suvel ilma jääda

, motivaator.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rubina soo.
Rubina soo. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Suvi on iga eestimaalase jaoks hinnaline ja oodatud. Nüüd on see siis käes. Motivatsioonikoolitaja ja raamatu «Jalutuskäigud sisekosmoses» autor Kaido Pajumaa kirjutab lehel Motivaator, mida suvel ette võtta.

Mäletan selgelt kümmekond aastat tagasi seatud eesmärki, milleks oli kolm kuud külmast Eestimaa talvest «palmi all» veeta. Tänaseks ei ole ma kolme kuuni veel jõudnud, aga käesoleva aasta varakevadel veetsin poolteist kuud Aasias ja poole kuud Ameerika lõunaosariikides, millele lisandub juulis veel kaks suvist nädalat Hispaanias. Seega võib öelda, et olen kaks kolmandikku eesmärgist täitnud. Siiski, nagu ühes oma varem olen kirjutanud, ei kaaluks ma kunagi Eestimaalt liiga pikalt äraolemist, rääkimata siit ärakolimist. Miks? Sest Eestimaa on ilus. Eriti suvi. Just seepärast soovin sinuga jagada viit ideed, mida endale selle aasta suveks plaani võtnud olen, ja sama julgen soovitada sullegi.

1) Telkimine

Telkimine kuulub alati Eestimaa suve juurde. Sõltumata ilmast võiksime kasvõi üheks ööks voodist lahkuda ning jahedalt niiskesse telki pugeda. Kui sa ei suuda ühtegi sündmust välja mõelda, kuhu telgiga minna, siis pane see kasvõi vanaema tagahoovi üles ning veeda üks öö seal. Me kõik teame seda imelist virgumise hetke, kui oleme öö telgis veetnud ja ärgates on tunne «tahaks veel».

2) Eestimaa rohelus

Sõltumata sinu töögraafikust ja igapäevasest rütmist leia hetki, et märgata seda imelist rohelust meie ümber. Olles päris palju päikeselises Aasias ringi reisinud võin väita, et mitte ükski troopiline ala ei suuda konkureerida Eestimaa rohelusega, eriti mais ja juunis. Isiklikult olen juba aastaid kevadeti väga kiivalt otsinud esimesi hetki, kui mil aprillis pungad ilmuma hakkavad, et ühtegi ilusat momenti mitte maha magada. Kui oled autoga sõitmas, siis vali suvel kindlasti teisejärgulised maanteed, et saaksid läbi Eestimaa pisikeste linnade sõita ja nende vahele jäävaid teelõike imetleda. Kolhooside ajal ehitatud pisikesed asulad on tänaseks nukulinna sarnased vaatamisväärsused, mis igapäevasest kiirest elutempost välja lülitada aitavad ja oma staatilisusega meile sisemist rahu süstivad.

3) Kümblus jahedates veekogudes

Eestimaal ujumine ei ole kunagi võrreldav lõunamaa soojade merevetega, aga selles Eestimaa võlu ongi – meie veekogude vesi tundub olevat hoopis pehmem ja mõnusat, mistõttu võiks suve jooksul vähemalt kolmes erinevat tüüpi veekogus end jahutamas käia: meres, järves ja jões.

4) Rabad

Üks imeline Eestimaa saladus on rabad. Need meid enesesse imevad looduslikult kaunid paigad on ühed võimsamad pääseteed igapäevarutiinist väljumiseks ja loodusega üheks saamise kogemiseks. Jalutuskäik rabas koos minimalistliku piknikuga on meeldejääv sündmus ka juhul, kui seda kümnendat korda teha.

PS. Rabad pakuvad veel neljanda alternatiivi supluseks – näiteks Viru rabas asetsev sügav ja allikaline järveke on ideaalne paik enese proovile panekuks (sisene ainult juhul, kui oled hea ujuja).

5) Meelierutavad vabaõhusündmused

Pika sügise, talve ja kevade siseruumides veetnuna soovime kõik suveajal maksimaalselt palju aega õues veeta. Ideaalse võimaluse selleks pakuvad kõikvõimalikud erinevad välisündmused, millest igaüks endale kindlasti meelepärase üles leiab.

Millega sa seda nimekirja veel täiendaksid? Lisa kommentaaridesse põnevaid ideid, mida plaanid sel suvel kindlasti kogeda ja sündmusi, millest osa võtta, et ka teised sarnaste huvidega inimesed nendest rõõmu tunda saaksid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles