Kümme nippi, kuidas triikimisega vähem vaeva näha

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Triikimine on üks tüütu ja aeganõudev tegevus. Palju mugavam on triikimata jätta - nii säästad elektrit ja aurutriikraua korral hoiad kokku ka vett. Bioneer.ee toob ära mõned nipid, kuidas triikimisega vähem vaeva näha.

*Vali juba poes rõivaid ostes sellised esemed, mis ei vaja triikimist. Kuigi sellised rõivad on sagedamini sünteetilised, leidub siiski ka looduslikest materjalidest riiete hulgas sobivaid.

Esmase ülevaate riietuseseme kortsuvusest saab juba poes, kuigi rõivaid uuena ostes sellele 100 protsenti lootma jääda ei saa. Uued rõivad on enamasti kortsumisvastaste ainetega töödeldud.

Kasutatud rõivaste poes saab aga kortsutesti teha küll. Selleks võta tükike rõivast pihku, suru käsi tugevasti kokku ja seejärel uuri, kas ja kui palju riie kortsus.

*Pane riided võimalikult sirgena kuivama. Kui nööril on ruumi vähe, voldi riided kenasti kitsamaks. Ära lükka riideid nööril kortsu, sest sellistest kortsudest on isegi triikides raske lahti saada.

*Vali rõivale õige riputamisviis. Tihti on vaja triikida riideid vaid seetõttu, et kuivamine on jätnud kangale koledad kortsus jäljed. Keegi ei taha ju välja minna T-särgiga, millel on rinna peal tugevad kortsus jäljed nöörist ning pesulõksudest.

*Kuivata riideid pahupidi. Nii vähendad kortsumisjälgi ja säästad rõivaid päikese käes pleekimise eest.

*Pane pesulõksude alla valged paksemast riidest tükid. Sedasi hoiad ära pesulõksujälgede tekke ja väldid pestud esemete määrdumist (kui pesulõksud on puidust).

*Kui võimalik, loobu pesulõksudest üldse. Kui sinu majas on olemas  pesukuivatamise ruum (näiteks pööning), mida saab korralikult tuulutada, siis saab vähemalt osaliselt pesulõksudest loobuda. Sellises ruumis pole otsest vajadust pesulõksudega näiteks voodilinasid nöörile kinnitada.

*Triigi vaid neid riideesemeid, mida kindlasti on vaja triikida. Näiteks sokid passivad jalga triikimatagi, lasteaialaste õuepükse pole samuti mõtet triikida ja köögirätikud lähevad nagunii kortsu. Kui voodipesu on kapis kenasti voldituna olnud, siis pääseb ka selle triikimisest.

*Hoia oma kapp korras. Sa võid osta heast materjalist rõiva ja kuivatada seda ideaalselt, aga kui sa selle lihtsalt puule riputamata ja voltimata kappi surud, ei pääse sa triikimisest ikkagi.

*Kuivata triiksärke riidepuul. Kontrolli, et särgi varrukad poleks kuivamise ajal puntras ja krae oleks õiges asendis. Olgugi, et sa pead särgi üle triikima, kulutad sa sirgelt kuivanud rõivale vähem aega ja energiat.

*Triigi õige kuumusega. Nii säästad materjali ja energiat. Kui riietusesemel on märge, et seda tohib triikida näiteks teise kuumusastmega, aga sina saad eseme kergelt sirgeks ka esimese kuumusastme juures, kasuta madalamat. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles