Kuidas harjutada end rohkem vett jooma?

Kristina Traks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Nii nagu lill vaasis ei pea kaua vastu veeta, närtsib veepuuduses ka inimene. Sestap ära oota kehalt signaali janu kohta, vaid lonksa vett igasuguste tegevuste vahele. Suvel kuumaga ja trenni tehes kohe kindlasti! 

Vesi on inimkehas ülioluline «ehitusmaterjal» ning annab umbes poole meie kehakaalust. Vett leidub meie kõikides organites ning vedelikuvaegus põhjustab hulga vaevusi. Näiteks nii tavaline kaebus nagu peavalu võib olla tingitud sellest, et oled unustanud tegutsemise vahele vett juua ja jätnud oma keha kuivale. Kui me ilma söögita saame hakkama päevi ja nädalaid, siis veeta suudame elada vaid mõne päeva, kirjutab Hooaeg.

Kuldreegel on, et vett tuleks juua päeva jooksul poolteist-kaks liitrit. Parim janukustutus on puhas vesi, kuid arvesse lähevad ka muud vedelikud. Tõsi, mitte kõik neist ei sobi janukustutamiseks ning mõned hoopis suurendavad keha vedelikupuudust, kuna soodustavad selle väljutamist organismist. Sellised joogid on kofeiini sisaldav kohv, tee ja koolajoogid, samuti alkohoolsed joogid. 

Seda, et keha küsib suurema füüsilise pingutuse korral, soojade ilmadega ja ka saunaskäigu ajal rohkem juua, üldiselt teatakse ja märgatakse. Aga kas teadsid, et stressirohkel ajal kasvab keha veetarvidus koguni kolm korda? Ehk et ära unusta veepudelist lonksata ka eksami ajal või keerulisi tööülesandeid lahendades. 

Veejoomise puhul ei peaks ootama piinava janutunde tekkimist, vaid seda just ennetama. Nimelt on janu märgiks, et keha juba kannatab veepuuduse all. 

Vali korduvkasutatav pudel!

Kõige olulisem on juua võimalikult puhast vett, olgu selleks siis mineraalvesi, filterkannus puhastatud vesi või kaevuvesi. Kraanivesi on paljudes Eesti linnades nii hea kvaliteediga, et sobib hästi joomiseks, kuid mõnes kohas võib sel olla ebameeldiv kõrvalmaitse või sisaldab see ühendeid, mida kehal vaja ei ole. 

Veejoomisega tekib kindlasti küsimus, kuidas vett kaasas kanda – milline on kõige parem veepudel? Plastpudel ei ole tihti parim valik, sest poes müüdavad plastpudelid ei ole mõeldud korduvkasutamiseks ja võivad mitmekordsel kasutamisel hakata vette eraldama kahjulikke ühendeid. 

Korduvkasutatav ohutust materjalist spetsiaalne joogipudel on kahtlemata palju parem valik. Eriti kui see on nii ilus ja praktiline nagu Black&Blum’i söepudelid, mida lihtsalt ei saa jätta vaatamata ning mida tahaks kohe käega puudutada. Pilkupüüdva disainiga veepudelis leiduv aktiivsöepulgake puhastab vee, lisab sellele mineraale ja tasakaalustab vee happelisust. Söega veepuhastamine on iidne tarkus, mida näiteks Jaapanis on kasutatud sajandeid.

Ilusad ja ohutud

Vett, mahla või morssi võib serveerida lapsepõlvest tuttaval moel lihtsailmelises klaaskannus, kuid vee serveerimisnõu võib olla ka lausa lauaehteks. Taani päritolu Eva Solo veekarahvinid seda kahtlemata on. Ja mitte ainult – need hoiavad temperatuuri (nii sooja kui ka külma), mahuvad lahedalt külmkappi ja neist kallates pole muret, et vedelik lauale tilguks. Siin on omavahel kokku saanud kaunis disain ja käepärane mugavus!

Sama põhimõte saadab ka Eva Solo trennipudeleid. Ühekordseks tarbimiseks mõeldud veepudeli asemel sobib trennikaaslaseks Eva Solo vahva randmerihmaga joogipudel, mis on justkui loodud käes hoidmiseks. Nutikas rihm lisab veepudelile ka kena värvilaigu – ise valid, mis värvi rihmaga pudel sinu tuju või trenniriiete juurde kõige paremini sobib. 

Kes armastab värve ja korduvkasutamise põhimõtteid, võib endale veepudeli valida ka Uus-Meremaa tootja Sistema Plastics pakutava hulgast. Siit leiab joogipudeleid eri suuruses ning kasutajamugavust lisab unikaalne ja hügieeniline Twist’n’Sip süsteem – pudelikorgi avamiseks ja sulgemiseks ei pea seda puudutama sõrmedega. 

Vee või mis tahes muus joogi puhul on väga oluline, et anumad, millest neid tarbitakse, ei sisaldaks tervisele kahjulikke ühendeid, nagu näiteks bisfenool. Seda märgitakse täheühendiga BPA ning tegemist on väga levinud kemikaaliga, mida leidub toidu säilitamiseks ja hoiustamiseks mõeldud karpides ja anumates. BPA puhul on leidnud kinnitust aine seos erinevate vähiliikide, südamehaiguste ja diabeedi tekkega. Loomulikult on kõik eespool nimetatud tooted ohutud ning valmistatud BPA-vabadest materjalidest. 

Tuttav ja traditsiooniline filterkann

Filterkann on paljudes köökides kohustuslik element ning hulk perenaisi ei kuluta elu vett puhastava kannuta enam ettegi. Eestis leidub küllalt piirkondi, kus vesi on nii kare, et selle filtreerimine on lausa hädavajalik – paraneb nii vee kui ka temast valmistatud toitude-jookide maitse ning kohvimasinaid ja veekeedukanne rikkuvat katlakivi tekib vähem.

Brita kannus leiduv filter on kombinatsioon aktiivsöest ja ioonivahetusvaigust. Neljaastmelise filtreerimise käigus eraldatakse veest kloor, pestitsiidid, orgaaniline saaste ja karedus. Kogu protsess võtab aega vaid minuti. Brita filterkann töötab kõige paremini siis, kui filtrit regulaarselt ehk vähemalt iga nelja nädala tagant vahetada. Muide – kaval kann ei lase filtrivahetust ära unustada, sest sel on peal kas elektrooniline memo või kuupäevaketas.

Häid mahukaid ja töökindlaid filterkanne pakub ka Eesti tootja Aquaphor. Selle ettevõtte moto on, et filtrit ostes lubate endale eelkõige puhast vett. Sellepärast on Aquaphori puhul põhitähelepanu pööratud tipptasemel veepuhastusele, kannude disain ise on lihtne. Aquaphori filtriga kannust saab kristallselge ja eriti maitsva joogivee. Korralikult filtreeritud veega saab muuta oma road maitsvamaks, aromaatsemaks ja mis veelgi tähtsam – kasulikumaks. Aquaphori filtrites kasutatakse kolmekümmet patenteeritud leiutist, nende hulgas on ioonivahetuskiud, mis eemaldab tõhusalt raua- ja raskmetallide ühendeid ning parandab tunduvalt vee kvaliteeti. 

Veepuhastamine selle kannuga toimub hetkega ning sõltuvalt kannu mudelist puhastab üks filter kuni 300 liitrit vett. Nii Brita kui ka Aquaphori kannude kasutamine on lihtne ja jõukohane ka lastele. 

Ükskõik, millise veeanuma sa valid, kõige olulisem on, et sa ei unustaks lonksata vett kõikjal, kuhu satud – rannas päikest nautides, seiklusrikkal matkal või kenal suvepäeval trenni tehes! Keha tänab sind iga lonksu eest hea enesetundega!

Spikker, kuidas endale veejoomist külge harjutada

  • Joo klaas vett hommikul kohe pärast ülestõusmist!
  • Joo alati, kui tunned janu!
  • Joo klaas vett pärast iga WC-s käiku! 
  • Joo klaas vett pärast iga tassi kohvi! 
  • Joo klaas vett pool tundi enne ja pärast sööki!
  • Joo vett enne trenni, trenni ajal ja pärast trenni! Ära unusta veepudelit trenni kaasa võtta. 
  • Joo vett väikeste lonksudega, mitte kulinal. 
  • Kõige parem janujook on tavaline puhas vesi!
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles