Üheksa kõige suuremat sõltuvust tekitavat toitu

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Pitsa, krõpsud, limonaad, friikartulid. Mõnest toidust ei saa kunagi isu täis.

Ameerikas tegutsev sõltuvushäirete keskus teatas hiljuti, et mõnel inimesel võib teatud sööke süües aktiveeruda ajus piirkond, mis on aktiivne ka mingi tasu või preemia saamisel, tõstes isu enama järele. Teisisõnu on tõestatud, et toidusõltuvus on päris, vahendab Huffington Post.

Doktor Pamela Peeke’i sõnul on need mitmekülgsete maitseomadustega töödeldud toidud, mis on magusad, rasvased ja soolased.

Nüüd avaldas Michigani ülikool uuringu, millega selgitas välja üheks kõige tugevamat sõltuvust tekitavat toitu. Tulemus selgus küsitluse teel, kus inimestel paluti hinnata punktiskaalal ühest seitsmeni, kui raske on neil mingile toidule vastu panna.

Pitsa

Sõltuvust tekitav hinnang: 4,01

Veniva juustuga õline pitsa osutus kõige rohkem sõltuvust tekitavaks toiduks. Probleemne on selle toidu populaarsus energiasisalduse pärast, sest ühes pitsalõigus võib olla umbes 300 kilokalorit ja 10 g rasva. Kui sinna peale lisada veel vorsti, võib ühes lõigus olla 360 kilokalorit ja 20 g rasva.

Šokolaad

Sõltuvust tekitav hinnang: 3, 73

Šokolaad on teada-tuntud naudingutoit. Selle söömisest tekkiv õnnetunne on ka teaduslikult tõestatud. Paraku on see maius väga kaloririkas ja ohtlik vatsa kergitaja. 

Kartulikrõpsud

Sõltuvust tekitav hinnang: 3,73

Šokolaadiga jagavad teist kohta kartulikrõpsud, mis on näksija parimad sõbrad (või hoopis  vaenlased - oleneb, kuidas võtta). Keegi ei suuda süüa vaid ühe krõpsu. Ainuüksi 30 krõpsus on umbkaudu 320 kilokalorit ja 20 g rasva.

Küpsised

Sõltuvust tekitav hinnang: 3,71

Connecticutis tehti rottide peal uuring, mis näitas, et Oreo küpsised olid närilistele sama suurt sõltuvust tekitavad kui kokaiin. Kuigi seda uurimust mõisteti paljuski hukka, on suhkrusõltuvusel siiski tõsi taga. Neljas väikeses šokolaadipisaratega küpsises võib olla umbes 192 kilokalorit ja 10 g rasva.

Jäätis

Sõltuvust tekitav hinnang: 3,68

Jäätisehooaeg saab just tuurid sisse, aga vaata tähelepanelikult, millist jäätist sööd. Tavalises jäätises, mis koosneb peamiselt kas koorest või piimast, on ohtralt küllastunud rasvu. Regulaarselt süües võib jäätisearmastus kaalule hakata. 

Friikartulid

Sõltuvust tekitav hinnang: 3,60

Krõbedad ja maitsvad friikartulid sunnivad kätt üha uuesti järgmise järele sirutama. Frititud toidud mõjuvad aga tervisele halvasti, ja mitte ainult rasvasisalduse pärast. Hetkel veel uuritakse akrüülamiidi potentsiaalseid ohtusid, kuid on alaust arvata, et see frititud toitudes sisalduv aine võib põhjustada vähki. McDonald’si friikartulite suures portsjonis on 510 kilokalorit ja 24 g rasva.

Juustuburger

Sõltuvust tekitav hinnang: 3,51

Mahlane juustuburger paitab maitsemeeli, kuid kingib sulle ka suure koguse arterid ummistavat küllastunud rasva ja soola. 

Limonaad

Sõltuvust tekitav hinnang: 3, 29

Sageli tarbivad inimesed liialt suhkrut just magusaid limonaade juues. Limonaadid kergitavad kehakaalu, tõstavad vererõhku ja suurendavad vähiriski. 

Kook

Sõltuvust tekitav hinnang: 3,26

Kooke võib olla väga erinevaid, kuid enamasti on need suhkru- ja rasvarikkad ning raske on hinnata, kui palju kilokaloreid ühe tükiga sisse süüakse. 

Hajameelsest näksimisest saab hoiduda, kui süüa väga teadlikult ja enne palukese suhu pistmist endal küsida: 

  • Kui ma seda söön, siis kas ma kaotan enda üle kontrolli?
  • Kui ma seda söön, siis kas ma tunnen häbi või süümepiinu?

Kui vastus on mõlemale küsimusele jah, tuleks endale sisendada, et see toit ei mõju sulle. Nii on kontroll jälle sinu käes. Kõige lihtsam on hoiduda toitudest, mille järele tekib vastupandamatu isu. Mida kauem oled sellistest toitudest eemal ja harjud tervislikumate toitudega, seda lihtsam on neile hiljem ka vastu panna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles