Kuidas kindlaks teha, mis põhjustab sul vistrikke?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Uuringud on näidanud, et paljudel inimestel on soodumus vistrike tekkeks. Kui oled üks neist, siis ilmselt tead, et päris paljud asjad võivad vistrikke esile kutsuda: toitumine, treening ja isegi kliima. 

Women's Health Magazine pani kirja viis kohta, kuhu vistrikud kõige tihemini tekivad ja võimalikud põhjused, miks see nii on.

Kui sul tekivad vistrikud lõuale ja lõuajoonele

Võimalikud põhjused: stress, toitumine (armastad magusat)

Stress mõjutab hormoone ja sellest tulenevalt võivad lõunajoonele tekkida punetavad vistrikud. Stressi tõttu suureneb ka see tõenäosus, et me ei jäta vistrikke rahule, vaid muudkui torgime neid, mispärast muutuvad vistrikud veelgi põletikulisemaks. 

Teine põhjus, miks lõuajoonele tekivad vistrikud, on see, et sa sööd liiga palju magusat ja küllastunud süsivesikuid. 

Mida teha? Kui vistrikke tekitab stress, kasuta stressi leevendamiseks järgmist meetodit: hinga aeglaselt nina kaudu sisse ja suu kaudu välja. Hingamisele keskendumine vähendab ärevust ja aeglustab südametööd.

Kui põhjuseks on ebatervislik toitumine, jäta oma menüüst välja konkreetne toiduaine, mis võib olla vistrike põhjuseks (nt mõni maiustus). Jälgi paar nädalat, kas sellest oli kasu. Kui ei, peaksid võib-olla mõnda muud toiduainet veidi aega vältima.

Kui sul tekivad vistrikud otsmikule ja ninale

Võimalikud põhjused: saastunud õhk, kliima

Saastunud õhus on palju kahjulikke aineid, mis võivad meie nahale kinnituda ja nahapoore ummistada. Lisaks õhule võib probleemiks olla ka kliima. Näiteks väga kuumas ja niiskes kliimas kiireneb rasu tootmine ja see soodustab teatud tüüpi akne teket. Ent kuiv kliima pole sugugi parem: kuivas kliimas muutub nahk liiga kuivaks, mispärast hakkab nahk kestendama ja see ummistab samuti poore.

Mida teha? Kui sinu kodukandis on saastunud õhk, pööra näonaha puhastamisele rohkem tähelepanu. Kui põhjuseks on niiske ja soe kliima, kasuta õlivaba niisutajat. Kui kliima on aga liiga kuiv, võiksid investeerida õhuniisutajasse.

Kui sul tekivad vistrikud juuste piirile

Võimalik põhjus: trenn

Üheks põhjuseks, miks juustepiirile võivad tekkida vistrikud, on see, kui pühid oma laupa käte või rätikuga. Räpane rätik võib kanda näole baktereid, samas kui puhta rätikuga näo pühkimine võib hõõrdumise tõttu tekitada põletikku. 

Mida teha? Mine pärast trenni kohe duši alla. Pese kindlasti ka nägu. Puhasta nahka regulaarselt spetsiaalse näopuhastusveega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles