Üks põhjustest, miks kõhurasv ei kao

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Hommikusöögi tähtsusest on räägitud küll ja veel, ent need, kes pole harjunud varakult sööma, vaatavad sellest soovitusest jätkuvalt mööda. Kui oled üks neist, siis pane tähele, et just hommikusöögist loobumine võib olla põhjuseks, miks sul ei õnnest kõhtu «kaunistavast» rasvapolstrist lahti saada.

Mõni võib ju mõelda, et kui ei söö hommikusööki, tarbib ka päeva jooksul kokkuvõttes vähem kaloreid ja kaotab tänu sellele kaalu. Kahjuks pole see sugugi tõsi ja kui eesmärgiks on kaalust alla võtta, tuleks päevased toidukorrad tähelepanelikumalt läbi mõelda, edastab CBS News. 

Ajakirjas Nutritional Biochemistry avaldati uus uuring, millega leiti, et toidukordade vahelejätmise tagajärjel võib kõhurasva hoopis juurde koguneda. Kõhurasv on ohtlik, sest seda seostatakse paljude krooniliste haigustega nagu südamehaigused ja diabeet.

Ohio ja Yale’i ülikooli teadlased vaatlesid hiirte söömisharjumusi - osal neist lubati midagi näksida kogu päeva vältel, teisi toideti ööpäeva jooksul vaid ühe korra. Kui viimased süüa said, hakkasid nad meeletult kugistama, nagu teeks ka inimene samas olukorras. 

Uuringu juhtautor Martha Belury täpsustas, et isegi kui hiirte dieeti enam ei piiratud, jätkasid nad meeletut õgimist veel mõni päev hiljemgi pärast katse lõppu. Kui hiired kaotasidki piiratud dieedi ajal kaalu, siis pärast võtsid nad kõik selle taas juurde. Just nagu juhtub inimestega, kes piinavad end karmide dieetidega.

Peale kaalutõusu selgus lisaks, et hiirtel oli märke insuliiniresistentsusest, mis tähendab, et nende maks «unustas», kuidas insuliini märgetele vastata, et glükoosi tootmine lõppeks. Kui see juhtub (ka inimestel), siis salvestatakse ülejäänud suhkur veres rasvana. See koguneb kenasti kõhule. Siit ka põhjus, miks kõhurasv käib koos ainevahetussündroomi ja insuliiniga seotud terviseprobleemidega nagu diabeet.

Kõige parem on süüa väikeseid portsjoneid kogu päeva jooksul, et veresuhkru tase püsiks ühtlasena. Isegi kui sul pole hommikusöögiks aega, haara kaasa üks banaan või kaerabatoon (mis poleks suhkrut täis), et sa ei hoiaks oma keha näljas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles