Eesti uus juveelifirma Rugi esitles oma kollektsiooni

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: RUGI

Rugi on ettevõtmine, millesaraseid Eestis tihti ei kohta. Õieti on Rugi ainulaadne nähtus, kuna ettevõte tegeleb Eesti-aineliste kinkeesemete ja juveelide tootmisega, millele on idee või oma käsitööoskuse andnud ka siinsed disainerid või meistrid. Tootmine ulatub Olustverest Aasiani välja.

Rugi on 2014. aastal asutatud kaubamärk, mille asutajate, Alexander Tenzo ja Aleksei Saksa sooviks on luua tooteid, mis pakuvad rõõmu ja ajatut ilu, väärtuslikke materjale ja meisterlikku käsitööd. Klientidena nähakse meistrite tööd ja klassikalist ilumeelt hindavaid inimesi. Rugi toodete seast võib leida nii juveele, dekoratiiv- aga ka tarbeesemeid, mille valmimisele aitavad kaasa disainerid ja vilunud meistrid.

Foto: RUGI

18.mail esitles Rugi oma kollektsiooni «Hõbevalgeim», mille disain põhineb Eestist pärit muistsetel 10.-11. sajandist pärit aarde- ja ehteleidudel. Väärtuslikud leiud, mis on «Hõbevalgeima» kollektsiooni disaini aluseks, olid esmakordselt välja pandud Rannarahva Muuseumi näitusel «Hõbevalgeim. Rävala hiilgeaeg». On tähelepanuväärne, et näituse sisu koostanud ajaloolaste ja kuraatorite sõnul annab leidude rohkus ja esemete iseloom tunnistust, et juba tuhat aastat tagasi on siinmail elanud jõukas rahvas. Julgeimad on väitnud, et oleme oma ajaloos juba kuulunud viie jõukaima Euroopa rahva hulka.

Foto: RUGI

Tänu sellele faktile meeldib ehete taaselustajaile ja tänapäevasele tarbijale meelepärast kollekstiooni taastootes usukuda, et neis ehetes on meie muistne rikkus ja maagiline jõud. Kollektsiooni prototüübid valmisid juba eelmisel aastal Rannarahva Muuseumis oleva ekspositsiooni avamisajaks, kuid tiražeerimiseni jõuti selleks kevadeks. Tuhandeaastatagustele mustritele on antud uus elu kõrgtehnoloogilise tootmisega, kasutatud on erilist hõbesulamit ning keraamilist emaili.

Foto: RUGI

«Hõbevalgeim. Rävala hiilgeaeg» näituse ja hõbeehete kollektsioonis kasutatud sümbolite disainer on loovagentuuri Pult disainer Jüri Lõun. Näitus pärjati 2014. aastal parima näituse tiitliga ning pälvis Muuseumiroti auhinna. Rugi avaldab Rannarahva Muuseumi perele ja Riina Aasmale siirast tänu võimaluse eest olla meie ajaloo taaselustajateks ja populariseerijateks.

Foto: RUGI

Lisaks Hõbevalgeimale kollektsioonile on Rugil pakkuda ka Olustvere klaasipuhujate käe all ja majaka metallelemendiga kaunistatud vaase, kivistunud puidust esemeid, prosse ja teisi esemeid.

Rugi tooteid leiab juba Rannarahva Muuseumi kingipoest, Eesti Disaini Majast ning läbi veebilehe www.rugi.ee. Et meie kuulsusrikas ajalugu jõuaks paljude soovijateni ning võiks olla väärikaks kingituseks ka turistidele, teeb Rugi koostööd erinevate müügikohtadega ning jõupingutused on suunatud ka Eestist väljaspoole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles