Harjumused, mis rikuvad naise hormonaalset tasakaalu

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Hormoonid juhivad kõike alates seedimisest tujuni, kuid on harjumusi, mis võivad neid liialt mõjutada. Tulemuseks seedehäired, tujukõikumised ja tervisehädad. 

Woman’s Day märgib ära kombed, mis võivad tervisele hakata ja vajavad tõenäoliselt muutmist.

Sul pole piisavalt aega sõbrannadega koos olemiseks. Täiskasvanud naistel on sõbrannade jaoks vähem aega, sest muud kohustused röövivad vaba aja ära. See pealtnäha lihtne probleem võib tegelikult naise hormoone mõjutada, sest sõbrannade selts tõstab oksütotsiini taset. See hormoon vähendab stressi, südameveresoonkonna haiguste riski ning pikendab eluiga. Ehk oled isegi tajunud, et pärast sõbrannadega koos olemist tunned end lõõgastunult ja rahulikult. 

Pingutad trenniga üle. Trenn võib küll tõsta heaoluhormooni serotoniini, kuid ületreenimisel tõuseb ka stressihormooni kortisooli tase. See võib häirida su menstruaaltsüklit ja viljakust. Head trennid naistele on näiteks jooga ja pilates, mis suurendavad vastupanu stressile. 

Sööd teatud konserveeritud toitusid. Kõige parem on juua vett BPA-vaba märkega plastpudelist, kuid seda vastuolulist kemikaali (bisphenol-A) võib leida ka mõnest konservsupist või konserveeritud tomatikastmest. Hormoonispetsialist doktor Jen Landa sõnul on need toidud küll lubatud, ent mõned uuringud on näidanud, et BPA võib mõjutada naise viljakust. Kui konservil pole märget, et see on BPA-vaba, eelista klaaspurki.

Madala rasvasisaldusega toit. Kui tarbid suures rasvahirmus liiga vähe oomega-3-rasvhappeid, kasvab organismis põletikuoht, mille tagajärjel võib testosteroon muutuda östrogeeniks, aga ka blokeerida progesterooniretseptoreid. Kõige selle tagajärjel võid võtta kaalus juurde ja muutuda tujukaks, kuid ka premenstruaalsed sümptomid võivad ägeneda ja «päevad» minna vererohkemaks. Lisaks suureneb lihaskudekasvajate ja rinnatsüstide oht. Lisa oma menüüsse tervislikke rasvu, mida saad näiteks lõhekalast, pähklitest, avokaadost. 

Naudid liialt lohutustoitusid. Piimatooted ja magustoidud, kus on palju nisujahu võivad tõsta kortosooli taset, mille järel satud stressi ning kaal tõuseb veelgi rohkem. Veel toitusid, mida tasub piirata: suhkur kunstlikud magusained, alkohol, riis, kinoa. Ka tavalist piima võib asendada, näiteks mandli- või kookospiimaga.

Kasutad sageli kätedesinfitseerijat. Kui pesed tihti oma käed «liiga puhtaks», võib olla oht, et heade ja halbade bakterite tasakaal kehas lööb kõikuma. Selle tulemusena tekib põletikuoht, mis omakorda häirib hormoonide tööd. Kuigi kätedesinfitseerijate kasutamine pole keelatud, uuritakse praegu antibakteriaalsete seepide võimalikke halbu mõjusid nii naistele kui meestele.

Su toidus on vähe vajalikke mikrotoitaineid. Kilpnääre vajab laitmatuks tööks vaske, tsinki, seleeni ja D-vitamiini, mille puudusel võid tunda kergeid sümptomeid - kaalutõusu, veepeetust/turseid, tujukust, nõrkust või karvakadu. Kilpnäärme hormoonid reguleerivad organite (sh aju, südame ja lihaste) tööd, mistõttu tuleks ebapiisava toitumise korral tarbida juurde vitamiinipreparaate.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles