Merit Raju: jooga aitab emotsioonidega paremini hakkama saada

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Merit Raju. Raadiosaade «Head uudised»
Merit Raju. Raadiosaade «Head uudised» Foto: Kuma

Kuma Raadio ja portaali GoodNews ühises raadiosaates on seekord lisaks mõlemapoolsetele saatejuhtidele Mati Palmetile ja Monika Kuzminale veel kaks külalist, mis lükkab ümber klassikalise formaadi «Üks külaline, üks teema».

Põhiteema on siiski üks ja selleks on juulis Haapsalus toimuv suurejooneline Joogafestival, millest on tulnud rääkima selle ellukutsuja ja korraldaja Merit Raju.

Saatejuht Monika Kuzmina alustab küsitlusega. «Räägi, Merit, kõik ära festivalist, kuhu on tulnud ei-tea-kust tuhat inimest.» Ja Merit alustabki sellest, kuidas ta kõndis kord Haapsalu lossihoovis ning talle kangastus pilt heledates riietes inimestest joogamattidega. Tookord ajas ta selle uitpildi eemale, kuid umbes pool aastat hiljem tuli see samas kohas uuesti ette. «Mõtlesin siis, et see on vist siiski sõnum. Vaatasin oma meile ja seal oli üks lause – tee 10 esimest sammu ära ja vaata siis, mis edasi saab. Edasi läks kõik kergelt – kui küsisin õpetajatelt, kas nad on nõus tulema, siis nad olid nõus; kui küsisin linnuserahvalt, siis selgus, et üks nädalavahetus on suvel vaba ja just minu sünnipäeval,» meenutab festivali algataja. Mõistagi oli veel kaks nädalat kartusi, aga edasine on olnud vapustav – esimesel kahel festivalil umbes tuhat külastajat, kolmandal 1200.

Raadiosaade «Head uudised». Monika Kuzmina ja Merit Raju.
Raadiosaade «Head uudised». Monika Kuzmina ja Merit Raju. Foto: Kuma

«Kui kaugele võib joogaga minna?» tahab Mati teada ja alustab kujutlusega: «Üldlevinud arvamuse järgi saavad joogaga tegelejad panna mõlemad jalad kaela taha, kui tahavad, panevad südame seisma või sammalduvad, et siis 500 aastat ühe paiga peal istuda. Selline inimene istub 10 aastat ühe koha peal, siis tuleb keegi nõu küsima ja ta on väga häiritud, et rahvas edasi-tagasi voorib ja ta peab veel 20 aastat sama mõtet uuesti mõtlema. Selline asi nõuab vist rohkem kui ühel festivalil käimine või see, kui vaatad Youtube’ist videot ja üritad jalga kaela taha panna …» Selle monoloogi katkestab Monika vahelesegamine, sest vastus ootab oma korda.

Meriti selgitus on põhjalik. «Traditsiooniline jooga võib küll aastateks koopasse ajada,» nõustub ta. «See, mida mina taga ajan, on selleks, et elus liigsete emotsioonideta paremini hakkama saada, et olla parema tervise ja rahuldustpakkuvate suhetega.» Saatejuht siiski ei jäta ja tahab teada, mis on selle kõige mõte – kas avaldada naabritele oma vaimses kohas käimisega muljet kui ussikestele enda kõrval. Joogaõpetaja lisab, et joogas on tegelikult üle 4000 erineva stiili, sealhulgas näiteks une- ja tantsujooga, aga filosoofia ja meditatsiooniga seotud variandid.

Raadiosaade «Head uudised» on Kuma Raadio eetris igal neljapäeval kell 11.20 ja kordust kuuleb pühapäeval kell 15.00. Kuula raadiosaate kordust SIIN! 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles