Naudi pastat kalorite pärast muretsemata

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AP / Scanpix

Pastal on halb maine, kuid see pole tingimata õigustatud. Loomulikult ei tasu ainult pastat süüa, kuna selles on palju süsivesikuid ja kilokaloreid, aga kui see on su lemmiktoit, ei pea sellest dieeti pidades täielikult loobuma.

Tähtis nipp on see, et pastat tuleb nautida mõõdukalt ja õnneks on pasta valmistamiseks on tervislikumaid mooduseid, kirjutab Allwomenstalk.

Mõõda õige kogus eelnevalt välja

Pasta puhul on veidi keeruline kindlaks teha, milline on õige portsjoni suurus. Restoranides võib saada pastaportsjoni, mis on kaks või isegi kolm korda soovituslikust kogusest suurem. Üks moodus pasta mõõtmiseks on see, et valad keetmata pasta kõigepealt kaussi või taldrikule, kust plaanid seda hiljem süüa. See annab sulle ettekujutuse, kui suur võiks üks portsjon olla. Ent pea meeles, et pasta paisub keedes ja kui lisad pastale veel ka köögi- või juurvilju, võib pasta kogus olla veidike väiksem.

Foto: AP / Scanpix

Lisa pastale köögi- ja juurvilju

Juurviljade puhul on hea see, et neis on vähe kaloreid, kuid palju kiudaineid. Mida see sööja jaoks tähendab? Juurviljad täidavad hästi kõhtu ja nende seedimine toimub aeglaselt, tänu millele ei teki kiiresti nälga. Ühtlasi tähendab see seda, et juurvilju võib süüa üsna palju, kartmata, et need annavad liiga palju kilokaloreid. Juur- ja köögiviljade lisamine pastale muudab portsjoni suuremaks ja tervislikumaks. Proovi näiteks aurutatud porgandit, rohelisi ube või röstitud paprikat.

Eelista täisterapastat

Enamasti on pasta valmistatud valgest jahust, mis tähendab, et see sisaldab ohtralt süsivesikuid ja selle toiteväärtus on väike. Täisterapasta annab organismile rohkelt kiudaineid, rauda ja B-vitamiini. Täisteratoodetes olevaid kilokaloreid peetakse pigem tervislikeks ja need annavad sulle energiat.

Loobu juustust

Või tarbi seda mõõdukalt. Sageli tekib kiusatus katta pasta parmesani või mozzarellaga, kuid juustus on väga palju rasva ning kaloreid. Sel on ka omad tervislikud omadused – kaltsium ja valgud – aga selleks, et juustust oleks organismile kasu, tuleb seda tarbida mõõdukalt.

Foto: AP / Scanpix

Mõtle hoolikalt kastme peale

Pasta võib ka ilma kastmeta maitsev olla, aga kui soovid tingimata kastet teha, eelista tomatikastet, millele lisab maitset basiilik. Tomatikastmes on vähem kaloreid kui koorekastmes. Veel üks hea moodus on piserdada pastale veidike oliiviõli, kuid sellega ei tohi liiale minna (maksimaalselt supilusikatäis).

Lisa toidule vürtsi

Kui lisad pastale maitset erinevate vürtside abil, tekib täiskõhutunne kiiremini isegi siis, kui sa ei söö väga palju pastat. Kasuta pasta valmistamisel erinevaid vürtse ja maitsetaimi. Proovi näiteks basiilikut, punet, purustatud pipart, küüslaulu, sidrunipipart, värsket tüümiani jne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles