Kuidas mõjutab välimus sinu karjääri?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Arvatakse, et ilusate inimeste elu on kergem. Osaliselt on see ka tõsi – näiteks on kindlaks tehtud, et kauni välimusega inimesed teenivad 12 protsenti kõrgemat palka kui nende vähem atraktiivsed kolleegid. Aga ilusate inimeste elu pole alati lihtne.

Columbia ülikooli professor Heidi Grant Halverson täheldas ühes oma raamatus, et kena välimuse tõttu võib inimene teatud võimalustest – näiteks tööst, ülesannetest, stipendiumitest, ametikõrgendusest jne – ilma jääda, kirjutab Business Insider.

Näiteks kui lähed töövestlusele ja tööandja tunneb end sinu poolt ohustatuna, siis tõenäoliselt ei paku ta seda töökohta sinule. «Keegi ei tunnista endale, ammugi veel teistele, et üks või teine inimene tekitab temas ebakindlust ja seetõttu ei palka ta kõnealust inimest. Aga ometi täpselt nii need asjad käivad,» nentis Halverson.

2011. aastal viidi Saksamaal läbi eksperiment, mille käigus paluti meestel ja naistel hinnata tööle kandideerijate avaldusi. Avalduste juures oli ka kandideerija foto. Töökoht, kuhu kandideerijad soovisid tööle saada, oli poliitilise sisuga ajakirja toimetaja koht. Tulemused olid üsna etteaimatavad: nii mehed kui naised hindasid kõrgemalt ilusaid vastassoo esindajaid.

Ka teised uuringud on näidanud, et ilusaid inimesi peetakse sageli võimekamateks ja paremateks töötajateks, kuigi reaalselt pole oskused välimusega sugugi seotud.

Huvitav on aga see, et kõrgemalt hinnatakse alati ilusaid vastassoo esindajaid. Näiteks ühest uuringust selgus, et naised hindavad ilusaid naisi võimekate töötajatena vaid 11,7 protsendil juhtudest, nägusaid mehi hindavad naised aga tunduvalt kõrgemalt.

Ottawa ülikooli psühholoog Tracy Vaillancourt on sellist nähtust nimetanud «kaudseks agressiooniks». «Selge näide kaudsest agressioonist on see, kui inimene üritab temaga samast soost kaaslase võimeid või soove teiste silmis vähendada. Seda tehakse tavaliselt varjatult, kuna siis väheneb võimalus, et inimene ründab vastu,» täheldas Vaillancourt.

Mida siis teha? Teadlased on märkinud, et naised, kes riietuvad töövestluste tarbeks pigem maskuliinselt ja selge lõikega rõivastesse, jätavad professionaalsema mulje kui naiselikke rõivaid kandvad kandidaadid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles