Raseduskalender: raseduse 18. nädal

Linda Pärn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Beebi põtkib, magab ja neelab. Tema luud tugevnevad. Kõrvad on peaaegu oma kohale liikunud. Lapse kehal on kaks kihti nahka: marrasknahk ja nahaalune kude. Veresooned paistavad endiselt läbi naha ja keha katab lootevõie. Kui ootad tüdrukut, on tema emakas ja munajuhad moodustunud. Poisi genitaalid on nähtavad, kuid ultraheliuuringul võib ta neid ometi peita.

Kuigi selleks võib kuluda veel nädal või paar, pole korduvraseduse korral võimatu, et hakkad nüüd loote liigutusi tundma. Kõhus läheb üha kitsamaks ning mitmed siseorganid surutakse seetõttu kokku. Hingamine muutub raskemaks, sest laps hakkab kopsudele rõhuma. Surve põiele sunnib sind raseduse edenedes aina sagedamini tualetis käima. Sinu organism hakkab rohkem melaniini tootma ja nii võivad su kehale ilmuda tumedamad laigud, mis taanduvad alles mõni aeg pärast sünnitust. Samuti võivad nahal olevad sünnimärgid muutuda tumedamaks.

Sarja Raseduskalender autoriks on pereportaal Nupsu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles