Väsinud ja stressis? Muuda oma elu juba täna!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Inimesed on stressis ja läbipõlenud, seda liialdamata. Me ei ela oma elu nii nagu sooviksime ning ometi on see käeulatuses, kirjutab blogija Tuuli Mäemat. 

Küsimus on vaid selles, kas sa oled selleks valmis? Kas sa oled valmis riskima ning hakkama looma endale uut tänast ning homset? Kas sa tahad muuta oma elu või soovid edasi elada stressiga? Äkki on aeg muutusteks?

Need stressis ja väsinud inimesed ei jää sinust kaugele. Need on kõik need inimesed, kes istuvad ühistranspordis suunurgad allapoole, mõned isegi magavad väsimusest. Need on inimesed sinu ümber. Võib-olla on need inimesed sinu perekonnast või vanad sõbrad, kellelt pole ammu küsinud, kuidas läheb. Võib-olla oled see sina?

Värskest uuringust selgus, et enamik Eesti inimestest on läbipõlenud. Kõiges süüdistatakse eestlaste oskust ennast pidevalt takka piitsutada ning pikki töötunde teha. Ma nõustuksin selles osaliselt. Me elame valesti. Tähendab, me ei ela valesti, aga me ei ela sellisel viisil, mis teeks meid õnnelikuks. Kui me ei tee asju, mida me päriselt armastame, siis polegi võimalik selle juures mitte väsida või stressi sattuda. Kõige alus on see, et me elaksime nii, nagu me tõeliselt soovime. Kas me oleme valmis oma elu muutma, kui see ei kulge soovitud rada pidi?

Thomas Jefferson ütles: «Kui sa tahad midagi, mida sul pole kunagi olnud, siis sa pead tegema midagi, mida sa pole kunagi teinud.»

Kujuta ette, et sa seisad kaljuserval. See on ilusaim paik, millest oled unistanud. Looduskaunis ning vaikne. Nüüd sa seisad seal kaljuserval. Kui sa pöörad pilgu oma selja taha, siis seal vaatab sulle otsa sinu minevik. Milline see minevik on? Kas sulle meenub ilus või valus? Sillerdab see nagu suvine päike või on see tormine meri? 

Ning nüüd vaata seda kohta, kus sina seisad. See on sinu olevik. Kõik on seal just nii nagu on - nii halvasti või hästi, kui just praegu on. 

Nüüd vaata enda ette, vaata kaljuservalt alla. Ükskõik, kas sa oled inimene, kes kardab kõrgust või ei, on alati kaljuservalt alla vaatamine hirmus. See seal võib olla sinu uus elu. Nüüd hinga sisse ja välja. Eriti suurt rolli ei mängi enam see, mis paistis sulle, kui vaatasid selja taha. See on sinu minevik, see on olnud ja enam seda muuta ei saa. 

Kuid, kus seisad sa praegu? Kes on need inimesed sinu ümber, kuigi neid hetkel ei ole. Milline on sinu töö, mida teed ning kas see teeb sind õnnelikuks? Tegelikult polegi oluline see rahanumber, mis sinu kontole laekub, sest küsimus on vaid selles, kas see teeb sind päriselt ka õnnelikuks? Kuidas sujuvad sinu lähedased suhted? Kui oled suhtes, siis kas sa saad oma kaaslasega olla see, kes sa päriselt tahad olla? Oled sa õnnelik ja kas ta teeb sind õnnelikuks? Kas sa ärkad hommikul ja vaatad tema armastavaid silmi või hoiab teid koos vaid harjumus ning mugavus? 

Ning nüüd kõige olulisem. Sealt kaljuservalt alla vaadates paistab sulle just selline elu, mis teeb sind päriselt õnnelikuks. See ei ole naiivne illusioon, sest tegelikkuses ongi kõik võimalik ja sinu enda kätes. Sa saad oma elu ise luua, sest see on sinu elu. Kas sa hüppaksid sealt kaljuservalt alla teades, et algus on raske, aga sa tõesti võidki teha soovitud tööd, olla koos tõeliselt hea inimesega ning olla päevast päevast oma elus peategelane ning kirjutada see sellise raamatuna nagu soovid. Mille sa valid? Millise valiku sa teed? Kas sa lähtud hirmust või riskist?

Aastas on 365 päeva. Küsimus on selles, kuidas sa need veedad. Millise tundega sa elad praeguses hetkes?

Kuidas muuta oma elu?

Kõige aluseks on mõistmine, mis sinu praeguses elus valesti on.

Mis on see, mis tekitab sulle stressi ning mis paneb sind tundma end läbipõlenuna. Kui sa teed õiget tööd, siis sa ei tohiks tunda stressi. Muidugi tuleb igas töös ette pingelisi olukordi ning kurnatust, kuid enamiku aja võiks see tuua siiski sära silmisse.

Kas sa oled terves suhtes? Oled sa kaaslase kõrval, kes võtab sind sellisena nagu sa oled ning armastab sind sinu vigadega? Kas ta pigem toetab sind või jääb sellest puudu?

Millised on sinu sõbrad ja kes on inimesed sinu umber? See mõjutab sind suurel määral. Kas need inimesed on sinuga ühel lainel ning annavad sulle energiat või pigem võtavad seda.

Kuidas tunneb end sinu keha ja vaim? Me puhkame häbiväärselt vähe. Me ei võta aega enese jaoks ja ei lase end hellitada. Me ei luba endale parimat. Põhjuseks toome selle, et aega on nii vähe ja palju on vaja ära teha. Tuletagem meelde, et kui me endale seda aega ei võta, pole varsti ka seda inimest, kellel kiire oleks või aega ei jaguks.

Lubagem endale puhkust ja lubagem endale parimat. Kui me end tõeliselt armastame ja austame on see meile loomulik. Kui sinu elus on miski, mis ei tee sind õnnelikuks, siis vabane sellest. Ütle lahti inimestest, kes sinu väärtusi ei toida. Ela oma igat eluhetke nii, et tunneksid enda üle uhkust. Ela täiel rinnal, tehes seda oma südamehääle järgi!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles