Start salatihooajale

FOTO: Pille Petersoo

Nami-Nami toiduportaali perenaine Pille Petersoo soovitab bistroostiilis salatit, mida võib meelepäraste lisandustega ka toekamaks muuta.

Prantsusmaalt Lyoni linnast pärit tüüpilisest bistroosalatis kohtuvad mõrkjas kähar endiiviasigur ehk friseesalat, krõbe peekon ja pošeeritud ehk kooreta keedetud muna. Kui soovid toekamat salatit, võid lisada praetud kanamaksa, sinihallitusjuustu, röstitud Kreeka pähkleid, rohelisi ube vms. Kähara endiiviasiguri asemel võid kasutada ka võilille- või rukolalehti.

Lyoni salat

Neljale sööjale

Salat:

•    140 g toorsuitsupeekoni kuubikuid (nt Rakvere)

•    1 sl oliiviõli

•    1 kähar endiiviasigur ehk friseesalat

•    soovi korral krutoone

Vinegrettkaste:

•    3 sl oliiviõli

•    1 sl punase veini äädikat või sidrunimahla

•    2–3 tl Dijoni sinepit

•    1 hakitud väike (šalott)sibul

•    soola ja musta pipart

Pošeeritud muna:

•    4 värsket muna

•    1 sl valge veini äädikat

•    soola ja vett

Kuumuta suurel praepannil lusikatäis õli. Lisa peekonikuubikud ning prae keskmisel kuumusel 10–15 minutit, kuni peekonikuubikud on kaunid ja krõbedad. Tõsta need kurnlusikaga köögipaberile tahenema.

(Kui soovid lisada krutoone, prae samal pannil saia- või nisuleivakuubikud krõbedaks.)

Tõsta 3 sl kuuma praerasva suurde kaussi, vispelda juurde veiniäädikas, sinep, hakitud sibul ja sool-pipar. Siis nirista vähehaaval juurde õli, kuni saad kena vinegrettkastme. Sega juurde peekonikuubikud ja tükkideks rebitud salatilehed ning jaota salat neljale taldrikule.

Kuumuta potis umbes 5 cm vett tasase keemiseni, maitsesta soolaga ja lisa veiniäädikas. Löö toored munad ühekaupa väikese tassi sisse katki, siis libista keevasse vette. Keeda 2-3 minutit, kuni munavalge on hüübinud.

Tagasi üles