Mida teha jämedate säärte korral?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ükski naine ei rõõmusta, kui sääre alaosa on nii lai, et jalatsid ei taha jalga mahtuda. Kui hüppeliigese piirkond on jämenenud, tuleks selle põhjuses selgusele jõuda, eriti kui tegu on uue nähtusega.

Prevention pakub välja viis sagedamat põhjust, miks sääre alaosa võib pakseneda. 

Kaalutõus. «Kui kaalu tuleb juurde, suureneb ka rasvakogus, mida talletatakse jalgades,» selgitab doktor Caroline Cederquist. «Väga tihti ongi põhjuseks see, et gravitatsiooni tõttu vajuvad rasvavarud allapoole pahkluu kanti.»

Lahendus: abiks tulevad tervislikud eluviisid, kergem toitumine ja treening. Arst soovitab rasvapõletusharjutusi, mille puhul kõige suurem raskus osutub säärtele. Näiteks hüppenööriga hüppamine, kiire jooks, hüppeharjutused jms.

Scanpix
Scanpix Foto: SCANPIX

Geenid. Kui su vanematel on samuti jämedad sääred, võid selles tõenäoliselt süüdistada oma geene, selgitab arst, kelle sõnul võibki mõni naine sündida suuremate pahkluude või vähe arenenud säärelihastega. Halvimal juhul ka mõlemaga.

Lahendus: geene muuta ei saa, kuid olukorda saab leevendada treeningutega, mis on pühendatud säärelihaste tugevdamisele.

Vedelikupeetus. Kui turse sääre alaosas on tekkinud järsku, on selle taga enamasti vedelikupeetus, mille põhjustajaks võib olla liigne soola tarbimine või rasedus. Liigne sool hoiab vett kehas kinni, raseduse ajal on aga vereringe häiritud, mistõttu koguneb pahkluu ümber rohkem verd.

Lahendus: paistetust aitavad leevendada tugisukad, kuid kindlasti peaks tähelepanu pöörama söömisele. Väldi soolaseid toitusid nagu poolfabrikaadid ja kiirtoit. Joo rohkelt vett ja jälgi oma uriini värvust, mis peaks olema helekollane ja läbipaistev. Kui oled rase, aruta oma muret kindlasti arstiga.

Ravimid. Paistetust pahkluu ümber ja jalgades võivad põhjustada ka mõned antidepressandid, vererõhuravimid ja hormoonravimid, milles on östrogeeni.

Lahendus: kui jalad läksid paiste pärast seda, kui hakkasid tarvitama uusi ravimeid, räägi oma arstiga nende võimalikest kõrvaltoimetest. Arst võib välja pakkuda mõne muu ravimi, mis sobib sinu kehale paremini. 

Haigus. Jämedad sääred viitavad harva tõsisele tervisehädale, kuid on haigusi, mille tõttu keha võib vett kinni hoida ja tekitada turseid. Tursed võivad viidata näiteks neeruhaigustele, maksaprobleemidele, südamehäirele või trombidele.

Lahendus: kui sul esineb teisigi sümptomeid nagu suur väsimus, uriinimuutused, iiveldus või hingamispuudlikkus, siis pöördu kohe oma arsti poole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles