Beebi nahk armastab õhku ja puuvilla

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Arstikeskuse Sinu Arst õe ja beebide asjatundja Eneli Liivamäe sõnul hoiavad lapse naha tervena õhuvannid ja puuvillased mähkmed.

Liivamäe teadis rääkida, et 90ndate algul Eesti turule jõudnud ühekordsed mähkmed olid alternatiiviks marliriide kasutamisele, kuid pole beebi nahale mõeldes parim lahendus.

Medõe hinnangul kasutab vähem kui kolm protsenti Eesti naistest siiani marlimähkmeid, kuid nüüd on turule jõudnud kolmas variant - kodumaised korduvkasutatavad puuvillased mähkmed.

Kuidas lapse nahka ärrituse eest kaitsta?

Liivamäe sõnul on vastsündinu nahk õhuke ja välisärritajate suhtes kõige vastuvõtlikum. Seega tuleks korduvkasutatavaid mähkmeid vahetada iga kahe tunni tagant ööpäevas.

Pärast esimest eluaastat tuleks lapsel kaheksa korda ööpäevas mähkmeid vahetada. Liivamäe märkis, et marlimähkmeid läheb selles vanuses umbes 25 tükki päevas.

Nahaärrituse ennetamiseks soovitas Liivamäe piisavalt tihti mähkmeid vahetada. Uuemate ühekordselt kasutatavate mähkmete puhul lukustub niiksus mähkme sisse, kuid mõningane kontakt lapse nahaga püsib. Õe sõnul piisab ärrituse tekkeks vahel kolmest tunnist, seega tuleks märg mähe esimesel võimalusel ära vahetada.

Teiseks on beebi naha tervise heaks olulised õhuvannid, mis hoiavad naha terve ja ilusana, kinnitas Liivamäe. Kui lapse nahk on korras, ei ole tema sõnul ka kreemitamine vajalik.

Liivamäe lisas, et lapse nahal tekkinud muutuste korral tuleks igapäevaselt kasutada tsingi põhjal valmistatud mähkmekreemi. Neid tõhusaid vahendeid leidub apteekides spreina või paksema koostisega pastana. Mähkmealuste kreemide puhul soovitas ta jälgida, et need oleksid lõhna ja lisaainete vabad.

Kui mähkmelööve paari päevaga kadunud ei ole, tuleks pöörduda arsti poole, lisas Liivamäe. Ravi puudumisel võib ärritus areneda seennakkuseks ning halvemal juhul lõppeda infektsiooniga.

Liivamäe soovitas niisutatud salvrätid jätta hädaolukordadeks ja last voolava vee all pesta. Ärrituse korral tuleks nahavoldi vahed õrnalt kuivaks tupsutada. Ta lisas, et beebit ei ole vaja üle kahe korra päevas seebiga pesta, piisab puhtast veest.

Veel ei soovitanud medõde mähkmete all beebiõli kasutada, kuna see ei lase nahal hingata. Kõige olulisem on õhuvahetus, mistõttu peaks mähe olema lapsele paras.

Hea mähe on Liivamäe sõnul ülevalt ja külgedelt elastsete servadega, et vöökoht ei higistaks ja mähe ei lekiks. Samuti ei tohi mähkme kinnitusi liiga pingule tõmmata. Lööbe korral peaks hõõrdumise vältimiseks suuremaid mähkmeid eelistama.

Liivamäe sõnul väidavad mõned uuringud, et tüdrukutel esineb löövet sagedamini, kuid enda praktikas ta seda märganud ei ole ning lisab, et elementaarne hügieen aitab ärritusi vältida.

Löövet soodustavate teguritena nimetab medõde toiduallergiaid, hammaste tuleku aega, rinnapiimalt kunstsegule või tahkele toidule ülemineku perioodi ja kindlasti antibiootikumide kuuri. Lisaks tuleb Liivamäe sõnul arvestada, et lööbe paranemine võtab aega vähemalt nädala.

Suvel päikese ja talvel külma kaitseks võib lapse nahahoolduseks kasutada salve, mis on kergesti imenduvad ja tagavad kaitse pikaks ajaks. Need kreemid tuleks võimalikult kiiresti peale pesemist nahale kanda.

Milliseid mähkmeid eelistada?

Liivamäe soovitas suvisel ajal lastele rannas kandmiseks pestavaid puuvillaseid püksikuid. Tema sõnul ei tohiks suvel lapsele kindlasti kilemähet ümber panna, kuna see hakkab puusapiirkonda hõõruma. Samuti ei tasu lapsel paljalt kaua liivas lasta mängida, kuna liiv võib põhjustada ärritusi.

Liivamäe rõhutas, et lapse naha tervise jaoks on oluline, et lapsel enne magamaminekut ja pärast söötmist mähkmeid vahetatakse.

Ühekordsete mähkmete valikul soovitas pereõde katse-eksitus meetodit, kuna tootjad kasutavad erinevaid tehnoloogiaid. Kui sobiv mark leitud, võiks tema arvates sellele kindlaks jääda.

Marli eelistamisel tuleks Liivamäe sõnul valida mähkmete pesemiseks hüpoaallergeensed pesuvahendid. Kuna vahendi jäägid kogunevad mähkmesse, peaks marlit hoolikalt loputama.

Liivamäe kinnitusel taandub mähkmelööve siis, kui laps õpib potil käima. Põie ja soole tegevust hakkab laps kontrollima pooleteist kuni kahe aasta vanuselt ning sinna ajavahemikku võiks jääda mähkmetest loobumine, leiab pereõde. Lapsele potil käimise harjutamiseks soovitas Liivamäe vahetada mähkmed puuvillaste püksikute vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles