Soola saab kasutada ka iluhoolduses

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

«Ma armastan sind nagu soola,» ütles üks nooruke printsess Araabia muinasloos oma isale. Isa vihastas ja saatis tütre sellise labase võrdluse peale riigist välja, lisaks keelas ta ära soola kasutamise kogu maal. Peagi aga hakkasid inimesed massiliselt haigeks jääma ja võimumees taipas, et see lihtlabane maitseaine on tegelikult oma olemuselt elutähtis. Ta lasi jalamaid soola taas kasutusele võtta ja kutsus ka tütre uuesti koju tagasi.

Tänaselgi päeval on paljud meist soola oma toidulaualt kõrvale heitnud, võttes kuulda hoiatusi soola kahjulikkusest tervisele. Väikestes kogustes on see maailma vanima maitseaine tiitlit kandev aine aga meie keha igapäevaelulisteks funktsioonideks hädavajalik. Ja kas teadsid, et lisaks toiduvalmistamisele on sool omal kohal ka iluprotseduurides? Väike loetelu sellest, mida kõike saab soolast valmistada: puhastava toimega vannisoola, probleemsele nahale mõeldud näovee, hambapasta, juuksetugevdaja, koorimiskreemi ja sooja mähise mitmete valude vastu. Soola puhul on äärmiselt oluline, mis tüüpi soolaga on tegemist, et saaksid valida enda nahatüübile sobivaima, kirjutab Sensa.

Erinevat tüüpi soolad

Maailmas tuntakse ligi 60 soolatüüpi, küll jämedat, küll peent, rikastatud kujul ja puhast. Peamiselt eristatakse soola aga siiski valmistamismeetodi põhjal, mis jaotab soolad rafineeritud ja looduslikeks sooladeks. Järgmiseks jaotusaluseks on päritolu: kas tegu on kivi- või meresoolaga. Rafineeritud sool, mida enamasti tavaliseks lauasoolaks nimetatakse, on puhas naatriumkloriid – sisaldades naatriumi ja kloriidi ioone – ning on kõige odavam ja kättesaadavam soolatüüp igal pool. Tööstusliku töötluse tagajärjel on see sool kaotanud pea kõik väärtuslikud mineraalained, sageli lisatakse sellele joodi, mis toimib nii maitselisandi kui ka säilitusainena. Selle soolatüübi kasutamine suurtes kogustes ongi tervisele kahjulik, kuna selle tagajärjel ohustavad meid kõrge vererõhk ja vereringehäired.

Looduslik sool, lähtuvalt sellest, kuidas see saadakse, võib sisaldada kuni kaheksatkümmet mineraalainet: sageli kuuluvad nende hulka kaltsium, kaalium, naatrium, mangaan, broom, raud, fluoriid ja jood ning vähesel määral ka ränihape, mis aitavad soolal kehasisest temperatuuri tasakaalustada, reguleerida rakkude ülehappesust ning kiirendada ainevahetust. Kõik need soola omadused aitavad välises plaanis aeglustada vananemisprotsessi, lisaks on sool põletikuvastane ning puhastab nahka ja juukseid mürgistest jääkainetest.

Soola päritolu

Sajandeid on puhast rafineerimata soola kaevandatud, kuivatatud või jahvatatud käsitsi, ilma et sool puutuks kokku metallobjektidega. Seda traditsiooni on mitmel pool mõningate soolatüüpide puhul tänini alal hoitud – nii säilivad soolas kõik selle tervislikud lisandid ja ka algne energia, mida see maitseaine meie kehades ringlemas hoiab. Tänu vanade meetodite kasutamisele on mitmed soolad ka tänapäeval toitainerikkad – ja loomulikult ka kallid.

Õnneks ei vaja iluprotseduurid määratuid soolakoguseid ja kui me õpime tundma erinevate soolatüüpide tegelikke koostisaineid, saame neid ka julgemalt oma nahal katsetama hakata. On julgustav teada, et kosmeetikas võime vahel kasutada ka lihtsamaid ja vähemtervislikke soolasid. Isegi tavaline lauasool ei ole päris lootusetu juhtum. Otse vastupidi – sellest saab teha suurepäraseid kehakoorijaid ja tänu joodisisaldusele on see hea antiseptik pisemate haavade puhul ning rahustab ühtlasi ka põletikulist nahka ja aitab aknele kalduva naha puhul ära hoida pisemate põletikukollete teket.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles