Uuring selgitas välja beebide valutundlikkuse

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vastsündinu
Vastsündinu Foto: RIA Novosti / SCANPIX

Oxfordi ülikooli teadlased selgitasid magnetresonantsuuringu abil välja, et imikute aju reageerib valustiimulile sarnaselt täiskasvanute omaga ning et nende valulävi võib seejuures olla oluliselt madalam kui täiskasvanutel.

Täpsemalt leidsid teadlased, et 20st ajupiirkonnast, mis aktiveeruvad valu korral täiskasvanul, aktiveerub imikutel tervelt 18 piirkonda, kirjutab Reuters.

Teadlased skaneerisid magavate imikute ajusid samaaegselt sellega, kui nende jalataldu torgiti kergelt peenikese pulgaga, tekitades umbes sellise tunde, nagu seda oleks tehtud pliiatsiga. Nii ilmnes, et reaktsioon sellele oli sama tugev, kui neli korda tugevama valustiimuli puhul täiskasvanute puhul. Sellest järeldasid teadlased, et imikute valulävi võib olla märksa madalam.

«Ilmselgelt ei saa imikud meile oma valukogemusest rääkida ja teha järeldusi vaid visuaalsete vaatluste põhjal on keeruline,» märkis uuringu juhtivautor Rebeccah Slater Oxfordi ülikooli pediaatria osakonnast.

«Mõned inimesed on isegi väitnud, et imiku aju ei ole piisavalt arenenud, et ta saaks päriselt valu tunda, kuid meie uuring tõestab esmakordselt, et see ei ole nii.»

Alles 1980ndatel aastatel oli veel täiesti tavaline, et operatsiooni ajal anti imikutele neuromuskulaarset blokaatorit (lihaste lõõgastajat), kuid mitte valuvaigistit.

Möödunud aastal läbi viidud uuring näitas aga, et intensiivraviosakonnas viibivad imikud kogevad keskmiselt 11 valulikku protseduuri päevas, kuid 60 protsenti neist ei saa seejuurest mingisugust valu vaigistavat ravimit.

«Meie uuring viitab sellele, et imikud kogevad samuti valu ning võivad olla sellele koguni tundlikumad kui täiskasvanud,» ütles Slater. «Kui me annaksime mingi protseduuri korral suuremale lapsele valuvaigistit, peaksime seda tegema ka imiku puhul.»

Uuring hõlmas kümmet tervet imikut vanuses üks kuni kuus päeva ning kümmet tervet täiskasvanut vanuses 23 kuni 36.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles