Kolm tarka moodust, kuidas vältida suhtes liigset kriitikat

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Armusuhted elavad ja surevad vastavalt sellele, kuidas me omavahel suhtleme. Üks ohtlikumaid suhtlusviise on läbi kriitika ja iga suhe võib muutuda paremaks, kui vähendada kriitikat.

Mida kriitika endast kujutab? Väljendame kriitikat siis, kui anname oma muredest märku viisil, mida võib tõlgendada isikliku rünnaku või süüdistamisena. Kritiseerides tahad anda partnerile märku, et ta eksib või soovid teda maha teha, kirjutab YourTango.

Kriitikale pole võimalik konstruktiivselt vastata. Selle asemel, et tegeleda probleemiga, võtab partner sisse kaitsepositsiooni, sest ta tunneb, et peab end kaitsma.

See aga ei tähenda, et sa ei või partnerile kurta. Kritiseerimine pole sama, mis oma arvamuse väljendamine või kurtmine. Arvamused ja kurtmine kipuvad keskenduma konkreetsele probleemile, kuid kriitika tähendab seda, et sa ründad partnerit ja inimest, kes ta on.

See, kas sa eelistad kritiseerida või arvamust avaldada, sõltub sinust endast. Kritiseerimine on näiteks see, kui ütled partnerile otse, et ta on sinu arvates lohakas. Kui soovid aga arvamust väljendada ja lahendust pakkuda, ütled pigem: «Ma komistan pidevalt sinu riiete otsa, mis vedelevad põrandal. Kas me võiks äkki mingi lahenduse välja mõelda, et su riided ei vedeleks kogu aeg maas?»

Järgnevalt on välja toodud kolm tarka moodust, kuidas vältida suhtes liigset kriitikat.

  • Kurda, aga ära süüdista

Kui oled kellegi peale pahane, siis võib olla raske end tagasi hoida. Kuid süüdistamine pole kunagi hea mõte, kuna see on otsene kriitika. Väljenda oma frustratsiooni teistmoodi, ära hakka näpuga näitama või partnerit süüdistama.

  • Keskendu tulemustele

Me kipume keskenduma asjadele, mis meile ei meeldi, selle asemel, et keskenduda sellele, mida sa tegelikult partnerilt vajad. Ainult negatiivsele keskendumine toob endaga kaasa aga kriitika. Paku omalt poolt välja mõni lahendus probleemile, et partner saaks selgelt aru, mida sa vajad. Julgusta teistsugust käitumist positiivsete kommentaaridega. Inimestel on kombeks muutuda selliseks, milliseks neid julgustatakse muutuma.

  • Vasta konstruktiivselt

Kui partner on see, kes sind pidevalt kritiseerib, ära võta kohe kaitsepositsiooni. Anna talle märku, et sa hea meelega üritad probleemi lahendada, aga sa soovid, et ta suhtleks sinuga positiivsemal toonil. Peate kriitikal sabast haarama enne, kui sellest saab põlgus ja see tapab teie suhte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles