Kas maksa puhastamine aitab kaalu langetada?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Teazy.ee toob raamatust «Maksa puhastamine taimetoiduga» välja mõned põhjused, miks peaks põhjalikumalt oma maksa tervisele mõtlema.

Maksa võib nimetada ka keha ajuks, sest see kontrollib veres sisalduvaid aineid. Maks on inimkeha suurim seedenääre. Iga kord kui sööme, toidab maks meid. Kui toit on maos seeditud, siis viiakse toitained maksale töötlemiseks. Maks teab, kas need toitained on meie keha jaoks madala või kõrge väärtusega ning ladustab need sellele vastavalt.

Maks paneb kokku aminohappeid (valke), ladustab vitamiine ja mineraale, toodab kolesterooli ja sappi, tasakaalustab hormoone, kontrollib veresuhkrut ning mängib suurt rolli immuunsuse toimimisel ja toidu seedimisel.

Kui maksa funktsioonid on ülekoormatud, ei saa maks täisvõimsusel oma tööd teha. Selle tulemusena kannatavad rasvade, valkude ja süsivesikute ainevahetus ning võib tekkida raskusi veresuhkru tasakaalu säilitamisega. Juba väiksemgi häire võib nõrgestada immuunsust, põhjustada energia langust ja allergiaid.

Pidev ja suures koguses toksiinide vool põhjustab maksa üleküllastatuse ning suured toidu molekulid, bakterid, seened, parasiidid, toksiinid ja jääkained satuvad otse vereringesse. Maks ei suuda enam mürke detoksifikeerida ning need kantakse verega mööda keha laiali, mistõttu keha muutub toksiliseks – see aga koormab ja ärritab omakorda immuunsüsteemi. Kui immuunsüsteem peab iga päev täisvõimsusel töötama, kaitsma sooletrakti, puhastama verd, võitlema põletikega ja eemaldama patogeene, siis muutub see nõrgaks. Nii võib paljude terviseprobleemide algpõhjuseks olla ülekoormuse tõttu häiritud maksa funktsioneerimine.

Mis koormavad maksa

Inimkeha on loodud normaalse koormusega toime tulema. Maks on loodud nii, et peaks hakkama saama ilma kõrvalise abita või erilise tähelepanuta. Tänapäevaste toitumisharjumuste ja elustiiliga on paljudel inimestel õnnestunud aga oma maks viia sellise ülekoormuseni, et maks ei tule enam oma ülesannetega toime. Me koormame oma maksa tugevalt töödeldud, halbade rasvade, suhkru- ja soolarikaste toitude, alkohoolsete jookide ja erinevate stimulantide pideva ületarbimisega. Kui lisada siia veel saastunud õhk, raskemetallid, pestitsiidid, GMO-d ja kodukeemia, siis see kõik toob lõpuks kaasa toitainete defitsiidi ja toksiinide ülekülluse kehas, mis häirib maksa tööd ja loomulikku puhastumisprotsessi.

Mida teha, et kergendada maksa ja teiste organite tööd

Jäta menüüst välja või tarbi võimalikult vähe:

  • Praetud ja grillitud toite.
  • Kiirtoite, valmistoite, poolfabrikaate jne.
  • Väga vürtsiseid toite.
  • Tööstusliku äädikaga valmistatud tooteid.
  • Kahjulikke e-aineid (eriti säilitus- ja värvained ning maitsetugevdajad).
  • Pestitsiidide, herbitsiidide jt taimekaitsevahenditega kasvatatud toite.
  • Ravimeid, sünteetilisi vitamiine ja mineraale.
  • Kõiki rafineeritud tooteid nagu valge suhkur, valge jahu ja sellest tehtud tooted, valge riis, õlid jne.
  • Kontsentreeritud ja magustatud/maitsestatud jooke.
  • Transrasvu.

Ka tervisliku toidu pidev ülesöömine kurnab maksa. Oluline on kõhtu mitte punni süüa.

Lisaks võiks kaks korda aastas anda oma maksale puhkust, ehk toituda mõnda aega vaid kergetest ning maksa tööd soodustavatest taimetoitudest, paastudes (paastu ei tohiks ette võtta üksi vaid koos toitumisnõustaja või arstiga) või muul viisil oma organismi puhastada.

Peale maksa jääkainetest ja toksiinidest puhastamise, energia suurenemise ja naha säravamaks muutumise, on see ka kaalulangetaja hea sõber – tulemuseks on kaalu alandamine ja ainevahetuse kiirenemine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles