Kaheksa tõde, mida tasub enne treeningutega alustamist arvesse võtta

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Oled otsustanud hakata trenni tegema. Olgu selleks jõutreening, jooks, aeroobika või jooga - suure tõenäosusega tunned vähemal või rohkemal määral eesseisvate katsumuste ees mõningat ebakindlust.

Sosinal sisehääl seab kahtluse alla, kas saad ikka hakkama? Oled sa selleks valmis? Kas sa üldse tead, mida sa teed? On sel päriselt tulemusi?

Enamasti saavad need kahtlused alguse sellest, et sul lihtsalt pole veel selles vallas kogemusi ning hirm teadmatuse ees tekitab kõhklusi. Hello Healthy selgitab rahustuseks, millisteks väljakutseteks peab algaja valmis olema. 

Tuleb ette päevi, mil sa ei taha midagi teha

Ilmselt ei taha sa seda praegu kuulda, aga ole valmis nendeks päevadeks, mil sul pole üldse motivatsiooni trenni teha. Inspiratsioon tuleb ja läheb, ka heas vormis inimestel - ja see on täiesti normaalne. 

Võta see teadmiseks, sest sa ei saa eeldada, et ainult motivatsioon sind sel teekonnal edasi viib. Mõnikord pead usaldama protsessi ja järjekindlalt edasi rühkima, sest lõpuks tulevad ka tulemused. Kui sa sellistel hetkedel suudad ikka end ületada ja järjepidevalt edasi treenida, muutud ka vaimselt tugevamaks. Täpselt samuti nagu trennid teevad sind füüsiliselt tugevamaks.

Isegi nendel päevadel, kui tunned, et ei taha trenni teha, tee midagi muud aktiivset. Midagi on ikka parem kui mitte midagi (välja arvatud siis, kui keha tõesti vajab puhkust - sel juhul usalda oma keha märguandeid ja lõõgastu).

Võtmeks on «sisemise põhjuse» leidmine

Miks sa tahad trenni teha? Kas sa tunned end siis enesekindlamalt? Kas see annab sulle jõudu? Kas tahad olla aktiivne, et jõuaksid lapselastega mängida?

Leia oma sisemine põhjus, mis pole seotud teistele mulje avaldamisega või seksika välimuse saavutamisega. Need põhjused ei pea paraku ajaproovile vastu.

Progress ei ole alati lineaarne

Nii oleks palju lihtsam, kui iga pingutuse järel oleks positiivne tulemus, aga kahjuks pole elu selline. Mõnikord tulevad edusammud väga kiiresti, aga mõnikord mitte. Taas kord ei jää muud üle kui tõdeda, et see on normaalne. Ära anna alla. Usalda iseennast ja oma eesmärki, varsti näed taas muutusi. 

Vahet tuleb aga teha aeglasel progressil ja seisakul. Kui muudatusteta on möödunud juba neli nädalat või kauem, tuleks oma treening üle hinnata. Ära tee kogu aeg sama, sest nii pole paremaid tulemusi lootagi. Kui nelja nädalaga pole edusamme näha, siis neid sama trenniga ei tulegi.

Puhkus on väga oluline

Suurte muutuste valguses on lihtne lasta end elevusel kaasa tõmmata. Alguse eufoorias võib tekkida tahtmine igal võimalikul hetkel trenni teha. kahjuks võib olla selle tulemuseks aeglasem progress, läbipõlemine, haigused või vigastused. 

Puhkeaeg kuulub vormi saamise juurde. Parem jäta see kohe meelde, et ei peaks pärast kurnatuse või vigastuste tõttu mõneks ajaks trennist üldse ilma jääma. Valik on sinu.

Mõtle ajavahemikele

Keskendu erinevatel perioodidel eri eesmärkidele. Näiteks võid vahepeal pingutada selle nimel, et saada tugevamaks. Siis aga võtta omale eesmärgiks rasvaprotsendi vähendamise. 

Vaheldus pakub vaimset pinget, aga annab ka kehale puhkust korduvatest harjutustest, millega sa juba harjunud oled. Pikemas perspektiivis on see väärt nõuanne ka vigastuste vältimiseks.

Võrdlemisest pole mingit kasu

Kõige hullem asi, mida võid endale teha, on enda teistega võrdlemine. Alati on keegi, kes on sinust paremas vormis, sinust saledam, sinust tugevam jne. Ära pööra neile mingit tähelepanu. Sinul on oma eesmärk ja sa pead muretsema ainult enda pärast. 

Kas täna olid tublim kui eile? Vaat see on küsimus, mida endale esitada. 

Otsi abi

Ära pelga teistelt abi küsida. Teiste kogemustest võib olla palju abi, olgu tegu personaaltreeneri, sinust treenituma sõbra või internetituttavaga, kes on ekspert alal, milles tahad oma tulemusi parandada. 

Kui sa oled hätta jäänud ja ei otsi abi, siis pole ka ime, kui satud seisakusse ja tulemusi pole näha. Ära karda ja ära häbene. Küsi nõu ja pärast oled selle üle ainult õnnelik.

Naudi ja lõbutse

Viimaks tuleb toonitada, et trenni tegemine peaks olema lõbus. Kui see ei paku sulle mingit naudingut, siis on vähe tõenäoline, et suudad sellega pikalt edasi tegeleda. Keegi ei käsi sul raskusi tõsta või jooksma minna, kui need tegevused sulle üldse ei meeldi. Kui ei taha, ära tee. 

Selleks, et oma füüsilist vormi parandada, on väga palju erinevaid võimalusi. Vali oma lemmik, et ootaksid treeninguid põnevusega. Trenni nautides ei tundu see nii suure pingutusena ja sul tekib loomulik soov sellega regulaarselt tegelda. Selgita välja, milline trenn sulle siirast rõõmu pakub, mis paneb sind tundma tõeliselt elavana.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles