Uuring: Taani vanematel pole laste jaoks eriti aega

Kerti Kulper
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Taanis tehtud uuringust selgus, et Taani peredel pole kombeks üheskoos süüa, mängida või raamatuid lugeda. Pooled uuringus osalenud vanematest tunnistasid, et nad ei tegele igapäevaselt lastega.

Üheskoos söömine, mängude mängimine ja raamatute lugemine on Taani lastevanemate jaoks muutunud teisejärgulisteks tegevusteks, kuna nii vanemad kui ka lapsed eelistavad tegeleda oma elektrooniliste vidinatega ning pürgida iseseisvalt enda eesmärkide poole, kirjutab The Local.

Kusjuures mida vanemad on peres kasvavad lapsed, seda «hullemaks» muutub see trend. Kui 28 protsenti alla 3-aastaste laste vanematest ütles, et neil pole laste jaoks aega, siis teismeliste vanemate seas oli sama näitaja koguni 67 protsenti.

Taani vaimse tervise fondi lastepsühholoog Charlotte Diamant ütles, et see uuring oli «hirmutav». «Selleks, et laps kasvaks ja areneks, peab ta tundma, et vanemad armastavad ja märkavad teda. Kuid pooltel uuringus osalenud vanematel on niivõrd palju tegemisi, et neil pole laste jaoks aega,» kommenteeris Diamant.

Psühholoogi sõnul võib see tõsiselt mõjutada laste enesehinnangut ja üldist heaolutunnet. Lapsed, kes ei tunne, et vanemad seavad neid esikohale, kasvavad üles väga üksikute ja probleemsetena.

50 protsenti uuringus osalenud vanematest ütlesid, et nad teevad iga päev lastega midagi, näiteks söövad koos, mängivad või loevad raamatuid. 20 protsenti vanematest ütlesid, et nad teevad lastega midagi paaril korral nädalas. 14 protsenti vanematest tegelevad lastega korra nädalas ja 15 protsenti vanematest teevad seda korra kuus või harvem.

Roskilde ülikooli teadlane Jan Kampmann ütles, et selle trendi põhjuseks on ilmselt elektroonika areng. «Kodudes on sageli mitu telerit ja ka kõige noorematel lastel on isiklikud iPadid. See aeg, kui terve pere kogunes ühiselt teleri ette, on möödas. Nüüd istuvad kõik oma tubades, et erinevatest elektroonilistest vidinatest tulevad hääled ei segaks teineteist,» sõnas Kampmann.

Kampmanni sõnul on aga kõige kurvemaks leiuks see, et pooled Taani peredest ei söö üheskoos. Ta ütles, et kui vanemad veedavad lastega vähem aega koos, võib see hakata ühiskonda mõjutama. «Kui me keskendume vaid iseendale ja oma asjadele, siis ei suuda me luua tugevaid suhteid teistega,» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles