Neli alternatiivi naisele, kes ei taha abielludes mehe nime võtta

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nii heas kui halvas.
Nii heas kui halvas. Foto: SCANPIX

Väga pajud naised võtavad endale abielludes mehe perekonnanime. Selles pole loomulikult midagi halba, kui tahad sama, kuid pole ka erakordne, kui otsustad mingi teise valiku kasuks.

Mõni naine võibki väga tahta oma perekonnanimest loobuda. Võib-olla on ta pärit vägivaldsest perest või soovib mõnel muul põhjusel oma perest lahti öelda. Ka võib olla, et naisele lihtsalt ei meeldi neiupõlvenime kõla. Tihti langeb valik mehe nime kasuks pelgalt seetõttu, et «nii on kombeks». Tänapäeval võiks iga naine teada, et on ka teisi võimalusi, kirjutab everydayfeminism.com.

Arvamus, et naine «läheb mehele» ja mees «võtab naise» on jäänuk väga vanast traditsioonist, mille järgi naine kuuluski mehele. Abielludes andis isa oma tütre teisele mehele üle ja selle märgiks oli nimevahetus. Need ajad on ammu möödas, aga eeldus,et naine peaks võtma mehe nime, on siiani meie kultuuri sisse juurdunud. Mehe nimest loobumise idee võib tekitada (tegelikult põhjendamatut) hirmu, et abielu polegi nagu «päris» või et teised hakkavad naist siis vaatamata seisusele vallaliseks pidama.

Nimevahetus on väga isiklik otsus ja see peab jääma vaid sinu enda teha. Nimel on suur vägi. Võib ka olla, et uus perekonnanimi aitab sul oma identiteedi üle võimust võtta ja iseseisvamaks muutuda. 

Nimi on osa inimesest ja kujundab ka seda, kuidas teised teda näevad. Aruka naisena tahad ehk enne otsustamist läbi mõelda, mis võimalusi veel on.

Oma nime alles jätmine.

See on küll ilmselge, aga sa ei peagi oma nime abielludes muutma. Selleks võib olla väga palju põhjuseid, miks

Scanpix
Scanpix Foto: SCANPIX

naine ei taha abielludes oma nime muuta. Neist mõni:

  • Su karjäär on nimega tugevalt seotud (oled kunstnik, kirjanik, ajakirjanik, näitleja vms).
  • Tunned oma praeguse perekonnanimega perekondlike sidemete tõttu suurt liiga suurt sidet, et sellest loobuda.
  • Perekonnanimi peegeldab su pärandit.
  • Sulle väga meeldib oma nime kõla.
  • Sulle ei meeldi mehe perekonnanimi.
  • Sa ei taha tüli ja eelistad dokumendivahetusega seotud paberimäärimist vältida. 
  • Oled õpetaja ja lapsed tunnevad sind praeguse nime järgi.
  • Abielludes mehe nime võtmine põhimõtteliselt ei meeldi sulle.

Kui praegune perekonnanimi on sulle väga tähtis, siis pole ühtki põhjust, miks peaksid seda muutma.

Kahe nime liitmine.

Ühe rohkem on neid paare, kes on leidnud perekonnanime debatis kuldse kesktee. Kahe nime liitmine võib olla väga hea kompromiss. Nii saate liita kaks suguvõra ilma, et kumbki jääks tahaplaanile. 

Lisaks ei pea nimede liitmise puhul muret tundma tööalase kuvandi pärast, sest muutus pole väga suur ja nimi on siiski äratuntav.

Mees võtab naise nime. 

Seda ei juhtu küll eriti sageli, kuid tegelikult pole selles midagi imelikku, kui hoopis mees võtab endale naise perekonnanime. Seda võiks kaaluda kõik mehed, ikka neil samadel põhjustel, mis naisedki. 

Arusaadavalt võib mees tunda säärase otsuse ees ebakindlust, sest kuna see pole tavapärane lahendus, mõistetakse seda rohkem hukka. Nii mõnigi mees, kes on otsustanud naise nime kasuks, on hiljem öelnud, et sõbrad ja pere on nimevahetusest kuuldes nalja heitnud, justkui oleks tema mehelikkus nüüd ohus.

Kui teie tunnete, et nii on õige, siis pole mõtet kellegi teise arvamuse tõttu oma otsusest taganeda. 

Koos uue nime võtmine.

Kõige ekstreemsem (või hoopis loomingulisem?) võimalus on kahekesi täiesti uue nime võtmine. Võite välja mõelda midagi täiesti uut, kombineerida kaks nime või võtta endale olulise perekonna eeskuju nime. Uus nimi annab uuendusmeelsele paarile võimaluse alustada puhtalt lehelt võrdväärsete partneritena. 

Nimi annab aimu, milline inimene on ja kust ta tuleb. Seega pole ime, kui iseseisev naine ei soovigi tänapäeval endale mehe perekonnanime võtta. Õnneks on võimalusi palju ja nii isiklikku otsust pole õigus kellelgi teisel hukka mõista.

Hea lugeja, kas Sina muutsid/muudad abielludes oma nime ja miks oled otsustanud nii teha?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles