Meesõiguslased tõstavad pead, maailmas on hakanud levima meninism

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Juba paar aastat tagasi hakkas meedia edastama teateid meesõiguslaste jõulisest esiletõusust ja meninismi levikust.

Nüüdseks on see levinud paljudesse riikidesse, kus elavad mehed nõuavad enda tähele panemist ja endaga arvestamist.  

Meesõiguslaste sõnul on mehi juba väga pikka aega tõrjutud ja sildistatud ning nad on surutud vaid karjääri ja rahateenimise rollidesse.

«Palju räägitakse naiste vastu suunatud vägivallast, kuid ühiskonnas on tabu rääkida neist meestest, kes on vägivalla ohvrid. Neid peetakse pehmodeks, kuid nad ei ole seda. Mitmetes ühiskondlikes asjades on naised meestest paremal positsioonil ning meeste vajadusi eiratakse,» teatasid meeste probleemide eksperdid.

Ühiskond ja kehtivad arusaamad esitavad meestele ebarealistlikke ootusi ning meestest luuakse kuvand, mille raamides neil elada tuleb.

Meesõiguslased kasutavad enda kohta väljendit «meninistid» ning nende eesmärgiks on vabastada mehed kitsastest ja piiratud rollidest. Üheks asjaks, mida meestega ei seostata, on nutmine, kuid ka meestel on õigus nutta, sest nad on ka inimesed ja neil on emotsioonid.

USAs levib meeste vabastusliikumine, mis kannab nime Men Going Their Own Way (MGTOW) ehk mehed lähevad oma teed. Nende liikmete sõnul on naised ühiskonnas «hallid kardinalid», kes tõmbavad nööre ning kõik tantsivad nende pilli järgi.

«Meestelt nõutakse korraga olemist nii hea armastaja, hell isa, sugupull ja hullumeelses koguses rahakühveldaja ehk nad peavad naistele meelejärgi olemisel end lõhki rebima,» seisis ühes MGTOW teates.

MGTOW meeste arvates võiks mehed naistest mõneks ajaks loobuda, et neile selle kaudu õppetunni anda.

Kui varem said mehed vajadusel minna niiöelda turvapaikadesse nagu militaar,-sigari-, kalastus- või jahiklubid, siis tänapäeval on tavaliselt neis ka naised ning meestel ei ole võimalust omaette olla.

Meesasjade ekspertide sõnul manipuleerivad naised meestega eriti seksi abil. Seksi pakkumine ja sellest hoidumine on kaks põhilist strateegiat.

Meninistid ja MGTOW mehed korraldasid selle aasta märtsis USAs Michigani osariigis St. Clair Shoresis esimese meesõiguslaste kongressi. Seal räägiti ka punase tableti fenomenist. See oli viide filmile «Matrix», mille peategelane Neo (Keanu Reeves) peab valima kahe tableti, punase ja sinise vahel. Punane paljastab, et ta elab masinate poolt juhitud maailmas ning «ühiskond» on vaid pettepilt.

Kongressil öeldi, et mehed elavad tänapäeval ühiskonnas, kus masinate rollis on naised, kes loovad ja kinnistavad mehi diskrimineerivad pettestruktuure.

Meesõiguslaste sõnul on nende jaoks solvav see, et tänapäeval võetakse ka naisi sõjaväkke.

«Meestelt nõutakse sõjaväes vastutamist, kuid naistelt mitte. Mehed, kes keelduvad sõjaväest peetakse luuseriteks ja pehmodeks. Kui aga naine on läbinud sõjaväeteenistuse, siis on ta kohe «tegija»,» teatasid meesõiguslased.

Allikad: BBC, Helsingin Sanomat, New York Times, Facebook

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles