Populaarne rasestumisvastane vahend põhjustas noore ameeriklanna surma

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nuvaring.
Nuvaring. Foto: N.V. Organon

CNN kirjutab kahest juhtumist, kus hormonaalne rasestumisvastane tuperõngas Nuvaring põhjustas noortel naistel kopsuemboolia ehk kopsuveresoonte ummistumise ning ühel juhul ka surma.

24-aastane Washingtonis elav Erika Langhart kukkus ühel päeval ootamatult kokku omaenda kodus. Kortermaja administraator kutsus naise appikarjeid kuuldes kohale parameedikud. Kui noore naise vanemad tema juurde haiglasse jõudsid, oli ta koomas.

Kuulnud, et Erika kasutas Nuvaringi, eemaldasid arstid selle kohe ning ütlesid, et tuperõnga ja kopsuemboolia vahel on kindlasti seos. Täpsemalt selgus, et tema parema reie veenis oli tekkinud tromb, mis liikus üles kopsudesse, põhjustades kopsuveresoonte ummistumise ja südame seiskumise. Tänupühade ajal naine suri.

Vähem kui aasta hiljem sai suure ehmatuse osaliseks ka Erika Langharti kooliõde Megan Henry, kes kukkus treeningu ajal kokku vaid mõni nädal pärast seda, kui hakkas samuti kasutama Nuvaringi.

Henry meenutas, et tal tekkisid hingamisraskused, ent pärast viie arsti külastamist ei teadnud ta endiselt, mis temaga oli juhtunud. Kuni ta sai diagnoosi kopsuarstilt: tema kopsudes olid trombid. Kui arst kuulis Nuvaringist, oli ta kindel, et seal on seos.

Megan pandi haiglasse, kus ta pidi kasutama hingamisaparaati ning võtma verevedeldajaid. Arstid ei lubanud tal enam kunagi kasutada hormonaalseid rasestumisvastaseid vahendeid.

Naine ütles hiljem, et kuigi Nuvaringiga kaasneb umbes sama suur trombide risk nagu uuemate antibeebipillidega, oleks ta tahtnud teada, et võrreldes vanade antibeebipillidega on risk hoopis kahekordne.

Nuvaring on üks populaarsemaid rasestumisvastaseid vahendeid. Nuvaringi töötas välja Hollandi ravimifirma Organon, kes tootis seda kuni aastani 2007, mil firma müüdi Schering Plough Corporationile, mille 2009. aastal omandas Merck. Mercki andmetel müüakse Nuvaringi enam kui viiekümnes riigis.

Nuvaring eraldab nn kolmanda põlvkonna progestiini. Kui toode tuli müügile, esitleti seda tõelise läbimurdena, kuna tuppe sisestatuna eraldab ta vereringesse pidevalt madalas annuses hormooni. See jääb tuppe kolmeks nädalaks ning naine ei pea mõtlema igapäevase tabletivõtmise peale.

Merck on oma tootega seotud väikesest trombiriskist teadlik, kuid kinnitab, et teaduslikud uuringud tõestavad selle ohutust ja efektiivsust.

Täpsemalt on uuringud näidanud, et ohtlike kõrvaltoimete esinemissagedus on alla 11 juhu 10 000 naise kohta, kes on kasutanud tuperõngast aasta aega. Ent kuigi mitu uuringut on kinnitanud, et kolmanda põlvkonna progestiinid on üldiselt ohutud, on siiski teada, et trombirisk on nende puhul tõepoolest umbes kaks korda suurem kui teise põlvkonna antibeebipillide puhul.

Mercki CNNile antud kommentaaris seisab, et Nuvaringiga kaasnev trombirisk on palju väiksem kui rasedusaegne või sünnitusjärgne trombirisk.

Raseduse ajal võivad trombid tekkida viiel kuni 20-l naisel 10 000 naise kohta, sünnitusjärgse 12 nädala jooksul tõuseb see risk 40-65ni.

10 000 hormonaalseid rasestumisvastaseid vahendeid kasutava naise kohta – siia alla kuuluvad nii beebipillid, tuperõngas kui ka hormonaalne plaaster – võivad trombid tekkida kolmel kuni 12 naisel.

Ent Nuvaringi kasutajad jäävad siin kõrgema riski gruppi.

Langharti vanemad, Megan Henry ja veel 3800 inimest on kaevanud Mercki kohtusse.  Kohtuasjas väidetakse, et Nuvaringi esmane tootja Organon ei hoiatanud tarbijaid adekvaatselt toote kasutamisega kaasnevast kõrgenenud trombiriskist, kuigi tootja oli teadlik, et Nuvaringiga kaasneb suurem risk kui teiste hormonaalsete rasestumisvastaste vahenditega.

Selle aasta veebruaris maksis Merck ilma oma viga otseselt tunnistamata kahjutasudena välja kokku 100 miljonit dollarit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles