Filmilik armastuslugu: tõsine haigus viis noored kokku

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaader filmist «Süü on tähtedel», kus mõlemad noored põdesid tõsist haigust. Katie ja Daltoni armastuslugu on mitmes allikas võrreldud just selles filmis nähtuga.
Kaader filmist «Süü on tähtedel», kus mõlemad noored põdesid tõsist haigust. Katie ja Daltoni armastuslugu on mitmes allikas võrreldud just selles filmis nähtuga. Foto: James Bridges/AP

Katie Donovan ja Dalton Prager tutvusid, kui nad olid 18-aastased. Noori ühendab see, et nad mõlemad põevad tsüstilist fibroosi – eluohtlikku haigust, mis kahjustab kopse.

Katie ja Dalton tutvusid Facebooki kaudu. Kuna noored põevad sama haigust, pakkusid nad esialgu teineteisele tuge, kuid ei läinud kaua, kuni nad armusid, kirjutab Cosmopolitan.co.uk.

Nende suhte muutis aga keeruliseks see, et tsüstilist fibroosi põdevatel inimestel soovitatakse vältida kontakti teiste haigetega, kuna nad võivad kergesti nakkust edasi anda ja oma niigi nõrkasid kopse kahjustada. Dalton põdes lisaks veel ka haigust nimega Burkholderia cepacia – potentsiaalselt surmavat nakkust, mis muudab tsüstilise fibroosi veelgi hullemaks. Kardeti, et Katie võib Daltonilt nakkuse saada ja ka tema seisund halveneb.

Dalton rääkis ausalt neiule oma terviseprobleemidest ja ütles, et tüdruk peab ise otsustama, kas soovib temaga kohtuda või mitte. Katie vastas: «Ma oleksin pigem õnnelik – väga-väga õnnelik – umbes viis aastat ja sureksin varem, kui elaksin umbes kakskümmend aastat keskpärast elu.»

Pärast esimest kohtumist olid noored justkui teineteise külge liimitud. Kaks aastat hiljem otsustasid nad abielluda. Kahjuks halvenes pärast pulmapäeva nende mõlema tervislik seisund ja nad pidid töölt ära tulema, et arstid saaksid neil silma peal hoida.

Daltonile tehti eelmise aasta novembris kopsusiirdamine, mis õnnestus väga hästi. Katie ei saanud sama operatsiooni omale lubada, kuna tema tervisekindlustus ei kata seda täies mahus ja neiul ega tema perel pole operatsiooni jaoks piisavalt raha. Arstide hinnangul ei pruugi Katie ilma operatsioonita aastat vastu pidada.

Katie loodab parimat ja Dalton annab omalt poolt kõik, et naise olukorda paremaks muuta. Ta on raha kogumiseks korraldanud heategevusüritusi ja tegi ka Facebooki lehe, mille kaudu saab osta T-särke kirjaga «Help Katie Breathe» (aita Katie’l hingata – toim.). «Ma ei hooli sellest, mida ma pean tegema, et Katie saaks vajaliku operatsiooni. Ma jätkan tegutsemist, kuni mul pole enam ühtki õlekõrt alles,» sõnas Dalton.

Paari suurim soov on see, et nende armastus kestaks võimalikult kaua. «Ma loodan, et saan näha veel meie neljandat pulma-aastapäeva, mis leiab aset selle aasta juulis. Ma tahan lihtsalt käest kinni hoida ja kallistada, ei midagi muud,» ütles noor naine.

Tammie Brown- Moments In Time Photography

Posted by Dalton and Katie Prager's Transplant Page on Sunday, 29 March 2015
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles