Millised on sinu elu kümme kõige tähtsamat aastat?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Eksperdid on arvamusel, et need kümme aastat, mis jäävad vahemikku 18-28 eluaastat, on iga inimese elus kõige olulisemad. Sel perioodil tehtud otsused kujundavad suuresti meie tulevikku ja sel ajal tehtud vigadel võivad olla arvestatavad tagajärjed.

Teismelistele antakse sageli teisi võimalusi, kuid kahekümnendates tehtud vigade ja valede otsuste suhtes ei ole ühiskond sugugi niivõrd andestav. Tihtipeale juhtubki nii, et elu läheb rööpast välja just kahekümneselt, mitte teismeeas, kuna just sel perioodil kiputakse kõige enam riskima – tarbitakse ohtralt alkoholi, proovitakse narkootikume, harrastatakse ilma kaitsevahenditeta seksi jne, kirjutab psühholoogiaportaal Psychology Today.

Iroonilisel kombel on üks suurimaid vigu, mida noored praegusel ajal teevad, see, et nad kasvavad liiga kiiresti suureks. Abiellutakse noorelt, hakatakse noorelt karjääri tegema, saadakse lapsi. Nõuanded, mis umbes pool sajandit tagasi tundusid olevat loogilised  liitu mõne suurema ettevõttega ja tee tööd, et lõpuks tippu jõuda – ei kehti enam tänasel tööturul. Suurema kaaluga on hoopis elukestev õpe, praktikal käimine jm tegevused, mis aitavad elulookirjeldust sisukamaks muuta.

Täna on kahjuks nii, et varases nooruses sõlmitud abielud lõppevad sageli lahutusega. Lastesaamise ja abielu edasi lükkamine võib aga tagada stabiilsema pereelu. 

Samas tuleb nentida, et need noored, kes saavad oma täiskasvanuelu n-ö edasi lükata, tulevad pigem jõukatest peredest, kus vanematel on võimalik noori ülal pidada. Sellised noored täiskasvanud saavad oma kahekümnendaid eluaastaid kasutada iseenda leidmiseks, maailma avastamiseks ja isiklikuks arenguks.

Need, kelle vanemad ei saa neid aga niivõrd palju toetada, võivad leida end töökohtadelt, kus on madal palk; nende armusuhted võivad olla ebastabiilsed; neil võib olla krediitkaardi- ja õppemaksuvõlgu, mida nad ei saa madala palga tõttu tagasi maksta. Just kahekümnendates eluaastates tunneme kõige teravamalt seda, et kaasaegses ühiskonnas ei ole inimesed võrdsed.

Need on iga inimese elus kõige olulisemad aastad. Tulevikku mõjutab väga palju see, kas noor inimene otsustab minna ülikooli ja kraadi nimel vaeva näha, kuna see mõjutab omakorda seda, kui palju ta tulevikus raha teenib ja kus töötab. 

Praegusel ajal pööratakse (õigustatult) üsna palju tähelepanu varajasele lapsepõlvele. Ent me ei tohi unustada ka kahekümnendaid eluaastaid, kuna see on periood, mil noorte elud saavad hoo sisse või kalduvad rajale, mida vaid vähesed neist on võimelised hiljem muutma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles