Seitse ülemuse tüüpi, kelle alluvuses pole hea töötada

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Öeldakse, et inimene peaks tegema tööd, mis pakub talle rõõmu, kuna siis on ka töötulemused paremad. Mõnikord võib aga juhtuda, et leiame meelepärase töö, ent kolleegide – või ülemuse tõttu on raske tööd nautida.

Psühholoogiaportaal Psychology Today tõi välja seitse ülemuse tüüpi, kelle alluvuses ei ole hea töötada.

  • Kontori kuningas

Selle ülemuse jaoks pole miski piisavalt hea. Kontori kuningas usub siiralt, et ta väärib teistsugust kohtlemist ja seda, et teised imetleksid teda pimesi. Ürita selle inimesega suheldes võimalikult neutraalseks jääda. See, kui tema ootab kõigi heakskiitu, ei tähenda veel, et sa peaksid oma nahast välja pugema. Tee oma tööd hästi, kuid ära kanna ülemusele kandikul maasikaid vahukoorega ette, see pole sinu kohustus.

  • Diiva

See ülemus on nõus tiimi juhtima ja koostööd tegema, aga kui hakatakse tiimi kiitma, võtab ta kogu au ja uhkuse endale. Diivad eeldavad, et alluvad kuuletuvad neile. Kui diivast ülemus on tõeline tegija, siis see võib alluvatele päris kurnavalt mõjuda, kuna neil on vaid kaks valikut: kas alluda tema korraldustele või riskida vastuhakuga, mis võib kogu «paati» raputada. 

Foto: SCANPIX
  • Salakaval ründaja

See ülemuse tüüp on eriti ohtlik, kuna ta märkab teiste nõrkusi, planeerib rünnakuid ja on valmis kätte maksma, kui asjad ei kulge nii, nagu temale meeldiks. Kui sinu ülemus on selline, pea oma eesmärke silmas ja veendu, et su tööeetika oleks laitmatu. Kui ülemus üritab meeskonnas vaenu ärgitada, ära mine tema provokatsiooniga kaasa. Austa kolleege, tee oma tööd hästi ja leia võimalusi, kuidas kolleegidega häid suhteid hoida ka kontorist väljaspool. Kui meeskond hoiab kokku, siis on salakavalal ründajal tunduvalt raskem mõnda alluvat sihtmärgiks võtta. 

  • Viriseja

Virisejaga töötamine käib närvidele, kuid viriseja alluvuses töötamine on veelgi hullem. Kui su ülemus muudab oma probleemidega sinu päevi pidevalt halvemaks, peaksid õppima, kuidas tema pidevat virisemist n-ö välja lülitada. Alluvana on hea teada, mis võib panna ülemust virisema ja võimalusel võiks neid asju ning olukordi vältida. Pole vahet, kui hulluks ta sind ajab, pea meeles, et ta on ikkagi su ülemus. 

  • Teistele heameele valmistaja

Tõenäoliselt on see inimene pigem su kolleeg kui ülemus, kuna need, kes tahavad teistele heameelt valmistada, ei roni reeglina karjääriredelil kuigi kõrgele. Sellised inimesed saadavad harva välja signaale, et neil on head juhiomadused; nad kulutavad pigem aega sellele, et teha kõike nii, nagu ülemus soovib. Kui peaks aga juhtuma, et sinu ülemus on selline, kes soovib teistele heameelt teha, võid märgata, et töötad pikki päevi liiga optimistlike tähtaegade suunas, kuna ülemus tahab kellelegi juhtkonnas muljet avaldada. 

Foto: SCANPIX
  • Skandaalitseja

Ole ettevaatlik, kui ülemus on töö juures alati see, kelle poole sa pöördud, kuna tema näol võib olla tegemist skandaale armastava inimesega. Kui ülemus jagab teistega, milliseid muudatusi on plaanis firmasiseselt teha, siis sellest võib töötajatele palju abi olla. Tulevikuplaanide teadmine aitab ka endal paremini valmistuda ja uusi asju arvesse võtta. Aga see sama ülemus eeldab, et alluvad jagavad talle infot, mis toimub nende tasandil ja see võib riskantseks muutuda. Selline olukord võib tekitada alluvates segadust, kuna nad ei tea, kas ülemusega tuleks olla avameelne või pigem ettevaatlik. 

  • Kiusaja

Töö juures võib kiusamist esineda mitmel erineval moel ja peamiselt sõltub see kiusaja soost. Naised kasutavad alluvate või kolleegide kiusamiseks sageli meetodeid, mida ei pandagi eriti tähele. Nad teavad, kuidas olla õelad nii, et mehed ei saa sellest arugi. Mehed võivad teisi kiusata aga nalja visates, verbaalselt ahistades ja muul moel, mis paistab paremini silma kui naiste puhul. See võib alluvale mõjuda väga kurnavalt, kui teda kiusatakse töö juures. Kui tunned, et sind kiusatakse, hakka kiusaja käitumist üles märkima. Kuna kiusajatele ei julgeta üldiselt vastu astuda – seda võisid nad kogeda juba lapsepõlves , võib abi olla sellest, kui võtad end kokku ja paned oma sõna maksma. Kui kiusajat aga ei takistata, käitub ta ka tulevikus samamoodi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles