Eesnimi mõjutab inimese elu rohkem kui võiks arvata

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Vanemad muretsevad sageli sellepärast, millist nime oma võsukesele anda. Vahel valitakse nimesid, mil on sügavam tähendus; mõned vanemad eelistavad aga traditsioonilisi nimesid, mis ei eristaks last teistest väga ja mis aitaks kindlustada, et last nime pärast narrima ei hakata.

Ent hiljuti viidi läbi uuring, millest selgus, et eesnimi võib meid mõjutada rohkem kui võiks arvata. Eesnimi mõjutab nii karjäärivalikut kui ka seda, kuhu me elama satume. Uuringu läbi viinud teadlased väitsid lausa seda, et inimesel endal on üsna vähe kontrolli selle üle, kuidas tema elu kulgeb, kuna nime järgi on kõik juba ette määratud, kirjutab The Daily Mail.

Teadlased selgitasid, et elu jooksul üha uuesti oma nime kirjutamine võib tulemuseks anda «kaudse egotismi», mis tähendab, et meie nimes olevad tähed ja nende kõla muutub meie jaoks kui kinnisideeks.

«Mida rohkem me puutume oma nimes olevate tähtedega kokku, seda enam need meile meeldivad,» selgitas Vanessa Hill, kes oli uuringu üheks läbiviijaks. See tähendab, et meid tõmbab rohkem kohtade, ametite ja isegi inimeste poole, kes on kuidagi seotud meie nimes olevate tähtedega. Näiteks selgus USA andmetel, et St Louise linnas elab väga palju inimesi, kelle eesnimeks on Louis; Philadelphias on erakordselt palju Philipeid ja Virginia Beachil elab palju Virginia-nimelisi naisi.

Samuti on täheldanud, et mõned vanemad panevad lastele nimesid, mis on võimalikult sarnased nende endi nimedele. Näiteks perekond Smith, kus vanemate nimed on Will ja Jada ning laste nimed Jaden, Willow ja Willard. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles