Viis märki, et peaksite pöörduma paarisuhtenõustaja poole

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui teie jaoks on vaidlemine tavapärasem kui normaalne suhtlus ja kui varem oli teil vaid mõned probleemid, kuid nüüd ei möödu päevagi ilma selleta, et mõni raskus teie teele satuks, siis võib-olla on teie suhtest armastus kadumas ja see pole sugugi hea. Mida teha? 

Üks variant oleks minna paarisuhtenõustaja juurde. Ent kuidas teha kindlaks, et teie suhe on jõudnud punkti, kus võiks vaja minna kellegi kolmanda arvamust? RedBook Magazine uuris paarisuhtenõustajatelt millised märgid viitavad sellele, et paaril oleks aeg abi otsida.

1. Vaidlete endiselt mõttetute majapidamisega seonduvate asjade üle

Oma kodu jagamine teise inimesega võib tekitada palju vaidlusi ja frustratsiooni. Aga kui sa virised pidevalt samade asjade üle, siis peaksid leidma mõne parema viisi, kuidas end väljendada. «Kui paarisuhtes esineb vaidlusi või probleeme, mis ei leia lahendust, siis ei suhtle partnerid omavahel õigesti,» sõnas psühhoterapeut Fran Walfish. «Nad karjuvad, ründavad ja süüdistavad ning lõpuks jäävad vait, kuna neile tundub, et neid ei kuulda.»

Nõustaja juurde minnes saavad mõlemad aga aimu, kuidas oma tundeid väljendada nii, et partner mõistaks sind. Nõustaja on suuteline partnereid aeglaselt läbi probleemide juhendama ega lase neil teatud muremõtteid n-ö vaiba alla lükata. Rääkimine on parim viis probleemi lahendamiseks, ka siis, kui see võtab tohutult kaua aega.

2. Vaataksid pigem telerit kui seksiksid kallimaga

Kui näed mõnes romantilises komöödias nägusat meesnäitlejat palja ülakehaga, siis on täiesti normaalne, et see võib sind erutada. Samas kui su oma mees üritab sulle läheneda, ei tunne sa midagi. See on probleem. Või äkki on nii, et mehel õnnestub sind mõnikord erutada, kuid sa ei tunne seda enam nii intensiivselt kui varem. Igal juhul oleks mõistlik pöörduda eksperdi poole, kes aitaks välja selgitada, milles võib probleem olla.

«Kui teie suhtes on juba pikemat aega olnud n-ö kuiv periood, siis tavaliselt on sellel mingi põhjus ja pole kuigi usutav, et üks teist on pidevalt väsinud,» ütles seksi- ja abielunõustaja dr Kat Van Kirk. Sellest võib väga palju abi olla, kui teile annab nõu objektiivne inimene. Kui varem oli teil lihtne omavahelist sidet hoida, ent nüüd on see muutunud keeruliseks, siis on sellel kahtlemata kindel põhjus. Nõustaja juurde minnes ei tasu teatud teemasid häbeneda. «Inimestel on piinlik rääkida erektsiooniprobleemidest või negatiivsest kehakuvandist, selleks on sageli vaja lisatõuget,» selgitas suhteekspert Megan Bearce. «Nõustaja või terapeut aitab teil omavahel paremini suhelda.»

Foto: SCANPIX

3. Käitud kolleegidega paremini kui kallimaga

Kui sul on lihtsam rääkida kolleegidega tühjast-tähjast kui arutada teatud teemasid oma kallimaga, siis peaksite välja selgitama, miks on teievaheline suhtlus selliseks muutunud. Seksinõustaja Vanessa Marin lausus, et kui üks partneritest tõmbub eemale selle asemel, et kallimaga teatud asju jagada, siis välditakse tavaliselt mingit suuremat probleemi. 

Võib juhtuda, et me teeme alateadlikult selle valiku ja eelistame partneriga mitte suhelda. Marini sõnul võib siis juhtuda see, et sa hakkad oma tähelepanu suunama kellelegi või millelegi muule. Selle asemel, et tegeleda probleemiga, mis sind endast välja ajab - sa oled kurnatud, õnnetu või soovid midagi muuta - hoiad oma tundeid enda sees peidus ja lased endisel mustril jätkuda, mistõttu võid hakata mõtlema, et sind saaks lohutada hoopis mõni teine mees. Selle asemel, et ise oma suhtele veel rohkem liiga teha, pöördu nõustaja poole.

4. Kodus olles veedate aega erinevates tubades

On täiesti normaalne, et paarisuhtes olevad inimesed vajavad aega üksi olemiseks. Aga kui sa oled teadlikult hakanud vältima kallimaga ühes toas olemist, küsi endalt, mis võib olla selle põhjuseks. Kuigi alguses võib tunduda normaalne, et te mõlemad ajate omi asju, peaksid paarisuhtes olevad inimesed vahel ka koos lõõgastuma, kuna see aitab nendevahelist sidet hoida. Vastasel juhul võib juhtuda, et üks teist tunneb end kõrvalejäetuna ja see tekitab palju negatiivseid tundeid.

Kui tundsid siinkohal ära enda suhte, võiksid abi otsida paarisuhtenõustajalt. Kui te ei saa sellest muud kasu, siis vähemalt olete korra nädalas samas ruumis, keegi ei sega teid ja te saate rääkida asjadest, mis teid häirivad. See aitab tagasi õigele rajale jõuda. 

Foto: SCANPIX

5. Arvad, et teistel on paremad mehed - ja ütled seda ka kõva häälega

Kui sa selle mehega abiellusid või suhte lõid, siis järelikult olite te ühel hetkel teineteisesse hullupööra armunud. Kui sa aga kritiseerid teda teiste ees, tekitad sa talle vaid piinlikkust ja näitad ka ennast negatiivsest küljest. «Teistele meestele komplimentide tegemine ja enda mehe ignoreerimine on passiiv-agressiivne viis häbi ja kriitika väljendamiseks,» selgitas Bearce. Partneri kritiseerimine ja tema vajaduste ignoreerimine on tõeliselt ohtlik, kuna see võib panna teda sind lausa vihkama. 

«Kui sellised olukorrad leiavad aset avalikus kohas, siis on tavaliselt põhjuseks see, et üks teist pole väljendanud oma negatiivseid tundeid seoses millegagi, mida partner tegi,» sõnas Van Kirk. Nõustaja juures nende asjade arutamine käib kindlate reeglite järgi ja võimaldab kõigil oma negatiivseid tundeid väljendada. Mõnikord on kriitika õigustatud ja võib aidata suhtes suuri muutusi korda saata. Nõustaja saab teile õpetada, kuidas väljendada oma kriitikat ilma partnerile haiget tegemata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles