Eestlanna disainis maailmas ainulaadse tervendava mati

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liis Koort
Liis Koort Foto: EKA

Eesti Kunstiakadeemia (EKA) magistri Liis Koorti projekt võitis ülemaailmsel noorte disainerite konkursil kolmanda koha ning tema juhendaja Mare Kelpmani sõnul on töö antud kujul maailmas esmakordne.

Koorti magistritööna valminud projekt «Taktiilne tekstiil. Teraapiavahend tunnetushäiretega lastele» valiti Shanghais Hiinas toimuval näitusel ligi 400 osalenu seast esikolmikusse. EKA tekstiilidisaini osakonna professor Mare Kelpman kinnitas, et võidutöö ei ole Koorti esimene tervendava mõjuga projekt ning kindlasti ei jää see viimaseks.

Disaineri magistritöö kujutab endast matti, millest saab moodustada tunneli või kiige ja mis on kaetud erinevate tekstiilidega. Kelpmani sõnul on materjalidest kasutatud näiteks pabernööri, sünteetilisi tekstiile ja viskoosi, mis mõjuvad torkivalt ning stimuleerivad inimese närvipunkte. Samuti on katted haiglanõuetele vastavad ja kergesti puhastatavad, kuna prototüüp on loodud eelkõige teraapia eesmärgil. Matt on alates mai kuust kasutusel lastehaiglas.

Matti kasutatakse teraapiavahendina laste puhul, kellega on juhtunud õnnetus või kellel on sünnitrauma – näiteks ei paindu käed ja jalad sirgeks -, samuti aitab see hirmu korral materjalide või tundmuste vastu. Viimasel juhul seob terapeut meeldiva tegevuse hirmutava materjaliga harjumisega.

Kelpani sõnul seostatakse laste häireid nende edasijõudmisega koolis. Seega on Koorti projekt oluline laste toimetuku parandamiseks. Lisaks on vahend aidanud lastel, kes ei reageeri ega räägi, häälitsusi esile tuua. Samas kinnitas professor, et ka probleemideta inimestele on matid kasutamiseks sobivad, näiteks massaaži eesmärgil. Peamiselt aitab vahend õppida enda keha tajumist.

Koorti töö arenes välja tema eelmisest projektist, milleks on terapeutilise toimega kõnniroboti vaip. Kelpmani teada on disainer sensoorse integratsiooni häire kohta põhjalikult uurinud ning tegeleb hetkel uute sama teemaliste ideede välja arendamisega.

Maailmas on Koorti tööga sarnaseid projekte juba tehtud, kuid nende puhul kasutatakse vähem tekstiile, seega antud kujul on teraapiavahend esmakordne ning Eesti mastaabis kindlasti ainulaadne. Matt on hinnatud enda praktilisuse ja teraapilise mõju poolest, mis tingis ka võidetud auhinna.

Prototüübiga saab tutvuda Eesti disainiauhinna Bruno 2010 näitusel arhitektuuri- ja disainigaleriis 24. septembrist kuni 8. oktoobrini 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles