Talvekartuli võiks soetada kahes jaos

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Praegu on paras aeg soetada talveks hästi säilivat ja maitsvat toidukartulit.
Praegu on paras aeg soetada talveks hästi säilivat ja maitsvat toidukartulit. Foto: Priit Simson

Talvekartulit võiks tänavu varuda kahes jaos: üks ports praegu ning teine detsembris, soovitab Eesti Maaviljeluse Instituudi teadur Luule Tartlan.

Ühekorraga ei soovita teadur kogu talvekartulit sel aastal osta, sest kartulid ei pruugi kaua säilida. Põhjuseks on põua ajal üle Eesti levinud bakterhaigus harilik kärn.

Kuigi see kahjustab põhiliselt kartulikoort, võivad väga kärnaste kartulitega mullast kaasa tulla ka teised haigused ja nii võib talvekartulile sisse lüüa näiteks märgmädanik.

Detsembris uus laar

«See on tõsine probleem ja inimesed võivad hakata pahandama, et miks see kartul tänavu niisugune on ja miks see kipub mädanema,» rääkis Tartlan.

«Aga selle põhjus on harilik kärn ja seda ei saa kuidagi ära hoida, sest meil kasvatatakse kartulit kunstliku niisutuseta ja haigus levib just kuival perioodil. See on selle aasta kohutava põua süü.»

Peale selle võivad sel aastal kartulitel olla lahtisest koorest tingitud iluvead – kui jahedad ilmad tulevad peale, siis ei jõua kartuli koor enne koristamist kinnistuda. Nii koristatakse kartul lahtise koorega, koor nihkub ja kartulile võivad tekkida tumedad laigud.

«See jätab määrdunud mulje, aga see ei halvenda kartuli kvaliteeti, see on n-ö kosmeetiline probleem ja andku ostja see kasvatajale andeks,» lausus teadur.

Talvekartuli esimene ports võiks tema soovituste järgi kesta detsembrini. Sügisel tarvitamiseks passivad hea maitsega varajased sordid.

Täpsemalt tõi Tartlan välja sordid «Flavia», «Maret», «Princess ja «Vineta». Samasse ritta võiks panna keskvalmiva sordi «Piret».

Teises satsis võiksid olla pikema puhkeperioodiga sordid. «Väga hästi sobivad meie kodumaised sordid «Ando» ja «Anti»,» ütles teadur ja täiendas pärast loetelu veel «Agria» ja «Lauraga».

Viimase sordi kohta märkis ta, et see on säilitamiseks väga hea ja seda on palju ka suure köögiviljakasvataja Laheotsa talu toodangu seas.

Kahes jaos ostmise kasuks räägib ka see, et kodukeldrites ei ole tavaliselt pikaks säilitamiseks sobilikke tingimusi. Kartulite jaoks oleks ideaalne temperatuur neli-viis plusskraadi, kuid individuaalelamute keldrites kipub temperatuur olema kõrgem.

Jälgi märgistust

«Sellepärast need lühikese puhkeperioodiga sordid hakkavadki uuesti idanema ja lähevad käest ära,» ütles Tartlan.

Kui osta detsembris-jaanuaris talve teiseks pooleks uus ports, saab tarbija parema kvaliteediga kartulid. Need on säilitaja juures õiges temperatuuris laagerdunud ja vahetult enne müüki ka sorteeritud.

Neile, kes ostavad kartulit mõnekilose kotiga supermarketist, soovitas teadur pöörata tähelepanu koti tagaküljel olevatele kirjadele. Sealt leiab infot kartuli tüübi kohta.

Igapäevasele toidulauale sobivad kartulid, millele on märgitud tähed A, B või C: A on ideaalne salatikartuliks, B on hea keedukartul ning C pudrukartul.

Lisaks on alates sellest kevadest osal kilepakendis kartulitel peal punased, kollased, oranžid ja rohelised tingmärgid, mis tähistavad samuti seda, millise toidu valmistamiseks kartulisort kõige paremini passib.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles