Salasuhete kuus erinevat tüüpi

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Doktor Douglas LaBier kirjutab ajakirjas Psychology Today, et on oma klientide suust kuulnud lugematul arvul lugusid salasuhetest, mis on omavahel tüübilt üsna sarnased. 

Näiteks rääkis üks mees vastuvõtul, et märkas konverentsi puhkepausil kaunist naist seina vastu nõjatumas ja kohvi joomas. Naisest möödudes nende pilgud kohtusid ja mees tundis enda sees erutusevärinat - ühtäkki tundis ta end väga energilisena ja leidis, et nende vahel oli tõeline side. Nad hakkasid lobisema, nagu oleksid ammused tuttavad ja mehe sõnul nende romaan «lihtsalt juhtus».

Sarnast selgitust on psühholoog kuulnud korduvalt. Veidi «strateegilisemana» kõlas ühe naise selgitus, et salasuhe oli talle vajalik, kuna «stabiliseeris abielu». Tolle naise meelest oli afäär diskreetne ja turvaline, tema jaoks täiuslik lahendus, et elu ei peaks lahutusega häirima. 

Kuigi inimestele meeldib petmisega vahele jäänud kuulsusi hukka mõista, siis üldisemalt on hakanud ühiskonna suhtumine petmisesse muutuma. On inimesi, peas peavad salasuhteid kui elustiilivalikuks - võimaluseks lisada põnevust oma igavasse ellu, kui abielu on muutunud üksluiseks. 

Kõikide nende kogemuste ja arvamuste põhjal pani doktor LaBier kokku nn salasuhete psühholoogilised tüübid. Need kirjeldused kuuest suhtetüübist on antud ilma hinnanguteta, et aidata inimestel suhetesse suhtuda teadlikumalt ja suurema vastutustundega.

«See on ainult kirg»

Kõige levinum salasuhe, mis põhineb peamiselt vaid seksil. Võib tunduda, et see on väga intensiivne, aga samas on see ka suhe, mis kõige kiiremini vaibub. Kim ja John kohtusid töö kaudu ja tundsid kiiresti väga tugevat füüsilist külgetõmmet. John oli oma naisest lahku läinud, aga Kim abielus. Nad tundsid end selle tõmbe suhtes jõuetuna. «See oli paratamatu,» rääkis John. «Lõpuks jõudsime ikkagi voodisse ja mujalegi! See oli imeline,» lisas ta laia irvega. Sellise suhtega kaasnev vabastav ja kõikehõlmav tunne võib aga viidata varjatud tundekonfliktidele.

Selle ilmekaks näiteks on inimene, kes tunneb end seksuaalselt elava ja vabana ainult salasuhtes. Nii varjab ta end kujuteldava vanemliku pilgu eest, mida oma abikaasas alateadlikult näeb. Kiresuhe on enamasti lühike, sest erutustunne läheb üle ja varjatud tundeprobleemid tikuvad taas esile. Suhe võib läbi saada ka seetõttu, et partnerid mõistavad ruttu, kui vähe neid tegelikult peale seksi ühendas. Nagu Johngi hiljem tunnistas: «Seks oli küll väga tore, aga ega meil eriti midagi rääkida ei olnud. Lõpuks muutus see ebameeldivaks.»

«Ma veel näitan sulle»

Rachel oli aastaid õnnetu, kuni hakkas mõistma, kui suurt viha ja vastumeelsust ta oma kaasa vastu tunneb. Ta tundis juba pikemat aega, et mees ei märka teda, ei hooli tast eriti ja ei pööra talle tähelepanu. Kuna mees oli ka paariteraapia vastu, võttis viha naises võimust. Kuigi Rachel käis nõustamisel, ei suutnud ta oma vihaga toime tulla ja ihkas kättemaksu. 

Tegelikult ta teadis, et mehele «tagasi tegemine» ei muudaks midagi paremaks ja ei aitaks tal suhteprobleemidega toime tulla, ent sellele vaatamata sattus ta hävituslikku salasuhtesse. Peagi mõistis Rachel, et armukesele oli ta vaid nartsissistlik vallutus ning nad läksid lahku. Lõpuks mõistis naine, et viha taga oli soov leida enda kõrvale mees, kes tahaks temaga päriselt koos olla ja oskaks teda «näha» nii, nagu tema isa seda kunagi ei osanud. Enne kõige selle mõistmist pidi ta aga oma abieluprobleemidega tegelema ja õppima, kuidas oma isiklikust traumast üle saada.

«Ainult unistustes»

Kas see on salasuhe, kui selles pole seksi? Toome näiteks Pauli ja Linda. Neil oli tööl ühine projekt, mille kallal töötades veetsid nad koos väga palju aega. Paul oli abielus, Linda oli aga lahutatud ja elas koos uue mehega. Nad avastasid, et neil on väga palju ühist - sarnane maailmavaade ja vaimne klapp. Neile meeldis teineteisega vestelda ja lahus olles ootasid aega, mil saaks taas koos olla. Pärast tööd viivitasid nad kojuminekuga ja vabal ajal lobisesid telefoni teel. Varsti mõistsid nad, et nende vahel on tekkinud väga tugev ja lähedane emotsionaalne side, mis oli midagi enamat kui lihtsalt sõprus. 

Miks nad siis ei seksinud? Linda tunnistas, et kumbki neist ei tahtnud oma partnerit maha jätta või suhet «ära rikkuda». Nõnda otsustasid nad jätta oma suhte platooniliseks. Kuigi tegu polnud füüsilise suhtega, oli tegu siiski emotsionaalse petmisega, sest see oli niivõrd intensiivne ja lähedane - midagi hoopis muud kui sõprus. Selline olukord võib juhtuda siis, kui püsisuhtes jääb millestki puudu, aga selle asemel, et probleemiga tegelda, ostitakse haavale plaastrit kuskilt mujalt.  Peale selle, et nad peavad pidevalt end jälgima, et suhe ei muutuks seksuaalseks, peavad nad ka vaeva nägema, et nende partnerid suhte «platoonilisust» uskuma jääksid. Puudujääk püsisuhtes võib aga muutuda üha suuremaks…

«Ainult pereringis»

Bill uskus, et tema plaan on kindel, sest mitte keegi ei oskaks teda kahtlustada. Ta oli juba aastaid oma naise õega flirtinud, kuni lõpuks neil tekkiski salasuhe. Äkitselt tõmbas see neid kui keeris endaga kaasa ja nad ei tahtnud seda kuidagi lõpetada. Nad arvasid, et suudavad selle saladuseks jätta ja kumbki ei hakka teineteiselt midagi nõudma. Naiivne? Kahtlemata. Enamik pereringis tekkinud salasuhetest on pereprobleemidest ja varjatud vastumeelsusest läbi põimunud. Ei Tina ega Bill osanud ettegi kujutada, kui ohtlikku mängu nad mängivad. Viimaks tuli kogu lugu muidugi välja, kui Tina mees luges oma naise kirju ja pereafäärist sai tõeline õudusunenägu.

«See pole tegelikult suhe»

Inimolendid on väga osavad illusionistid. Sellises suhtes on üks partneritest aktiivne osaline, aga teine ei ole. Aktiivne osapool usub, et teine tõesti jätab kord oma elukaaslase maha ja tuleb tema juurde. Tuleb vaid natuke kannatada ja oodata. Jane oli ise mitu aastat lahutatud, kui hakkas käima abielumehega. Teraapias teatas ta siiralt, et tegu pole mitte salasuhte vaid päris suhtega. Paraku ta eksis, sest viimaseks on vaja kaht inimest, kes pühenduksid teineteisele täielikult. Enamasti on naised need, kes sellisesse lõksu langevad ja usuvad, et mees jätab lõpuks oma abikaasa maha. 90 protsenti juhtudest seda päeva ei tule. Ka Jane mõistis lõpuks, et tema armukesel polnud kunagi plaanis oma naisest lahku minna. Tegelikult oli tal oma naise kõrvalt palju salasuhteid.

«Nii südame kui peaga»

Salasuhetest on see kõige ohtlikum variant, mis on nii võimas, et tundub täiuslik - vaimselt, seksuaalselt, intellektuaalselt ja hingeliselt. Matt ja Ellen said tuttavaks oma laste koolis toimunud ühisüritusel. Nad tundsid kohe väga tugevat vastastikku klappi. «Kui ma usuks taassündi,» lausus Matt vastuvõtul, «siis ma arvaks, et eelmises elus olime me koos. Me oleks kui hingesugulased.» «Ma poleks kunagi uskunud, et üks suhe võib mind niimoodi vapustada,» sõnas Ellen omalt poolt.

Selline kõikehõlmav salasuhe on püsisuhtele suureks ohuks, sest tundub «nii õige». Muidugi võib paar proovida teineteist vältida või suhelda «platooniliselt» nagu emotsionaalse suhte korral, kuid sellest tuleb harva midagi välja. Võrreldes kõikide teiste salasuhetega on selle suhte tagajärjeks enamasti ikkagi lahutused ja uus abielu. Õnneks võib öelda, et sageli on see ka õige valik. Siiski peab märkima, et tagajärjed on enamasti keerukad, nagu salasuhete järel ikka. Seda eriti siis, kui asjasse on segatud lapsed. 

Salasuhete õppetunnid

Võid arvata, et oskad oma salasuhet kogu ülejäänud elust eraldada, või siis ei hooligi sa selle tagajärgedest. Mõlemad arusaamad on valed. Kui plaanid salasuhet või oled selles praegu, siis mõtle veidi.

Mõnel juhul võib petmisest kasu olla. Näiteks aitab see väljuda hävinud suhtest, millest nagunii asja ei saaks. Uue suhtega soetud elevus ja enesekindlus võivad julgustada lahutama partnerist, kes on vägivaldne või hoolimatu. On olukordi, kus tänu salasuhtele muutub inimene ausamaks ja täiskasvanulikumaks. Aus tuleb aga olla ka iseenda vastu - pole mõtet endale õigustusi otsida ja vältimatut pidevalt edasi lükata. 

Suhte tekkimiseks on alati mingi põhjus. Ja see on seotud probleemi(de)ga püsisuhtes. Palju parem oleks enne see probleem ära lahendada. Salasuhtesse ei satuta «niisama», kellegi voodisse ei jõuta «juhuslikult». See on puhtalt sinu enda valik ja küllap sa vajadusel endale mingi õigustuse leiad. Mõtle väga põhjalikult oma suhte üle, mis sellest puudu on? Kas on midagi, mida sa saaksid tahtmise korral ise ära teha, et olukord paraneks? Soovitavalt võiksid püüda oma suhet värskendada ja kui see ei õnnestu, siis austa oma elukaaslast ja minge lahku. 

Tunnista endale, et salasuhe tähendab vales elamist. Kui suudad seda mõista, on sul kergem tegeleda salasuhte tagajärjel tekkivate probleemidega. Need probleemid on vältimatud - nii sulle, su lastele kui ka su elukaaslasele. Kui otsustad oma mullis edasi elada, võid teadmatuses ekselda aastaid, ise oma tegusid endale ilustades ja õigustades. Kui see mull lõhkeb, võib järgi jääda vaid tühjus ja üksindus. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles