Kaubamaja on üle poole sajandi toetanud kodumaist moodi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiina Talumees esitles uut kollektsiooni «Urban Melody».
Tiina Talumees esitles uut kollektsiooni «Urban Melody». Foto: Caroline Sada

Kohalikud tootjad ja moemärgid on esindatud igas Kaubamaja maailmas. Ainuüksi Naistemaailmas võib imetleda 19 Eesti disaineri loomingut. Nende seas on nii noori tegijaid kui ka kauaaegseid klassikuid. Paljud neist on oma karjääri alustanud Eesti Kunstiakadeemiast, juhendajaks Vilve Unt. Kutsusime Eesti Kunstiakadeemia professori ja moestilistika õppekava juhi Vilve Undi Tallinna Kaubamaja Naistemaailma ringkäigule, kirjutab Hooaeg.

Olles 70ndatel mitu aastat üle tee Kaubamaja kõrval Kunstiakadeemia majas moekunsti tudeerinud ja hiljem samas moeosakonnas paar aastakümmet ise tudengeid õpetanud, võtan ma endale õiguse teha ühe jalutuskäigu Naistemaailma. Seda enam, et Kaubamaja tähistab sel aastal 55. tähtpäeva ja minu teadlikus mälus on ta eksisteerinud juba 40 aastat ehk ajast, mil Tallinna õppima tulin. Kaubamaja oli tol ajal kui sümbol − kõige suurem, kõige moodsam, kõige parem −, kust moetudengina sai üle tee niiti, nõela, kangast ostmas käidud.

Minu noorusaja moest on saanud retroplahvatus: 70ndate uus tulemine, eeloleva kevadsuve suurim trend liugleb kindlameelselt nostalgialainel. 70ndaid on nimetatud ka kitši kümnendiks, kuigi noorusajal tundus kõik lihtsalt nii ilus ja huvitav. Ajastu pakub tänapäeva disaineritele nii mõndagi: inspiratsiooni ammutatakse nii kümnendi algusest, kuhu mahtus tugevaid mõjutusi veel 60ndatestki, kui ka dekaadi lõpust, mil eesootav 80ndate hullus oli juba aimatav.

Monton (foto: Tiit Mõtus)
Monton (foto: Tiit Mõtus) Foto: Tiit Mõtus

Juba aastaid olen moemaailmas oma silma treeninud, et pilkupüüdvaid moesähvatusi leida. Jalutan Naistemaailma moodsa shop-in-shop kontseptsiooniga trendika ja rahvusvahelise haardega moemärgi Monton müügipinnale. Monton pakub moeteadlikule kliendile põnevaid lahendusi, vihjeid globaalsetele trendidele, kuid jätab ostuotsuse tegemise siiski naisele, kes teeb ise oma moevalikud ning kelle jaoks riietus on osa eneseväljendusest. Kollektsiooni tugevuseks on linnalik ja omanäoline kontorirõivastus, mida iseloomustavad julged ja moodsad värvikombinatsioonid ning suurepärane istuvus ja kvaliteet.

Eesti moedisaini stendil on kolme disaineri loomingu tutvustus, mille juures jään uudistama Iris Janvieri kleiti Kuuseke. Lõbus leid, mis meenutab värvi poolest halli talvepäeva, kuid mida võiks täiendada A. Adleri kahe valge pehme karvase muhviga aksessuaaride letist. Iris Janvieri põneva koloriidiga telkkleite võib täiendada ka avara siluetiga telkmantliga, millel on lühikesed varrukad, ning kuhu võib stilistika mõttes taas leida täiendust A. Adleri märgiga aksessuaaride riiulilt, kus on valikus peakatteid ja käevarresoojendajaid.

Minimalistiks tituleeritud Piret Ilves propageerib kleite kui naiselikkuse parimat väljendust − kleidikandmine lisab enesekindlust ja isikupära, igal naisel võiks kodus olla vähemalt üks ilus kleit, nii arvab Piret ise. Tema peene koloriidiga väljapanek püüab juba eemalt pilku − õrnkahvatud hallikad-roosakad toonid, ploomililla ja laimiroheline, mis kokku moodustavad võrratu koosluse. Rõivaste kvaliteet ja luksuslik detailikasutus peaks rahuldama ka kõige nõudlikuma tarbija soovid.

Tiina Talumees võiks oma praktiliste trikotaažist hõlmikkleitidega olla meie eestimaine Diane von Furstenberg, kes tõi 70ndatel moeturule just selle geniaalse rõivaeseme ja teeb seda igal hooajal uuesti. Praktiline ja moekas hõlmikkleit on kindlasti väga mugav valik ka reisikohvrisse pistmiseks. Ilus puhas roheline värv on nii ligitõmbav, et tekib tahtmine Tiina kleidiga kevadesse astuda.

Mosaic (foto: Tiit Mõtus)
Mosaic (foto: Tiit Mõtus) Foto: Tiit Mõtus

Omamoodi põneva koosluse moodustavad moemärgid Mosaic, Vilderson ja Althea, mis on suunatud unikaalsust hindavale mis tahes vanuses naisele.

Althea rõivad on modernsed, funktsionaalsed ja värviküllased. Põnev mustrivalik tekitab kevadise lilleaia tunde ja soe päikesekollane viib mõtted juba suveaega. Vildersoni värvivalikust jääb silma rohelise-mustakirju geomeetriliste mustriplokkidega lihtsalõikeline kleit, soovitus eriti julgele naisele. Vildersoni moemärgil on oma käekiri ja oma vaade ning lihtne äristrateegia mahub ühte lausesse: üks hea rõivaese peab olema põnev ja ideaalselt istuv. Moebränd Mosaic on pakkunud aegumatult elegantset ja stiilset rõivastust juba aastaid. Mosaic on suunatud praktilise meelega naistele, kel on vajadus usaldusväärse rõivakollektsiooni järele. Mosaici kollektsiooni tugevus seisneb suurepärases istuvuses, kestvas kvaliteedis ja aegumatult elegantses stiilis.

Vahepalaks mõned moemärgid ka soliidsemas eas naisele, kellele pakub väga kvaliteetse teostusega kollektsiooni Avenue. Selle moemärgi väike hõbehall kleit on hea alternatiiv väiksele mustale kleidile.

Tundub, et moeloojaid on tabanud trikotaažkangast bleiserjakkide hullus − kas ka 70ndatest? Siniseid klassikalisi bleiserjakke võib leida nii Hansmarki kui ka Maglia kollektsioonist − sini-valgetriibuline džemper jaki alla, True Indigo teksapüksid jalga ja mõnus nädalavahetus võib alata.

Juba aastaid on Eesti naise garderoobis Mascara ülerõivad teada-tuntud headuses ja kvaliteedis, kuid neile sekundeerivad uute tulijatena Hansmark ja esimest hooaega ka Year, kelle kollektsioonist jäi silma põnev materjalivalik.

New Vintage by Kriss (foto: Toomas Pippar)
New Vintage by Kriss (foto: Toomas Pippar) Foto: Toomas Pippar/Mild Creative

Kevadisi kingiüllatusi on lihtne leida eheteletilt, kus imekaunid New Vintage by Kriss kaela- ja käeehted saab soetada koos karbiga, mis teebki kinkimise imelihtsaks. Ka Bsurd nime kandvad trükimustrilised, mõnedki neist «absurdmustrilised» kaela- või pearätid on järjekordne põnev leid. Kõik konnamustrilised või lepatriinumustrilised või muud moodi kirjatud rätid on kenades karpides ootamas.

Eestimaist kingiüllatust eelistavatele moehuvilistele leidub veel kaks väärikat varianti, mis ei ole küll ilmtingimata karbi sees, aga mida saab ikka kingikotti panna. Kevadisele tänavale sobib õrnkahvaturoosa U & D (Uljas & Daughters) kootud barett või kleidi alla imekaunis BonBon Lingerie pesu, mille võib tegelikult hoopis iseendale kinkida!

Ringkäigu Kaubamaja Naisteosakonnas lõpetan Ivo Nikkolo moebrändi kollektsiooni juures, et tõestada oma lojaalsust märgile ja seda juba 20 aastat! Ivo Nikkolo kollektsioonid vastavad tänapäeva naise elustiilile ja kõrgetele nõudmistele. Tähelepanuväärne on originaalne disain, väga kõrge kvaliteet ja tõeliselt elegantne klassika. Suurepärane punkt väikesele reisile Naistemaailmas, mis paitas minu moemeelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles