Lilleilu juubeliks

, Hooaeg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marek Jakobi.
Marek Jakobi. Foto: Erik Riikoja/Hooaeg

Mida viia kingiks juubilarile? Kui teisi kingimõtteid pähe ei turgata, siis üks vahva lillekimp on alati viisakas valik. 

Lillede kinkimine sünnipäevaks või mõneks muuks tähtpäevaks on täiesti iseenesestmõistetav. Ükskõikselt ei tohiks valida ka vaasi, kuhu kingitud lilli panna, sest looduse ilu esiletoomisel on vaasidisain sama oluline kui daami puhul õige käekoti ja kingade kokkusobitamine, kirjutab Hooaeg

Vaaside disain ja materjalid on läbi ajastute oluliselt muutunud. Ajalooliselt on kõige tuntum vaasikuju amfora ja materjaliks keraamika. Ent aegade jooksul on disain ka selles vallas märgatavalt teisenenud. Varem oli olulisem pigem muster, ornament või värv, millega anti edasi lugu. 20. sajandi alguses tulid moodi klaasvaasid ning esile tõusid voolavate ja ebaselgete joontega vaasid. 1960ndatele ja 1970ndatele on omane vormimäng, mis pidi toetama ka funktsiooni. Vaas muutus siis pigem tarbeesemeks. Tänapäevane materjalirohkus ja tehnoloogia võimaldab vaase valmistada ulmeliste vormidega peaaegu kõigest.

Aalto vaasid. (Foto: Erik Riikoja)
Aalto vaasid. (Foto: Erik Riikoja) Foto: Erik Riikoja/Hooaeg

Ajatu klassika

Vaasi valikul võib lähtuda paljudest pisidetailidest, kuid tegelikult pole asi üldse mitte nii keeruline, kui alguses võib tunduda. Valiku tegemisel on kahtlemata määrav vaasi suurus ja lillede hulk. 

Alati võib valida enda koju ajatu Aalto vaasi, teise nimega Savoy vaas, mis on üks maailma tuntumatest klaasesemetest. Ühtlasi on see vaas ka Iittala klaasitehase ja kogu Soome klaasikunsti sümbol. Vaasi kavandanud disainer ja arhitekt Alvar Aalto sai inspiratsiooni saami naise nahksetest põlvpükstest. Praeguseks on vaas saavutanud ikoonistaatuse ja peaks kaunistama iga disainigurmaani kodu. 

Selleks, et lilli vaasi sättida, ei pea kaugeltki mitte florist olema. Aalto vaas annab tänu oma vormile suurepärase võimaluse kasutada vaasis ühte tooni lillegrupeeringuid. Aalto vaasi kumerused lasevad lilledel langeda üksteisest eemale, suunates õied eri suunda ning see annab lilledele võimaluse justkui koketeerida oma kaunite õitega, selle asemel et olla püstises asendis nagu rangema stiiliga traditsioonilised lilleseaded. Pika ajalooga ja läbi aastakümnete muutumatuna püsinud Aalto vaasi lakooniline vorm ja neutraalne värvus võimaldab alati lilledel särada!

Kristalsed juveelid

Läbi ajastute on kõige enam kingitud erinevatest lilledest kokkuseatud kimpe. Lillevaasina sobib selliste kimpude esiletoomiseks kasutada kristallist vaase. Näiteks sobib segulilledest kimpudele 1980ndatest pärinevad käsitööna valminud Villeroy&Bochi sarja Pieces of Jewellery vaasid, mis on ajatu elegantsi, innovaatilise disaini ja suurepärase kvaliteedi esindajad. Klaasikunsti paremikku kuuluvad vaasid on teemantlihviga ja lihtsa vormiga. Selline «juveel» tasub ruumis alati esikohale seada. Ja veel kingiideid − miks mitte koos ilusa lillekimbuga kinkida üks ajatu kristallvaas, mida väärt disaini austajatele kunagi edasi pärandada.

Kui ruumis on palju eri värve, võib lilled valida selle tooni järgi, mida soovitakse eriliselt rõhutada.  Suursugune lilleseade kodu sissepääsu juures mõjub alati meeldejäävalt, sest see on esimene ja viimane asi, mida külaskäigul nähakse. 

Villeroy&Bochi vaas. (Foto: Erik Riikoja)
Villeroy&Bochi vaas. (Foto: Erik Riikoja) Foto: Erik Riikoja/Hooaeg

Lohakas lopsakus

Romantilise ja pehme stiiliga sobivad kokku erinevad lõhnavad lilled, nagu näiteks roosid, pojengid, freesiad, sirelid ja hortensiad. Ebakorrapärased ja lopsakad kimbud on jätkuv trend ka lillemaailmas. Selliselt sobib lilled asetada selgest klaasist ja lihtsa vormiga romantilisse vaasi. LSA klaasvaaside kollektsioon aitab lilli eksponeerida suurepäraselt mis tahes hooajal. 

Väga populaarne on kasutada kõrvuti mitut vaasi, milles vaid mõned üksikud õied. Nii annab ruumi ilmestada ka kokkuhoidlikult ning luua tänu kontrastidele ja tekstuuridele uimastav tulemus.

Kui ise ei oskagi täpselt vaasi valida, siis LSA sarja Flower vaasidel on eraldi välja toodud soovitused, milliseid lilli või lillekimpe on neis kõige sobivam esitleda.

LSA vaasid. (Foto: Erik Riikoja)
LSA vaasid. (Foto: Erik Riikoja) Foto: Erik Riikoja/Hooaeg

Moodsad edvistajad

Nii nagu rõivamoes, on ka lillemaailmas ja vaasidisainis oma trendid. Üks juhtivaid suunanäitajaid trendide loomisel on juba 1960ndatest tegutsev Prantsuse kaubamärk SIA, kes vaaside kõrval on liider ka muude kodusisustuselementide tootjana. SIA pakub eelkõige moodsaid vaase, mille on disaininud Prantsusmaa ja teiste Euroopa riikide noorema põlvkonna andekad disainerid. Modernse stiiliga sobivad suurepäraselt kokku julged ja eksootilised lilled: orhideed, flamingolilled, kallad ja helikooniad. Nende lillede tugevad jooned täiendavad modernseid ja avaraid ruume. Samuti sobivad need lilled ka ühte korralikku juubelikimpu. 

SIA vaas. (Foto: Erik Riikoja)
SIA vaas. (Foto: Erik Riikoja) Foto: Erik Riikoja/Hooaeg

Selleks, et tuua tuppa värve ja värskust, sobivad suurepäraselt SIA vaasid, mis toovad koju modernsust ja elu, on edeva disainiga ning loovad suurepärase võimaluse mänguliseks lilleseadeks. Suursugune ja eriline juubelikimp kontrastses vaasis on justkui lillede pidu, mis püüab kindlalt pilku. Kaubamaja Kodumaailmas on sellest kevadest müügil SIA vaasivaliku kärtsumate toonidega esindajad. 

See kõige õigem

Tihti võib tunduda, et vaase on liiga palju. Selleks et lilled ilmestaksid ruumi ja kenad kimbud esile tuleksid, peab igal lillenautlejal olema käepärast ka valik, kuhu õige lillesülem sobitada.

Külluslikus vaaside maailmas orienteerumiseks ei pea sisekujundaja olema. Valida võiks sellised vaasid, mis sobivad ruumiga, on praktilised ja loovad võimaluse lilledel välja paista. Võib öelda, et lillede kinkimisel ja vaaside valimisel ei ole õigeid ega valesid valikuid, vaid on palju eri võimalusi ja tuleb lihtsalt julgemalt katsetada.

SIA vaas. (Foto: Erik Riikoja)
SIA vaas. (Foto: Erik Riikoja) Foto: Erik Riikoja/Hooaeg

Vaasispikker

  • Kõrged silindrikujulised klaasvaasid sobivad suurepäraselt pikkadele lilledele, nagu näiteks gladioolid, liiliad, päevalilled, ratsuritähed ja roosid.
  • Madalad vaasid passivad hästi tulpidele ja nartsissidele. Tulpide puhul tuleb arvestada sellega et neil on kombeks vaasis edasi kasvada ja esialgses õige proportsiooniga vaasis võivad nad muutuda paari päevaga lopsakaks nagu Monet’ maalil.
  • Vanamoodsates keraamilistes või klaasvaasides mõjuvad imeilusalt lihtsad kevadlilled, nagu näiteks lumikellukesed, maikellukesed, piibelehed, meelespead või erinevad aia- ja põllulilled.
  • Eri suuruse ja kujuga üheõievaase saame kasutada kallade, gerberate või piimalillede ilu esiletoomisel. Selliseid lihtsaid vaasikomplekte võiks olla kolm või enam, sest grupeerituna mõjuvad need efektsemalt. 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles