Mis on mineraalkosmeetika?

Kerti Kulper
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhilised mineraalmeigi komponendid (vilgukivi, ultramariin, raudoksiidid) ning shea-või. Shea-võid kasutatakse mineraalide pinna töötlemiseks. Shea-või toidab nahka vitamiinidega, hooldab nahka ning hoiab seda noore ja tervena.
Põhilised mineraalmeigi komponendid (vilgukivi, ultramariin, raudoksiidid) ning shea-või. Shea-võid kasutatakse mineraalide pinna töötlemiseks. Shea-või toidab nahka vitamiinidega, hooldab nahka ning hoiab seda noore ja tervena. Foto: Ontic Minerals

Sageli võib ajakirjadest või kosmeetikabrändide veebilehtedelt lugeda mineraalkosmeetika kohta. Uurisime Ontic Mineralsi esindajalt Nadja Kongilt, mida mineraalkosmeetika endast kujutab ja kellele võiks see sobida.

Nadja Kongi sõnul on mineraalkosmeetika loodusliku päritoluga toode, mille peamisteks koostisosadeks on peeneks pulbriks jahvatatud vilgukivi, titaandioksiid, tsinkoksiid, raudoksiid ja ultramariin. «Mineraalkosmeetika sai rohkem tuntuks 1970. aastatel, kuid tegelikkuses on see pea sama kaua eksisteerinud kui inimesed. Paljud antiikkultuurid kasutasid pulbristatud looduslikke mineraale. Näiteks Kleopatra kasutas silmade rõhutamiseks musta galeniiti,» rääkis Kongi ja lisas, et erinevad hõimud kasutavad veel tänapäevalgi looduslikke pigmente, et nahale joonistada hõimurituaalidega seotud sümboleid. 

Mida mineraalkosmeetikas sisalduvad ained endast kujutavad ja mis on nende funktsioon? Nadja Kongi selgitas, et vilgukivi on mineraal, mis peegeldab valgust, vähendab poore ja kortsukesi ning annab nahale särava ja noorusliku jume ilma liigse sädeluseta. Titaandioksiid ja tsinkoksiid kaitsevad nahka UV-kiirte eest. Tsinkoksiid aitab ka nahka rahustada ja sel on antibakteriaalne toime. Raudoksiide kasutatakse kosmeetikas aga pigmentainetena, sest need varieeruvad maalähedastes toonides kollakas-oranžikast pruuni ja mustani. Ka ultramariini kasutatakse pigmentainena. Tihti lisatakse mineraalsete baaspuudrite koostisesse ka kaoliinsavi, mis aitab liigse rasuerituse tasakaalustamisel, et nahk päeva jooksul liigselt läikima ei hakkaks.

Mineraalkosmeetikat võiks eelkõige kasutada seetõttu, et see on puhas, looduslik ja ohutu. «Kui mineraalkosmeetika põhikoostisaineid saab üles lugeda ühe käe näppudel, siis tihtipeale populaarse tavakosmeetika koostisesse kuuluvad erinevad säilitusained, näiteks parabeenid, värvi- ja lõhnaained,» lausus Kongi. Tavakosmeetikal võib küll tänu säilitusainetele olla meeldiv lõhn ja ilus värv, kuid nahale ei mõju need ained üldiselt kasulikult. «Pigem vastupidi, need ained võivad nahka ärritada, poore ummistada ja halvemal juhul isegi löövet või allergiat tekitada.»

Tänu sellele, et mineraalkosmeetika ei sisalda potentsiaalselt kahjulikke lisaaineid, sobivad need tooted ka neile, kel on tundlik nahk, akne, rosaatsea, atoopiline dermatiit või muud nahahaigused. Mineraalkosmeetika võimaldab nahal rohkem hingata kui tavakosmeetika. Enne mineraalkosmeetika kasutamist soovitatakse näonahka kindlasti kreemitada ning kuivema nahatüübiga inimesed peaksid kasutama veidi toitvama toimega kreemi, et näonahk päeva jooksul kuivama ei hakkaks. Seega võib öelda, et üldjoontes sobib mineraalkosmeetika kõigile, ka neile, kellele tavakosmeetika ei sobi. 

Ent Kongi hoiatas, et kõik mineraalkosmeetika tootjad ei paku klientidele täiesti puhtaid ja ohutuid tooteid. «Tihti lisatakse toodetesse ka vismutoksükloriidi või muid tundlikku nahka ärritavaid aineid. Vismutoksükloriid on sünteetiline materjal, mis tähendab, et looduses seda ei eksisteeri. Paljud brändid kasutavad seda ainet, kuna see annab nahale noorusliku sära. Ent sel ainel on omapärane kristallstruktuur, seega võivad kristallimolekulide teravad «otsad» nahka torkida ja tekitada ärritust, sügelust ning punetust,» rääkis ta. Mineraalkosmeetikat valides tuleks seega uurida toote sisu: tooted ei tohiks sisaldada nahka ärritavaid aineid nagu vismutoksükloriid, talk ja säilitusained. 

Ontic Mineralsi näol on tegemist kodumaise mineraalkosmeetikatootjaga, mille tootmine toimub Tartus, kus on kosmeetika valmistamiseks spetsiaalsed laboriruumid. «Ontic Minerals toodete peamised koostisosad on ülipuhtad looduslikud mineraalid Prantsusmaalt. Meie mineraalkosmeetika teeb aga eriliseks just tooraine töötlemismeetod, mis on koostöös teadlastega välja töötatud. Selle meetodi abil saab mineraalide pinda töödelda erinevate taimsete võide ja õlidega, mis toidavad nahka seda rasuseks muutmata,» selgitas Nadja Kongi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles